22.9 C
Craiova
joi, 17 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIMM-urile româneşti şi bulgăreşti vor banii UE

IMM-urile româneşti şi bulgăreşti vor banii UE

Zeci de reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii şi oficialităţi din România şi Bulgaria s-au întâlnit săptămâna trecută la Forumul Calafat – Vidin, pol de competitivitate economică transfrontalieră, unde au încercat să găsească soluţii de dezvoltare a zonei.

Evenimentul, organizat de Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PLIMM) Calafat, în cadrul Săptămânii Europene a IMM-urilor, s-a desfăşurat pe ambele maluri ale Dunării şi a adus faţă în faţă firme şi autorităţi locale, unite de acelaşi scop: dezvoltarea economică a regiunii şi identificarea proiectelor din fonduri europene care ar putea fi derulate împreună. Prima zi a forumului a avut loc la Vidin, la masa rotundă cu tema „Sprijinul mediului de afaceri – potenţial de creştere economică“, „Identificarea de proiecte transfrontaliere comune“. „În Vidin şi Calafat, avem probleme similare şi dorim să le rezolvăm împreună. În economia unui stat dezvoltat, IMM-urile aduc 80% din Produsul Intern Brut“, a declarat Ionel Dumitrescu, preşedintele PLIMM.
Reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Vratsa, Mariana Dimitriova, a precizat că ambele ţări derulează împreună un proiect de 26 de milioane de euro, finanţat din Fondul de Dezvoltare Europeană, la care participă şapte regiuni din România şi nouă din Bulgaria.
„Este al doilea proiect ca mărime pe graniţele cele mai lungi din Europa. Proiectul este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale din România“, a spus Dimitriova. Aceasta a vorbit şi despre proiectele de sute de milioane de euro de care pot beneficia cele două ţări în cadrul programului operaţional de dezvoltare economică 2007-2013. România şi Bulgaria vor putea depune proiecte comune în domeniul infrastructurii, resurselor naturale, dezvoltării sociale şi ajutorului tehnic. La primul domeniu, unul dintre cei doi parteneri trebuie să fie liderul proiectului, iar acesta va gestiona şi fondurile primite. Până acum au fost aprobate 18 proiecte în valoare de cinci milioane de euro, cele mai multe având ca lider reprezentanţi bulgari.

E nevoie de o strategie comună

Reprezentanţii firmelor au discutat şi despre problemele pe care le întâmpină. Gabriel Vlăduţ, directorul general al Centrului de Transfer Tehnologic IPA-CIFATT Craiova, a precizat că firmele din cele două ţări vor avea concurenţi din toată Europa, deoarece Comisia Europeană a oferit acces liber la depunerea proiectelor.
„Se va dilua spiritul acestui program cross-boarder. Participă firme din mai multe ţări care copiază proiectele din alte zone unde au mai lucrat şi le aduc la noi, fără să cunoască realităţile acestei zone“, a spus Vlăduţ. Lucrările efective s-au ţinut pe malul românesc al Dunării, la Palatul „Marincu“ din Calafat, temele abordate fiind cooperarea IMM-urilor din zonele Calafat şi Vidin pentru accesarea unor fonduri europene prin proiecte comune, programele de finanţare dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii sau crearea unor parteneriate publice-private care să conducă la o dezvoltare durabilă a zonei.
„Avem nevoie de finanţare, dar nu putem atrage singuri fondurile. Soluţia unei astfel de probleme este un parteneriat public-privat“, a fost una dintre concluziile enunţate de Vlăduţ. Dezvoltarea zonei Calafat – Vidin şi transformarea ei într-un adevărat pol de competitivitate depinde de voinţa politică comună şi implicarea autorităţilor locale, stabilirea unei strategii transfrontaliere clare, creşterea vizibilităţii zonei pentru investitorii străini şi identificarea unor proiecte comune româno-bulgare. Evenimentul s-a încheiat cu o croazieră pe Dunăre, în zona şantierului podului Vidin – Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS