-1 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024

Drumul ruşinii

Mii de oameni din localităţile „tăiate“ de drumul judeţean Pietroaia-Botoşeşti Paia trec prin clipe grele de fiecare dată când vor să ajungă în Craiova. Pe drumul şi aşa supus intemperiilor, autorităţile judeţene au aruncat o spoială, căreia îi spun cu mândrie „covor asfaltic“.

Locuitorii din Pietroaia, Urdiniţa, Gogoşiţa şi Botoşeşti Paia se chinuiesc, fie iarnă, fie vară, să se ţină agăţaţi de civilizaţie. Şi nu le e deloc uşor. O zonă uitată de lume şi de timp, unde vin rareori vizitatori, darămite politicieni…o zonă perfectă pentru irosirea banului public, care se scurge printre degetele autorităţilor însărcinate să-l gestioneze. Uite-l… nu-i!

Georgescu, primă pentru o asfaltare de succes

L-am întâlnit pe Gheorghe Amza, negustor în comuna Botoşeşti Paia, chiar pe drumul cu pricina. Ne-a explicat, în puţine cuvinte, toată tărăşenia: cum se descurcă pe acest drum, ce fac autorităţile, ţinând să precizeze la sfârşit că „dumneavoastră scrieţi acum, dar eu mă chinuiesc cu drumul ăsta de 30 de ani“. „Am o prăvălie în Botoşeşti şi fac drumul ăsta de trei ori pe săptămână. Lunar trebuie să înlocuiesc bucşăraia şi alte componente, dau cam un milion jumate sau chiar două. Iarna e dezastru pe aici, bine că am un 4X4, că altfel nu aveam cum să fac faţă. Ăsta e drum pe care se mănâncă bani. Chiar îmi aduc aminte că, în perioada când făceau lucrări aici, fostul director de la Drumuri, Georgescu ăla, a luat salariu de 200 de milioane. Acum dau la o parte asfaltul şi bagă piatră. De o vară se chinuiesc la el doi-trei oameni, care vin în fiecare zi aici şi zgârmă. Vin la 11.00 şi pleacă de multe ori înainte de patru, dar sunt convins că în acte lucrează aici vreo 50 de inşi de dimineaţă până seara. Cine să-i controleze?!“, a spus Gheorghe Amza. Negustorul Amza din Botoşeşti îşi aminteşte bine: fostul director de la SC LDP, Eugen Georgescu, a fost recompensat în luna august a anului 2006 cu o primă de 21.500 de lei, probabil pentru aşa o „mândreţe“ de lucrare executată la Botoşeşti.

Două milioane, date pe întreţinerea drumului

Iată povestea banilor aruncaţi pe Drumul Judeţean (!) 606E Pietroaia-Botoşeşti Paia, aşa cum rezultă dintr-un răspuns al Societăţii Comerciale Lucrări Drumuri şi Poduri din subordinea Consiliului Judeţean Dolj, care are în grijă întreţinerea drumului. În 2005, autorităţile au cheltuit pe întreţinerea lui 43.192 de lei, din care cea mai mare parte, pe balastul pe care l-au aruncat pe diferite porţiuni. În 2006, balastul a scos din buzunarul judeţului alţi 217.339 de lei. N-a fost însă de ajuns. Puşi pe fapte mari şi având la dispoziţie un buget, cel al judeţului, lucrătorii SC LDP au mimat asfaltarea pe o porţiune de şapte kilometri de drum, pe un singur fir. Rezultatul a costat 1.282.509 lei. Fără vreun alt comentariu, vă spunem că, în 2007, alţi 261.000 de lei au fost cheltuiţi pe balast, în timp ce între lucrările de întreţinere a drumului şi-au făcut apariţia, aşa cum reiese din situaţia prezentată de SC LDP, şi reparaţiile la asfaltul turnat în urmă cu un an. Toate lucrările executate în 2007 au atins valoarea de 460.000 de lei. Anul 2008 a debutat cu alte lucrări de întreţinere la acest drum care, după toate aparenţele, înghite balast ca un sac fără fund. După un calcul simplu, constatăm că a fost nevoie de trei ani şi două milioane de lei ca drumul, care abia corespunde standardelor de uliţă, să arate în acest fel.

Costă prea mult ca să fie reabilitat

Iată acum varianta restilizată, cosmetizată a poveştii, aceea în care apar fondurile europene şi proiectele, spusă de actualul şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. „Când l-am văzut prima dată, mi-a venit să emigrez în Bulgaria. Este un rebut, nu un drum“, a spus preşedintele. Din câte se pare, gospodarul-şef de la Dolj şi-a revenit repede după trauma pricinuită de vederea drumului, dat fiind faptul că a hotărât să-l ignore timp de mai bine de un mandat. „Acest drum ar costa peste 30 de milioane de lei. Este o sumă impresionantă şi numai studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ar fi peste un milion de euro. Drumul se adresează unei colectivităţi de 800 de persoane şi nu putem băga bani de la bugetul judeţean în el. Specialiştii de la SC LDP au găsit, în iarna lui 2006, soluţia să pună asfalt pe un fir de şapte kilometri, ca în zona cea mai tranzitată să se poată circula, iar în primăvară să intervină cu al doilea fir. Asfaltarea s-a făcut fără studii geo, pentru că nu mai era timp, şi s-a dovedit că acolo este argilă. Circulaţia foarte intensă pe un singur fir l-a degradat şi mai rău“, a mai spus Prioteasa. Reamintindu-i respectuos preşedintelui CJ că drumul trece prin localităţi în care trăiesc mii de oameni, ne permitem să-i reformulăm declaraţia. Carevasăzică, „specialiştii“ societăţii au turnat o brumă de asfalt fără să ştie pe ce şi acesta-i rezultatul.

Balast, balast şi iar balast

Soluţia de moment a autorităţilor e aceeaşi cu cea permanentă: aprovizionarea cu balast în mod periodic, până o să apară un program european şi pentru drumul până la Botoşeşti Paia. „I-am chemat la mine pe cei de la SC LDP şi le-am spus să nu mai bage bani în el. În prezent reparăm porţiunile pe care le putem repara, apoi punem piatră care să intre în argilă. Până vom putea face proiectul cu fonduri europene, vom continua să punem balast“, a precizat Prioteasa. Reparaţiile pe care le amintea şeful administraţiei judeţene constau, de fapt, în îndepărtarea asfaltului turnat pe un fir acum doi ani şi umplerea golurilor cu balast. Asfaltul aruncat îl puteţi admira pe marginea drumului 606E spre Botoşeşti, fiind abandonat acolo de lucrătorii SC LDP. Nu o să spunem că în acest caz s-au irosit bani publici, nu o să spunem că e bătaie de joc la adresa miilor de oameni care îşi duc traiul în satele prin care trece drumul surghiunului. Nu o să facem nici un fel de comentariu de acest gen. Suntem curioşi însă să vedem cum vor ajunge în aceste locuri candidaţii pentru colegiul uninominal pentru Camera Deputaţilor sau Senat pentru a-i convinge pe săteni să le dea votul şi ce tip de argumente le-ar putea aduce pentru a pune ştampila în dreptul lor la alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII