S-a încheiat un capitol din viaţa lor. Îmbrăcaţi în robe negre, absolvenţii Facultăţii de Inginerie în Electromecanică, Mediu, Informatică Industrială au participat la ultimul curs din amfiteatru. Au pus punct celor mai frumoşi ani şi, cu diploma de inginer în mână, vor pleca să cucerească lumea.
Agitaţie la sediul Facultăţii de Inginerie în Electromecanică, Mediu, Informatică Industrială din cadrul Universităţii din Craiova. Nu era nici zi de cursuri, nici de examene, ci era Ziua Facultăţii, sărbătorită prin festivitatea de absolvire a promoţiei de ingineri 2008. Proaspeţii absolvenţi făceau poze cu profesorii, conducerea facultăţii punea la punct ultimele detalii ale ceremoniei.
Amintiri din studenţie
La 9.30, absolvenţii au intrat în amfiteatru, cântând Gaudeamus. Îmbrăcaţi în robe negre, tinerii au fost primiţi cu aplauze de rudele şi prietenii care veniseră să îi vadă. Şi ei
şi-au întâmpinat la fel profesorii, care au intrat pe rând în sală, dar, de această dată, nu ca să le predea ceva sau să îi asculte, ci pentru a-i vedea cu diplomele de ingineri în mână. Până la începerea festivităţii au depănat amintiri din cei cinci ani de facultate şi şi-au dezvăluit planurile de viitor. „Nu credeam că o să ajung să te văd absolvent. Tu care veneai şi dormeai pe tine dimineaţa la cursuri. Dar, uite, că ai terminat şi cu medie mare“, a spus un profesor unui student. „Mai ţineţi minte, domn’ profesor, cum ne puneaţi să venim aranjaţi la examene? La costum, cămaşă albă şi cravată“. „Păi aşa şi trebuie. I-am dat unuia nouă, deşi a ştiut perfect, pentru că a venit în costum, dar şi-a luat şlapi, crezând că nu am să-l văd. I-am spus: «Ai nouă din cauza şlapilor». «Dar mi-e cald, domn’ profesor, şi am şi o bubă la picior». Dacă mai comentezi îţi dau opt, i-am spus, şi a plecat“, a povestit un profesor. Cu toţii se cunosc bine între ei, profesori şi studenţi. Au fost prieteni, au fost şi duşmani şi mulţi dintre cei care au intrat acum cinci ani în facultate s-au pierdut pe drum. Din 123, au ajuns să-şi ia diploma de inginer numai 65 de absolvenţi, la care se adaugă 38 de masteranzi şi cinci absolvenţi de studii postuniversitare „Renault“.
Premiaţi cu diplome de inginer
Foştii studenţi s-au ridicat în picioare atunci când în amfiteatru s-a cântat imnul Gaudeamus şi în sală au venit decanul facultăţii, conf. dr. ing. Sorin Enache, şi prorectorul Universităţii din Craiova, prof. Dan Popescu. „A devenit deja o tradiţie ca facultatea noastră să îşi sărbătorească ziua înmânând diplomele absolvenţilor în cadrul acestei festivităţi, care este la a noua ediţie. De acum sunteţi ingineri şi vi se vor deschide foarte multe uşi pentru că specializarea voastră este foarte căutată. Depinde numai de voi să vă faceţi meseria cu mândrie şi plăcere şi să învăţaţi mereu pentru că trebuie să ţineţi pasul cu tot ce este nou. Sunteţi aici alături de părinţii voştri, care pot fi mândri de investiţia lor, pentru că aici numai cei mai buni termină facultatea. Sunteţi primii absolvenţi din generaţia voastră care îşi primesc diplomele acum. Acesta este premiul nostru pentru voi“, a spus Sorin Enache.
Absolvent la 49 de ani
S-a strigat catalogul şi absolvenţii au venit pe rând să îşi ia diplomele. Unii, ţanţoşi în roba neagră şi sobră, alţii mai şovăielnici, dar binedispuşi. Toţi primeau cu mândrie diplome pentru care au muncit cinci ani şi le arătau celor din sală. Printre spectatori era şi un absolvent cu părul alb. Putea fi uşor confundat cu un profesor, dar era un tot fost student, de 49 de ani. Dan Cristinel Pojar este din Bucureşti şi a făcut facultatea la Craiova. Motivul este cât se poate de simplu. Avea nevoie de studii superioare pentru a fi avansat. „Eu sunt subinginer şi când era vorba de o promovare, mie mi se spunea că nu se poate, că, deşi aş merita, nu am studii. Aşa că m-am hotărât să dau la facultate şi am ales Craiova, pentru că aici este platforma Electroputere, unde aveam ce să învăţ. M-am perfecţionat, am învăţat multe lucruri noi şi acum pot spune că viaţa de student este frumoasă“, a spus proaspătul inginer pregătit de avansare.
„De acum sunteţi ingineri şi vi se vor deschide foarte multe uşi pentru că specializarea voastră este foarte căutată. Depinde numai de voi să vă faceţi meseria cu mândrie şi plăcere şi să învăţaţi mereu pentru că trebuie să ţineţi pasul cu tot ce este nou“.
Sorin Enache, decanul Facultăţii de Inginerie în Electromecanică, Mediu, Informatică Industrială