A venit toamna, a început şcoala. 15 septembrie a deschis porţile unităţilor de învăţământ şi a adus ploaie, vânt şi frig, semn că vacanţa de vară s-a terminat. Mii de elevi doljeni s-au întors în bănci, printre ei fiind, ca în fiecare an, boboceii în uniforme, cu ghiozdanele în spate şi cu buchete de flori în mână.
Ciocolată, floricele şi manuale
Prichindeii de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova au găsit pe bănci, alături de manualele noi, şi câte o ciocolată şi o floare. Nici ploaia şi frigul care au pus stăpânire pe oraş nu le-au umbrit bucuria micuţilor, care priveau curioşi sala de clasă, tablourile cu cifre şi litere şi pe doamna elegantă care le vorbea de la catedră. Nu înţelegeau de ce mama şi tata, bunica sau bunicul au început să plângă atunci când ei au intrat în clasă, cu doamna, pentru că nu au stat mult. Câteva minute în care s-au prezentat şi au aflat ce vor face în primele săptămâni de şcoală. „Îmi place la şcoală. E mai frumos decât la grădiniţă şi sunt şi mai mulţi copii. Şi doamna e frumoasă şi îmi place cum vorbeşte şi cum e îmbrăcată“, a spus Miruna, elevă în clasa I la CN „Carol I“.
Eleve cu fiţe
Prima zi a trecut însă repede pentru miile de pitici din clasa I, dar şi pentru elevii cu experienţă care au venit însă fără mama sau tata, fără ghiozdan şi uniformă. Au adus şi ei flori, ca să o întâmpine într-un mod festiv pe doamna dirigintă. Din cauza vremii, elevele nu au prea putut face obişnuita paradă a modei şi a trebuit să se acopere cu haine mai groase sau geci. Altele au înfruntat frigul şi au etalat câte un decolteu generos sau un buric gol cu un tatuaj discret. Nu au lipsit din ţinutele din prima zi de şcoală nici curelele cu catarame mari şi sclipicioase, baticurile şi eşarfele înfăşurate de mai multe ori în jurul gâtului, clemele şi cordeluţele colorate asortate cu manichiura proaspătă de început de an şcolar.
Şcoală construită în şapte ani
Cei mai norocoşi par să fie cei 330 de elevi ai Şcolii Işalniţa, care au început cursurile în casă nouă. Unitatea are un sediu nou, dotat şi utilat. „Aveam mare nevoie de un sediu nou, pentru că locaţia unde funcţiona şcoala înainte era o clădire veche, care se degrada în fiecare an. Nici grupurile sanitare nu mai funcţionau aşa cum trebuie. Această şcoală are de toate, utilităţi, mobilier nou. Nimeni nu ar fi crezut că vom termina în această vară, dar am reuşit să finalizăm mare parte din lucrări. Mai avem de făcut sala de festivităţi şi încă două clase“, a explicat Domnica Tănasie, directoarea unităţii de învăţământ.
Povestea noii şcoli din Işalniţa a început în urmă cu şapte ani, când s-a turnat fundaţia. Din lipsă de fonduri, lucrările au fost abandonate, iar în 2006 s-a reluat construcţia. „Ne-a costat 30 de miliarde de lei vechi, bani pe care i-am primit de la consiliul local. În acest an, am primit şi câteva miliarde (de lei vechi – n.r.) de la Ministerul Educaţiei pentru sala de festivităţi şi încă două clase, pe care vrem să le terminăm până la sfârşitul anului“, a precizat directoarea.
Conducerea ISJ Dolj nu a vrut să taie panglica
Bucuria elevilor şi profesorilor care au aşteptat şapte ani ca să se mute în noua şcoală nu a fost împărtăşită şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Nici un reprezentant al instituţiei nu a fost prezent la tăierea panglicii singurei şcoli nou-inaugurate în acest an, evenimentul fiind politizat aşa cum se întâmplă cu orice lucru frumos în România.
Contactată telefonic de GdS pentru a lămuri acest lucru, Luminiţa Popescu, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj, nu a răspuns. Dar, cum primarul comunei Işalniţa este de la PSD, iar printre invitaţii la tăierea panglicii au fost foarte mulţi membri şi simpatizanţi PSD, este lesne de înţeles de ce reprezentantul ISJ a fost aşteptat, dar nu a apărut. Luminiţa Popescu este însă şefa învăţământului doljean, iar ISJ este instituţia care reprezintă acest domeniu. Pentru cei peste 300 de copii, dintre care 36 de boboci, prima zi de şcoală într-o clădire nouă, curată şi colorată aşa cum numai la televizor au văzut este un moment pe care îl vor ţine minte toată viaţa.