Nu se numără printre odraslele care s-au bucurat de vacanţe exotice alături de părinţi, de burse în străinătate ori de sejururi cu fiţe, plătite din contul babacilor. Sunt orfani, copii crescuţi de stat, dar care au ştiut să se bucure de modesta vacanţă de vară mai mult decât de orice Paris ori Dubai.
Nici vremea morocănoasă, nici cărţile rânduite în ghiozdan nu-i lasă să uite: vacanţa s-a sfârşit. Cu toate acestea, zeci de copii instituţionalizaţi din Craiova retrăiesc încă fiecare clipă dintr-o altă vară frumoasă. Nu au plecat în Europa, nici peste ocean şi nici măcar pe litoralul autohton, aşa cum se mai întâmpla în anii trecuţi. Poveştile lor nu mai contenesc, însă, exuberante şi vesele. O excursie scurtă, de o singură zi, la Tismana, un concurs la Bucureşti, o tabără la Herculane sau o simplă plimbare la fântânile din centru, toate acestea au fost evenimente cu greutate pentru copiii lipsiţi de protecţia şi dragostea familiei. Pentru ei, a fost vacanţa de vis!
„Am fost în tabăra de zece zile de la Herculane“, povesteşte Flori, de 14 ani, negricioasă şi vorbăreaţă. „M-am distrat pe cinste, aşa cum se întâmplă întotdeauna. Trezirea la 8.00, pentru micul dejun – deşi puteai să mai chiuleşti niţel, dacă erai mai somnoros -, program de activităţi recreative şi educative, concursuri de muzică ori de desen, fotbal, plimbări pe malul Cernei, somn de frumuseţe la amiază sau câteva ore bune la ştrand – depinde de banii de buzunar – şi ziua trecea ca gândul. Eu m-am bucurat cel mai mult de bălăceala la piscină, pentru că am învăţat să înot. Şi, trebuie să mă laud, am câştigat şi locul întâi la activitatea biblică!“, turuie Flori, oferind toate amănuntele despre tabăra organizată vara aceasta de Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj, în colaborare cu Fundaţia „Misiune fără frontiere“.
Colegă cu Flori la casa de tip familial „Curcubeul“ din cadrul Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj este Aurelia. Dintre toate distracţiile verii, cel mai mult a bucurat-o excursia la Tismana. Cam scurtă, ce-i drept, dar i-a oferit prilejul să viziteze locuri despre care aflase doar din cărţi. „Am fost la Târgu Jiu, la Complexul Brâncuşi – am fotografiat Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului – şi chiar la casa memorială a marelui sculptor, la Hobiţa“. Vizibil o fire sensibilă, Aurelia nu a dat uitării nici serile petrecute la fântânile din centrul Craiovei ori vizitele la Muzeul de Artă. Un singur lucru i-a umbrit, totuşi, vacanţa: săptămâna petrecută în familie – în familia ciuntită, mai bine zis. Lipsa mamei – decedată în urmă cu câţiva ani – i-a adus din nou aminte de ce a ales să rămână în îngrijirea statului.
Prima dragoste de vară
Cât priveşte băieţii aflaţi sub protecţia statului, tot în case de tip familial, poveştile lor se bat pentru întâietate la concursul „Cea mai tare“! Să-l luăm, spre exemplu, pe Ionuţ, de la „Aripi de serafim“. Nimic nu s-a comparat cu căţăratul pe munte, preţ de câteva ore, până la Schitul de la Lainici. Poate doar concursul de cros de la Bucureşti, organizat de Gabriela Szabo, pentru toţi copiii instituţionalizaţi din România. Ori poate orele de chitară, oferite de Fundaţia „Armata Salvării“ şi care, după numai o lună, i-au trezit ambiţia de a-l întrece pe Jimi Hendrix. E drept că mai are ceva de lucru, abia a învăţat acordurile do, re şi sol…
Ştiţi piesa trupei Vama Veche „În vara asta“? Ei bine, pentru Dani, de 19 ani, ea a fost mottoul verii: băiatul s-a îndrăgostit. Lulea! Şi nu de oricine, ci chiar de lidera grupului din tabăra de la la Straja, oganizată de Fundaţia „Vasiliada“. „E prima mea prietenă şi sunt tare mândru! Vorbim în fiecare zi de atunci şi abia aştept să ne reîntâlnim… Tabăra a fost OK, am făcut drumeţii în fiecare zi, actrivităţi nenumărate şi am câştigat diplomele „Suflet mare“ şi „Diploma săptămânii“ – adică am fost cel mai tare băiat din tabără! O lună am mai muncit la un atelier de confecţionat lumânări, pentru nunţi şi înmormântări… Dar, în general, vacanţa asta înseamnă Daria, fata de care m-am îndrăgostit!“.
Muncă sezonieră sau torturi de ciocolată
Deloc pretenţios, dar în mod evident atras mai mult de peisajul rural, Ionel, de la aceeaşi „casă“, îşi deapănă zi-lumină aventurile de la Valea Stanciului, comuna unde locuieşte sora lui. A petrecut acolo o lună întreagă şi parcă ar mai sta o viaţă. „Mă trezeam de la şase, să mă duc cu vacile. N-aş înlocui asta cu nici o mare şi nici un munte din lume. Am muncit la câmp, am fost la scăldat, am ajutat în gospodărie“, povesteşte el. Vacanţa lui la ţară a fost o adevărată lecţie de viaţă: a învăţat să prepare compot de prune, dar a fost şi la vânătoare de iepuri… fără să prindă nici unul.
Mai şmecher decât toţi – în aparenţă, numai – Radu a conchis: fetele au fost pe primul plan, vara asta. Fie într-o repriză de fotbal, fie în drumul spre slujba sezonieră în construcţii, fie în taberele şi excursiile oferite de Direcţie, ocheadele dulci şi inocente au fost cele mai plăcute îndeletniciri de vacanţă.
Poate cel mai încântat de zilele de vară este mezinul grupului, Irinel, de numai şapte ani. Fiind ultima vacanţă de preşcolar, puştiul a profitat din plin de fiecare minut: s-a jucat cât l-au ţinut pe el puterile! Şi fix cu cinci zile înainte de începutul şcolii, piticotul a făcut şi mare chef de ziua lui, cu nici mai mult nici mai puţin de patru torturi, după cum a ţinut să precizeze: două de ciocolată, unul în formă de inimă, roşu, şi unul de îngheţată! A primit sumedenie de cadouri şi s-a jucat pe calculator până a făcut băşici la degete. O să-şi revină cu siguranţă, până la următoare vacanţă, cea de iarnă.
Tabere şi excursii pentru copiii instituţionalizaţi
Dintre cei 73 de copii aflaţi în Complexul de servicii de tip rezidenţial (case de tip familial), 30, cu vârste cuprinse între 5-14 ani, au participat la tabăra organizată la Herculane de Fundaţia „Misiune fără frontiere“; 30 de copii/ tineri au participat la o excursie la Târgu Jiu şi Peştera Muierii, organizată de Fundaţia „Misiune fără frontiere“; 60 de copii au participat la o excursie la Tismana, organizată de DGASPC Dolj.
28 de copii cu handicap de la „Sf. Apostol Andrei“ şi opt copii cu handicap din case de tip familial, elevi la Şcoala Specială „Sf. Mina“, au participat la tabăra organizată la Săcelu de Direcţia Muncii Dolj. Dintre cei 352 de copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 30 au participat la tabere organizate în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, la Costineşti, Săcelu, Sovata; 55 de copii au plecat în concedii cu asistenţii maternali profesionişti în diverse locuri din ţară: Ocnele Mari, Olăneşti, Braşov, Maramureş, litoral.