4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024

Cadastru 3D

Harta cadastrală reală a Băniei va fi gata în această vară. Craiova este al treilea oraş din ţară care va bene-ficia de un cadastru complet cu aplicaţii tridimensionale. Specialiştii susţin că pe un astfel de plan se poate zări şi numărul de înmatriculare al maşinii.

Bănia va fi fotografiată din avion în această lună, pentru definitivarea planurilor cadastrale. Început în 2005, cadastrul Craiovei nu reflectă în 2009 realitatea din teren. Urbaniştii Primăriei Craiova şi reprezentanţii firmei Geotop 2001 au stabilit ca, până în august 2009, cadastrul să fie finalizat în sensul reprezentării fidele a stării din teren. „Din 2005 şi 2006, când au fost efectuate ultimele înregistrări şi măsurători, în municipiu a avut loc o explozie imobiliară. Teoretic, în prezent putem spune că avem cadastru, însă, practic, nu e aşa, fiindcă în oraş au apărut noi zone locuite, de zeci şi sute de hectare. Un astfel de cadastru nu mai e folositor. Noi am solicitat în noiembrie anul trecut actualizarea, începând din această primăvară“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a precizat că firma Geotop 2001 s-a angajat să realizeze planuri cu echipamente de ultimă generaţie, în sistem de vizualizare tridimensional, utile în cazul măsurării volumelor, a înclinării etc. „Într-un astfel de plan se poate vedea până şi numărul de înmatriculare al maşinii“, a menţionat Diaconescu.
Directorul tehnic al Geotop 2001, Daniel Popescu, spune că realizarea acestor hărţi se face în urma unui zbor la 500 de metri înălţime, costă mult mai puţin decât elaborarea planurilor cu informaţii din măsurători şi este mult mai rapidă. „Noi considerăm că, până la sfârşitul verii, Craiova o să aibă o hartă reală modernă“, a afirmat Daniel Popescu. Până acum, doar la Iaşi şi la Târgu Mureş au fost realizate astfel de lucrări.

Imaginea costă

Contractul pentru realizarea cadastrului imobiliar-edilitar şi a băncii de date urbane, în valoare de 8,2 milioane de lei, a fost încheiat în 2005 între Primăria Craiova şi Centrul Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie şi Teledetecţie Bucureşti. Contractul a fost preluat în noiembrie 2008 de Geotop 2001, întrucât centrul de geodezie nu deţinea aparatura şi personalul specializat pentru îndeplinirea cerinţelor primăriei. Prin actul adiţional avizat de municipalitate, firmei Geotop 2001 SRL îi revine suma de 2,98 milioane de lei. Pentru întocmirea planurilor 3D, costurile urmează să fie suplimentate printr-un act adiţional, însă numai după stabilirea bugetului local. „Nu am estimat costul final, dar cu siguranţă este mai mic decât jumătate din cât ne revine nouă în acest contract“, a spus Daniel Popescu, directorul tehnic al Geotop 2001 SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII