17.6 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Avioanele de partid

Avioane SA Craiova a devenit fieful PNL, odată cu instalarea în fruntea fabricii şi a CA a unor membri marcanţi din rândul liberalilor. Trei dintre aceştia deţin funcţii importante în aparatul de partid şi de stat şi sunt candidaţi pentru parlament în această toamnă. Între cei menţionaţi apar şi interesante legături de afaceri.

Directorul general de la Avioane Craiova, Anatolie Boldişor, acuzat de angajaţii fabricii, aflaţi în grevă la sfârşitul săptămânii trecute, că ar fi condus la distrugerea societăţii craiovene, este acţionar la trei firme din Bacău şi administrator la cea de-a patra. Actualul director de la Avioane este inginer de profesie şi a lucrat la Aerostar Bacău. Ulterior, a fost şef de producţie la Aerostar, după cum a declarat el pentru GdS. Numele lui Boldişor se regăseşte, potrivit Registrului Comerţului, în trei companii, toate înfiinţate în Bacău. Pavione Prodcom SRL îl are drept asociat unic (deţine 100% din părţile sociale) pe însuşi Anatolie Boldişor. Obiectul principal de activitate al firmei este fabricarea de construcţii metalice (termopane), dar ca obiect secundar în statutul societăţii este menţionată şi o activitate similară cu aceea de la Avioane Craiova, cod CAEN 3030 – „fabricarea de aeronave şi nave spaţiale“.

 

Cum se laudă managerul Boldişor: „Am firme fără activitate“

 

Managerul de la Avioane a declarat că, de când este în funcţie la Craiova, firmele lui nu mai lucrează. „De fapt, Pavione a lucrat pe producţie de mobilă, pe structuri metalice, panouri metalice şi altele. Apoi numai pe publicitate – reclamă. Acum, aceasta nu mai are activitate. Mai figurez la o firmă ca administrator, Mad Glass, care s-a ocupat de producţia de termopane, dar nici aceasta nu mai lucrează“, a menţionat Anatolie Boldişor. La ORC şi Mad Glass SRL din Bacău are, printre altele, în obiectul de activitate şi repararea de aeronave. Asociat majoritar la Mad Glass este Victoria Boldişor, soţia lui Anatolie, care deţine 65%. La altă firmă din Bacău, Standard Inter Graphic Media Advertising SRL, Boldişor deţine 8% din părţi sociale. Firma, cu obiect principal de activitate publicitatea, potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC), se află în dizolvare judiciară.

 

Boldişor administrează firme din paradisuri fiscale

 

Compania care trezeşte cel mai mare interes este Halaydotech-Europe SRL, cu sediul în localitatea Măgura, judeţul Bacău. Boldişor, administrator şi director la Avioane, figurează în actele firmei băcăuane drept administrator unic la Halaydotech, numit la 13.02.2007 şi al cărui mandat expiră în 2009. Ultima actualizare la ORC este de luna aceasta, de pe 2 octombrie, când Boldişor încă figura ca administrator unic. La trei luni de la numirea sa, Anatolie Boldişor a devenit administrator şi director general la Avioane, dar nu s-a retras de la Halaydotech, unde deţine şi 3% din acţiuni. Acţionarul majoritar al firmei din Măgura este compania Halaydotech International Limited, cu sediul în localitatea Valletta din Malta. Statul Malta este cunoscut drept paradis fiscal. Obiectul principal al Halaydotech-Europe SRL este „Fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie“. Dar printre obiectele de activitate trecute în statutul firmei se numără şi „Repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale“. „Este doar o coincidenţă că obiectul de activitate al Halaydotech este similar cu cel de la Avioane. Doream să mă axez pe hidraulică pentru nave maritime, dar firma nu a avut niciodată activitate. Partenerii din Malta i-am găsit pe internet“, a declarat Boldişor. Tot pe site-ul ORC este publicată informaţia că, potrivit unei declaraţii pe proprie răspundere, compania din Măgura „nu a desfăşurat activitate de la constituire“.

 

Lideri PNL, asociaţi cu Boldişor

 

Directorul de la Avioane Craiova este asociat în firmele sale cu lideri importanţi ai PNL. La Standard Inter Graphic Advertising SRL, Boldişor figurează alături de Iulian Palade (92%). La Halaydotech-Europe SRL – directorul are 3%, iar printre asociaţi se numără Liviu C. Creţu (6%), Dorel Gh. Grava – 3%, Marian C. Sârbu – 3%, Petru Ivaşcu – 3% şi Halaydotech International Limited – care are sediul, după cum am precizat, în paradisul fiscal Malta.

Liviu Creţu este asociat, la rândul său, în mai multe firme: K.S.T CONSULTING SRL Bacău (50%), CONSULTING SERV SRL Bacău (50%) – unde este partener cu Valeriu Gheorghe (50%) – deputat PNL de Bacău, acum ambasador în Filipine. Presa locală din Bacău scria recent că deputatul Valeriu Gheorghe a obţinut acceptul preşedintelui Traian Băsescu şi al premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru noua funcţie, iar locul său în parlament urmează să fie luat de… colegul Ioan Silviu Lefter – preşedintele Agenţiei Naţionale de Conservare a Energiei (al cărui fiu, Mihai Lefter, este membru în CA la Avioane SA Craiova). Între altele, trebuie spus că deputatul PNL Valeriu Gheorghe are afaceri prospere în Bacău, fiind asociat la mai multe firme: ROLEX SRL (3,5%), VAROLI IMPEX SRL (99,5%), DANERGO CONSTRUCT SRL (33,34%) şi SCHITUR SRL (50%). Anatolie Boldişor confirmă legăturile profesionale, dar şi de partid sau de afaceri cu cei menţionaţi anterior. „Cu Creţu am fost coleg la Aerostar, Lefter este şi el specialist, are aceleaşi hobby-uri ca şi mine. Îl cunosc şi pe Valeriu Gheorghe, este un deputat de renume din Bacău“, a declarat acesta.

În timp ce sindicaliştii se răfuiesc cu directorul lor general pentru că nu şi-au primit salariile, iar privatizarea bate la uşă, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar (80,9%) al Avioane SA, tace chitic. Două zile, purtătorul de cuvânt al instituţiei nu a răspuns la telefoane sau la e-mail-uri. Dacă ar fi făcut-o, am fi aflat, poate, pe ce criterii au fost numiţi membrii Consiliului de Administraţie şi directorul general şi dacă acesta din urmă este incompatibil din cauza funcţiilor de administrator la numeroasele firme pe care le deţine.

Tăcerea este şi ea un răspuns. Preşedintele instituţiei, Teodor Atanasiu, şeful celor deja menţionaţi inclusiv pe linie politică (PNL), caută o soluţie strategică.

Administratorii survolează parlamentul

Paul Dumitrache este patronul restaurantului Senator din Craiova şi fost preşedinte al Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Dolj, membru PNL; Gabriel Nica este şef depou tramvaie la RAT Craiova, membru PNL; Mihai Lefter este fiul deputatului PNL de Bacău Ioan Lefter. Ion Sterian este director executiv la RAPPS, fost candidat la şefia CJ Brăila şi secretar executiv al PNL Brăila; Adrian Mironescu este secretar de stat, director al Oficiului Central de Stat, fost director la Aerostar Bacău. Unii dintre cei menţionaţi sunt în continuare candidaţi la parlament: Adrian Mironescu – Senat (Bacău), Silviu Lefter – Camera Deputaţilor (Bacău), Ion Sterian – Camera Deputaţilor (Brăila).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII