3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLeşinaţi de căldură

Leşinaţi de căldură

Temperaturile au luat-o razna ieri în Craiova, mercurul termometrelor depăşind 35 de grade Celsius. Fierbinţeala a afectat câteva persoane, care au căzut pe stradă.

 

Avertismentele meteorologice n-au dat greş. Ieri, în Craiova, temperaturile au urcat spre 37 de grade Celsius, punând pe jar locuitorii judeţului. Toate sursele de apă au devenit un rai în miniatură: fântânile arteziene din centrul Craiovei, lacul din Parcul „Romanescu“, dar, mai ales, ştrandurile din oraş. Sticlele de apă, plată sau minerală, au început să dispară uşor, uşor de pe rafturile magazinelor. La prânz, termometrul arăta peste 35 de grade Celsius. Agitaţi, şoferii s-au retras la adăpostul geamurilor şi au mărit consumul de carburant, dedându-se răcorii sau, din contră, expunându-se la dureri de cap. Unii, tulburaţi de boarea din aer şi de fierbinţeala tablelor, au început să-şi caute talente de Costel Busuioc. Câţiva, năuciţi de soare şi enervaţi de trafic, înjurau de mama focului tot ce le ieşea în cale.

 

Învinse de căldură

 

Telefoanele ambulanţei au ţârâit cu nerv toată ziua. La ora 10.00, se primiseră deja 227 de solicitări, cu 6% mai multe faţă de ziua precedentă. Tot înainte de prânz, căldura a făcut primele victime. Trei persoane au căzut în mijlocul străzii, învinse de aerul înăbuşitor. Până la ora 16.00, li s-a făcut rău altor patru persoane. Temperaturile ridicate au dat de furcă nu numai vârstnicilor, ci şi copiilor, Serviciul de Ambulanţă intervenind pentru persoane între 13 şi 70 de ani. Pentru că luni codul galben a reţinut atenţia autorităţilor publice, în Craiova au fost înfiinţate patru puncte de prim ajutor temporare – la prefectură, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, în Piaţa Centrală şi la gară. Alte 15 puncte permanente au fost stabilite în cabinetele medicilor de familie. La cele mai multe, oamenii au intrat să-şi verifice tensiunea sau să se răcorească puţin cu un pahar de apă pus la dispoziţie de Autoritatea de Sănătate Publică Dolj. În judeţ, au fost înfiinţate şi alte puncte de prim ajutor – temporare sau permanente: la Băileşti, Calafat, Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni. Câteva farmacii şi-au însuşit şi ele acest rol.

 

Ştrandul, destinaţia tinerilor

 

Tinerii scăpaţi de şcoală, fără grijile examenului de bacalaureat sau ale sesiunii de vară, s-au bucurat, în schimb, de căldură. La prânz, bazinul de la Laguna Albastră devenise neîncăpător. „E mai aproape de casă aici şi, oricum, vin în fiecare vară în Lagună, atunci când intru în vacanţă. Mă mai duc la Preajba, dar acum voiam să rămân în oraş“, a spus Lucia, o puştoaică blondă de 16 ani. La câţiva kilometri distanţă de Craiova, la Işalniţa, câteva familii se strânseseră pe marginea uriaşului bazin, indiferente la razele nimicitoare. „În weekend vin mult mai mulţi oameni. Şi ieri s-au adunat mai multe persoane. Astăzi, probabil, i-a speriat căldura. Au venit câteva maşini de dimineaţă, la ora 9.00, când soarele nu ardea aşa rău“, a declarat Bianca Dobrescu, unul dintre reprezentanţii firmei care administrează ştrandul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII