2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024

Magie în stradă


Spectacol de culoare ieri în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde copiii s-au întâlnit în jurul prânzului cu personajele favorite din desenele animate. Spre seară, minorităţile din România şi-au etalat frumuseţea porturilor şi a cântecelor tradiţionale. Magia evenimentelor de stradă a început însă de luni.

Dansurile aromâne, turceşti, formaţiile care şi-au arătat măiestria în arta dansului şi a jocului tradiţional al locului din care provin au adunat luni după-amiază un număr impresionant de craioveni în Piaţa „Mihai Viteazul“. Oamenii s-au lăsat furaţi de sunetul tobelor, vrăjiţi de paşii de dans sau de melodiile aromânilor şi turcilor. Nu au lipsit din decorul sărbătorii nici baloanele roşii şi albe ale Gazetei de Sud, care au colorat în scurt timp piaţa. Aglomeraţia s-a mutat apoi spre intrările în sălile de spectacole ale Teatrului Liric „Elena Teodorini“ şi ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Cei dintâi aveau întâlnire cu „Gin Rummy“, în interpretarea actorilor Liviu Manolache şi Nina Udrescu, de la Teatrul Naţional Constanţa, iar ceilalţi i-au putut vedea în carne şi oase pe îndrăgiţii Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Cristina Stamate, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, în spectacolul Teatrului de revistă „Constantin Tănase“.

 

„Gin Rummy“, jocul vieţii

 

Nina Udrescu şi Liviu Manolache, actorii Teatrului Naţional din Constanţa, le-au adus craiovenilor tocmai de la malul mării piesa „Gin Rummy“. A fost scrisă în 1976, de Donald Coburn, şi a câştigat Premiul Pulitzer. De la tristeţe, la momente de veselie, spectatorii au asistat aproape două ceasuri la povestea celor două personaje, Fonsia şi Weller, doi bătrâni dintr-un azil care îşi deapănă amintirile la un joc de cărţi. Abandonaţi de rude şi de prieteni, cei doi bătrâni refuză să se alăture celorlalţi la spectacolele de muzică şi scamatorii din sanatoriu. Ei se retrag, în linişte, la un gin rummy, unde norocul este cel care guvernează, aşa cum a făcut şi în vieţile lor marcate de neîmpliniri personale şi profesionale. Două personaje, o masă, două scaune la care se aşază cei doi şi o uşă care face legătura cu lumea gălăgioasă le-au reamintit spectatorilor craioveni de drama bătrâneţii. Însă, nu i-a întristat prea mult. Între cei doi bătrâni dependenţi de jocul de cărţi apar rivalităţile şi certurile. Fonsia este mereu învingătoare, iar Weller, care o iniţiase în tainele jocului, nu reuşeşte să câştige nici o partidă. De aici şi până la vorbe de duh şi crize de isterie nu mai este decât un pas. Şi tot un pas a fost până la cucerirea publicului, care a aplaudat şi s-a amuzat alături de actorii constănţeni. După o zi de muncă, în sala Teatrului Liric, craiovenilor le-a revenit zâmbetul pe buze.

 

Maraton umoristic la Naţionalul craiovean

 

Parfumul de odinioară al teatrului de revistă a stârnit ropotele de aplauze şi hohotele de râs ale publicului, pe parcursul celor două ore, cât au stat pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ nume mari ale comediei româneşti: inegalabilii Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, maestrul Alexandru Lulescu, inconfundabilii Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, trupa de dansatori ai teatrului, actriţele Valentina Fatu şi Raluca Mocanu, în mare formă, multe tinere talente. Am aflat împreună că bărbaţii sunt cei mai buni bucătari. Că se pricep să facă trei tipuri de mâncare: arsă, friptă şi afumată, că doamnele sunt la putere, că se află în rândul lor chiar şi paraşute. S-a râs în hohote şi la bancurile cu olteni, tot astfel cum s-a aplaudat, ba chiar s-au fredonat „Mărioară de la Gorj“ sau „M-a făcut mama oltean“. Publicul care a umplut până la refuz Sala „Amza Pellea“, căci acces la spectacol a avut toată lumea, cu invitaţie sau fără, a petrecut „la Tănase/Unde fetele-s frumoase“. Elogiul actorului, dansurile de cabaret, melodiile de ieri şi de azi au făcut deliciul publicului. Şi totuşi, parcă mai furtunos s-a aplaudat sceneta celebrului cuplu Alexandru Arşinel şi Stela Popescu, cu „Julia“, dar şi cea a cuplului Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, cu lăutarii de altădată. În finalul spectacolului, Adrian Enache a electrizat audienţa cu un minirecital. Cu zâmbetul pe buze, spectatorul care a ales să petreacă o seară la Tănase s-a desprins cu greu din scaun, căci cine ar putea să se despartă uşor de lumea veche, a glumelor cu tâlc, a dansului şi a muzicii.

 

Pepino şi Pepina au dat tonul distracţiei

 

Şi dacă părinţii sau bunicii au întârziat luni seară la Tănase, ieri micuţii şi-au cerut şi ei dreptul la distracţie. În Piaţa Prefecturii, atunci când orologiul a anunţat ora 11.00, personajele din lumea desenelor animate îi aşteptau să dea drumul petrecerii. Gazde au fost Pepino şi consoarta sa, Pepina, care au dansat şi au cântat, s-au prins în trenuleţe, ba chiar au încercat şi limbo dance. Şi pentru că atmosfera s-a încins, copiii nu au ezitat să danseze cu Tom şi Jerry sau Donald o horă de mână oltenească, atunci când au urcat pe scenă membrii formaţiei Brăduleţul de la Liceul „Henri Coandă“, îndrumaţi de profesoara Tanţa Păun. Laureaţi trei ani consecutiv ai concursului Internaţional Şcolar desfăşurat în Italia, micuţii au făcut o adevărată demonstraţie de dans. Nu au lipsit Alunelul, Sârba Dogarului, Ciuleandra, Căluşul. Pe ritmuri populare olteneşti au dansat şi micuţii, care s-au retras spre miezul zilei pe la casele lor, obosiţi de ritmul ameţitor al distracţiei. Spre seară, a venit rândul minorităţilor să prezinte publicului tradiţiile.

Într-un ritm ameţitor, îmbrăcaţi în costume naţionale, viu colorate, aromânii, ungurii şi turcii au dansat în Piaţa „Mihai Viteazul“ sub privirile părinţilor sau ale bunicilor veniţi cu copiii. Muzica tradiţională s-a revărsat în tot centrul, iar costumele populare au încântat ochiul. Cei mai apreciaţi au fost turcii, veniţi chiar din ţara de origine special pentru Zilele Craiovei. Aceştia vor expune în zilele de 25 şi 26, pe strada Unirii, produsele culinare tradiţionale care i-au făcut celebri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS