S-au dus vremurile în care profesorii cu vechime se bucurau de respectul şi admiraţia elevilor. O parte din adolescenţii şi tinerii doljeni s-au săturat să aibă ca dascăli persoane considerate de ei „expirate“.
Cei 54 de pensionari doljeni care desfăşoară activitate didactică profită de puţinele zile pe care le mai au la catedră până în momentul în care trebuie să se decidă oficial: trăiesc din leafă sau aleg pensia.
Cei mai fericiţi de situaţia în care se află dascălii cu ani buni de vechime în spate, ameninţaţi că vor fi scoşi din sistem, sunt o parte din elevii doljeni. Aceştia consideră că profesorii care se apropie de vârsta pensionării sau sunt deja pensionari nu pot reprezenta „modele“ pentru generaţia tânără, au metode de predare expirate, sunt răutăcioşi şi le provoacă bătăi de cap. „Avem profesori bătrâni şi foarte bătrâni de care nu reuşim să scăpăm. De exemplu, dirigul este pe lista de pensionare de ani buni, dar încă profesează. În aceeaşi situaţie se află cel de română… Vrem şi noi profesori tineri, cu metode de predare moderne. Ne-am săturat să învăţăm după caietele îngălbenite de vreme ale profilor noştri de pe care ne dictează aşa-zise comentarii…“, a spus Maria, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
Solitari cu colegii din „Cuza“ s-au arătat şi elevii Colegiului Naţional „Carol I“, dar şi cei ai Colegiului „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Conform adolescenţilor, orele predate de profesorii în vârstă sunt un „chin“: „Avem profi pensionari, foşti inspectori şcolari, în special la limbile străine. Pentru a obţine note de trecere la materiile predate de aceştia, suntem nevoiţi să mergem tot la ei pentru meditaţii“.
Pensionar cu patru specializări, în concediu de studii
Potrivit Dianei Buşoi, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în multe cazuri, şi elevii exagerează, îi consideră pe profesorii de la catedră mult mai bătrâni decât sunt. Un lucru este însă cert, fie că le convine sau nu, ei sunt nevoiţi să îşi suporte în continuare dascălii, până când Ministerul Educaţiei va da o notificare privind data de la care profesorii în vârstă pot spune adio catedrei. „În multe situaţii, probabil, cadrelor didactice aflate în pragul pensionării li s-au prelungit contractele de activitate, iar în cele mai multe cazuri sunt titulari pe post. Vă pot oferi câteva cazuri concrete de instituţii şcolare unde profesorii pensionari sunt încă la catedră, în special în mediul rural. La Şcoala din Dioşti nu a vrut nimeni catedra de franceză, în prezent fiind ocupată de un profesor pensionar. Aceeaşi situaţie o avem la Şcoala din Gighera, unde au fugit toţi profesorii tineri de catedra de matematică“, a precizat Diana Buşoi.
În lista exemplelor oferite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar doljean se află şi cei doi profesori pensionari titulari pe post care învaţă chiar şi în prezent, cel din comuna Podari aflându-se în concediu fără plată pentru studii, deşi are deja patru specializări. Al doilea titular pe post, pensionar şi profesor este inginer şi predă la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii de Maşini „George Bibescu“ din Craiova.
La Şcoala cu clasele I-VIII din Botoşeşti-Paia, limba franceză, istoria şi geografia sunt predate de doi dascăli reîncadraţi după pensionare. „Avem doi profesori pensionari: la franceză – din octombrie 2008 – şi la disciplinele istorie şi geografie. Aceştia au fost angajaţi pe orele pe care nu a venit nimeni, catedrele rămase descoperite“, a menţionat Maria Mogoi, secretară la Şcoala din Botoşeşti-Paia.