22.9 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii răspund oamenilor

Oamenii răspund oamenilor

Sunt la sute de kilometri distanţă, fără adăpost, fără lumină, fără hrană. Oamenii din Moldoviţa nu sunt însă singuri. Din celălalt capăt de ţară, oltenii pun mână de la mână şi răspund strigătului de ajutor al celor aflaţi în nevoie. Pentru cei care vor să contribuie la campania „Craiova ajută Moldova“, se deshid astăzi patru puncte de colectare.

 

Nenorocirea altora nu i-a lăsat indiferenţi pe cei care, la rândul lor, au trăit o tragedie asemănătoare. Prima reacţie n-a întârziat astfel să apară. S-au primit telefoane, s-au cerut detalii. Oameni cu bani sau de suflet, care vor, pot şi doresc să întindă o mână de ajutor. Şi, peste toate, ieri, în sediul primăriei, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii mai multor firme de construcţii din capitala Banilor, care doresc să contribuie la campania „Craiova ajută Moldova“, desfăşurată de Fundaţia „Gazeta de Sud“ şi Monitorul de Suceava. Cei care au răspuns deja la apelul locuitorilor din Moldoviţa sunt SC Domarcons SA, SC Elpreco SA, Fir Aur Construct SRL, SC Mitliv SA, ÖZ Maraton, Progopo Impex, Selgros Cash & Carry, SC TID OLTENIA SA.

Puncte de colectare

 

Începând de astăzi, s-au stabilit următoarele puncte de colectare: Primăria Craiova – sediul Palace – str. A.I. Cuza, nr. 1 parter, Piaţa Centrală – sediul Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor, cartier Lăpuş – sediul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, bl. T9, parter, şi în cartierul Craioviţa Nouă – staţia Orizont – sediul primăriei. Acestea sunt puse la dispoziţie de Primăria Craiova şi vor fi deschise până pe 15 august, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00. Se vor primi doar alimente neperisabile, medicamente şi rechizite, fără haine sau articole de încălţăminte folosite. Agenţii economici care vor să se alăture campaniei „Craiova ajută Moldova“ cu materiale de construcţii, apă, alimente, haine sau medicamente pot contacta Fundaţia „Gazeta de Sud“, telefon 0722.557.507, sau Primăria Craiova – telefon 0723.973.811 (Mădălina Trifu). Persoanele interesate să facă donaţii în bani au la dispoziţie contul deschis special de Fundaţia „Gazeta de Sud“ la Banca Unicredit Ţiriac: RO90 BACX 0000 0030 2887 2003. Pentru a fi la curent cu desfăşurarea campaniei, citiţi numerele următoare ale Gazetei de Sud sau accesaţi www.primariacraiova.ro.

Comună cu locuitori săraci

 

Despre comuna sa, situată la aproximativ 40 km de Câmpulung Moldovenesc, primarul Traian Ilieşi spune că este modestă, cu oameni necăjiţi. Nu s-ar fi gândit vreodată că o să-i afle o ţară întreagă din cauza apelor, şi nu pentru vreo minunăţie sau pentru vreun lucru de ispravă. Cu peste 5.000 de locuitori, este cea mai vastă aşezare din judeţul Suceava. „Începem să ne revenim, dar valoarea pagubelor produse în urma dezastrului lăsat de ape este estimată la peste 80.000.000 de lei. Mult prea mult pentru oamenii mei…“. Mocăniţa a tras pe dreapta, căci traseul ei a fost distrus în proporţie de 50%. În plus, apele au afectat Drumul Judeţean 176 Moldoviţa-Argel, pe o lungime de 12 km. Au fost afectaţi 16 km de drumuri comunale, distruse 39 de poduri de lemn. Sunt 420 de gospodării inundate (250 de case şi 170 de anexe), alte cinci case au fost luate de viitură, 510 ha de teren agricol au fost inundate şi 50 ha luate de viitură. Din pricina alunecărilor de teren, alte 11 ha de teren agricol au fost afectate. Rapoartele arată că reţeaua electrică a suferit numeroase avarii – au fost distruşi trei stâlpi de înaltă tensiune, 26 din reţeaua de medie tensiune şi 20 din cea de joasă tensiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS