4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoală pentru libertate

Şcoală pentru libertate

Clopoţelul a sunat ieri şi pentru 98 de deţinuţi, bărbaţi şi femei, de la Penitenciarul din Craiova. Aceştia s-au adunat în sala de festivităţi a închisorii pentru a se întâlni cu profesorii. Elevii sunt oameni în toată firea, cu vârste cuprinse între 23 şi 63 de ani, între care şi boboci înscrişi în clasa întâi. Ei au suferit condamnări pentru diverse infracţiuni: furt, tâlhărie şi chiar omor. Cei de la catedră sunt profesori de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova. Pentru aceştia nu sunt diferenţe între elevii de aici şi cei de afară. „Nu facem diferenţe între elevii de aici şi cei de la şcoală. Avem experienţă, deoarece cadrele noastre predau la penitenciar de câţiva ani. Singura deosebire este vârsta. Trebuie să predai unui om matur materia pe care în mod normal o predai unui copil. Cu toate acestea am avut rezultate bune aici“, a declarat Lucian Săndoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi“. Reprezentanţii penitenciarului spun că, de la an la an, cei condamnaţi sunt tot mai atraşi de şcoală, din dorinţa de a recupera ce nu au făcut când erau în libertate.

„Numărul celor interesaţi să urmeze cursurile şcolare este în creştere în fiecare an. În primul rând, sunt atraşi de beneficiile pe care le au, aceştia fiind remuneraţi lunar cu 30% din salariul minim pe economie. La sumele de bani se adaugă şi zilele care se scad din anii de detenţie. Pentru fiecare an şcolar absolvit li se scad 60 de zile din pedeapsă“, a precizat Daniel Barbu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Craiova. Pentru elevii de după gratii, chiulul nu este admis. Absenţele îi costă pierderea anului şcolar şi implicit a beneficiilor băneşti. Cele 60 de zile de şcoală compensează un an de închisoare numai dacă elevul a promovat anul.

Şcolar la pensie

 

Cel mai bătrân învăţăcel de după gratii are 63 de ani şi o condamnare de 25 de ani pentru comiterea infracţiunii de omor. Ion Lascu este din Cioroiaşi, judeţul Dolj, şi a ajuns la puşcărie în urmă cu 11 ani, când a comis o crimă. S-a înscris la şcoală acum şapte ani, iar de ieri este elev în clasa a VIII-a. Bărbatul spune că a venit la şcoală atras de beneficii. Înainte de toate, libertatea, chiar dacă afară nu-l mai aşteaptă nimeni, căci nu are copii, iar soţia a uitat de el. „Vreau să mă liberez mai devreme. Aici pot să fac ce nu am făcut la tinereţe. Ne dau şi bani dacă venim la şcoală. Eu am învăţat multe. Acum joc şah, scriu poezii. Chiar zilele astea am făcut una“, a spus Ion Lascu. Când vine vorba de materiile preferate, acesta zâmbeşte: literatura îi place cel mai mult, dar şi religia. Multe dintre versurile lui sunt închinate lui Dumnezeu. La cât este de hotărât, cu siguranţă bărbatul va fi absolvent de gimnaziu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS