-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCrăciunii, fără Crăciun

Crăciunii, fără Crăciun

De Crăciun ne strângem cu toată familia în jurul mesei, ca să gustăm bucatele pregătite special pentru această ocazie. Crăciun este şi numele unei familii din Craiova pentru care semnificaţia sărbătorii s-a pierdut de ani buni, din cauza sărăciei.

 

Ionuţ Marius Crăciun are 14 ani şi este în perioada în care trebuie să tragă tare ca să prindă un loc la liceu. Este în clasa a VII-a la Grupul Şcolar „Henri Coandă“ din Craiova şi dă tezele cu subiect unic. Până acum a mers foarte bine. A luat 8,33 la română, iar acum aşteaptă cu nerăbdare rezultatele la matematică. Băiatul a fost bolnav de meningită. I-a trecut, dar a rămas cu o slăbiciune şi cu regretul că din cauza bolii nu a avut timp să se pregătească mai bine pentru examene. Măcar la materia preferată – română.

 

„Vreau să arăt normal“

 

Băiatul s-a născut cu o malformaţie gravă (aplazie) la piciorul stâng. Practic, îi lipseşte femurul. Doctorii de la Spitalul de Urgenţă Craiova au încercat să-l ajute. A suportat zece intervenţii chirurgicale şi a purtat ani buni, scrâşnind din dinţi de durere, un aparat special care să-i îndrepte oasele. A trecut peste toate, gândindu-se că odată va putea să fie un băiat normal. Un băiat pe care colegii să nu-l mai strige cu răutate „Şotron“. „Vreau să arăt normal“, spune Ionuţ. Deocamdată, nu poate să poarte o proteză obişnuită, pentru că este în perioada de creştere şi i-ar face mai mult rău. Dar, după ce va împlini 18 ani, va fi altceva. Medicii i-au spus acum patru ani de o proteză electronică. Foarte scumpă, la vremea aceea, costa vreo 30.000 de euro. Dar poate printr-o fundaţie va reuşi să o obţină.

Până atunci se descurcă aşa cum poate. Suportă cu fruntea sus glumele răutăcioase ale unora, pentru că ştie că nu toţi oamenii sunt aşa. Are şi colegi care îl tratează ca pe un prieten. Iar părinţii îi sunt alături şi îl ajută cum pot.

 

Tatăl lucrează pe unde apucă

 

La 41 de ani, Nicolina trăieşte pentru băiatul ei. Şi-a lăsat serviciul când l-a născut pe Ionuţ şi după aceea a trebuit să stea cu el ca să-l îngrijească. Tatăl, Georgel, este tâmplar. De ani buni nu mai are o slujbă stabilă şi lucrează pe unde apucă. Acum are promisiuni pentru un nou serviciu, dar, până nu vede, nu crede. Îşi iubeşte băiatul ca pe ochii din cap. Atât de mult, încât a făcut imposibilul. În urmă cu câteva săptămâni i-a confecţionat singur, aşa cum s-a priceput, un fel de proteză, de fapt, un cadru de lemn. Îl ajută mult pe băiat să se sprijine. Şi, pentru că este purtată pe sub haine, îi maschează handicapul, ferindu-l pe băiat de remarcele răutăcioase ale colegilor.

Întreaga familie trăieşte din alocaţia copilului de 80 de lei, indemnizaţia de handicap şi însoţitor de 570 de lei, un ajutor suplimentar de 84 de lei de la primărie şi bursa medicală de 20 de lei oferită de şcoală. S-ar putea descurca binişor cu aceşti bani dacă nu ar fi cheltuielile enorme cu întreţinerea.

Familia Crăciun locuieşte într-unul dintre căminele de nefamilişti care au aparţinut pe vremuri Întreprinderii 7 Noiembrie. Locuinţa are doar două încăperi înghesuite. Un dormitor micuţ, în care abia dacă intră două canapele şi holul de la intrare, unde se găteşte, se ia masa şi sunt primiţi oaspeţii. Un singur calorifer este de ajuns ca să încălzească locuinţa. Cu toate acestea, locatarii plătesc lună de lună sume astronomice la întreţinere. „Costă între 200 şi 300 de lei pe lună. În februarie anul trecut am avut cheltuieli de 220 de lei. Dar plata se face o dată la patru luni, aşa că, atunci când trebuie să plătim, ne trezim cu câte 800 sau 1.000 de lei. De multe ori, nu avem toţi banii şi rămânem cu datorii“, spune Nicolina Crăciun.

Luna aceasta, familia Crăciun şi-a plătit datoriile la întreţinere, 1.500 de lei. Au fost toţi banii familiei. Nu le-a mai rămas nimic şi pentru Sărbătorile care se apropie. „Bradul împodobit, cadouri pentru copil, mâncăruri alese pe masă sunt pentru alţii. Pentru noi va fi o zi ca toate celelalte“, spune Nicolina, fără convingere.

De la suflet la suflet

Familia Crăciun n-a cerut niciodată un cap de aţă nimănui. De aceea ne-a fost foarte greu să-i convingem să accepte ajutorul nostru şi pe al dumneavoastră. Fundaţia „Gazeta de Sud“ va strânge bani şi produse pentru a-i face pe aceşti oameni şi pe alţii ca ei să simtă măcar o mică parte din bucuria Sărbătorilor de iarnă. Cei care doresc să se implice sunt rugaţi să ne contacteze la numărul de telefon 0722.557.507. Vă mulţumim! Campania a fost sprijinită până acum de: Polystart Group – cu 7.000 de lei, Simode – concesionar Peugeot – cu 5.000 de lei, Blue Company care va monta termopane la cinci familii, El Greco – cu 2.000 de lei, Pan Group – cu biscuiţi Tismana şi Salatini în valoare de 1.700 de lei, Camera Notarilor Publici – cu 1.000 de lei, Oltenia Garden – şase brazi şi doamna Emilia, de 38 de ani, care a donat diverse produse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS