35.1 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024

Dreptate pe bani

Aproape trei sferturi din români sunt neîncrezători în sistemul de justiţie, iar 80% din cetăţeni consideră că în România ţi se face dreptate numai dacă plăteşti, relevă un sondaj IMAS, făcut la cererea Transparency International România.

Transparency Internaţional (TI) România a dat publicităţii vineri rezultatul sondajului „Încrederea în justiţie: «Cum ar vrea românii să fie legiferate procedurile civile şi penale»“. Sondajul a fost realizat de IMAS, în perioada 22 – 30 aprilie 2009, pe un eşantion reprezentativ.

Românii vor pedepse mari

Potrivit sondajului, şapte din zece români nu sunt de acord cu micşorarea pedepselor, aşa cum s-a propus în proiectul de Cod Penal al Ministerului Justiţiei. 36,3% din respondenţi consideră că pedepsele prea mici îi încurajează pe infractori să săvârşească noi infracţiuni, iar 63,7% cred că, în cazul infracţiunilor, trebuie să se aplice pedeapsa cu închisoarea. În acest context, 65,9% sunt de părere că infractorii ar fi descurajaţi să mai comită infracţiuni de teama pedepsei cu închisoarea.
Doar 5% sunt de acord cu limita de trei ani propusă de proiectul de Cod Penal sub care se poate înlocui pedeapsa închisorii. În privinţa pedepselor care ar trebui aplicate pentru faptele de corupţie, 24,3% au răspuns că ar trebui aplicată cea cu închisoare între unu şi cinci ani.
Femeile nu vor legalizarea prostituţiei, pe când bărbaţii da, mai relevă sondajul TI România.

Avocaţii, prea scumpi

56% din români nu-şi permit să-şi angajeze un avocat, arată acelaşi sondaj. Totodată, 78% din români optează pentru Curtea cu Juraţi. În opinia lor, posibilitatea ca judecătorii să fie corupţi s-ar diminua prin existenţa juraţilor. „Precizăm că astfel de instanţă există şi funcţionează foarte bine, mai ales în sistemul judiciar anglo-saxon. În perioada interbelică, şi România a avut o astfel de instituţie“, a declarat Victor Alistar, director executiv al TI România.
Din sondaj mai reiese că opt din zece români consideră că trebuie să plăteşti ca să ţi se facă dreptate, în condiţiile în care accesul la justiţie este liber, conform articolului 21 din Constituţie, relevă sondajul.
„Românii sunt sceptici. Doar jumătate din respondenţi consideră că au şanse să li se facă dreptate, chiar şi atunci când legea este de partea lor. Acelaşi raport de cercetare relevă că majoritatea românilor au mai mare încredere în judecători decât în procurori“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Victor Alistar.

Castrare medicală pentru violatori

Opt din zece români cer pedepsirea cămătăriei, mai arată sondajul IMAS. De asemenea, 53% din românii intervievaţi ar fi de acord cu introducerea pedepsei de castrare medicală, în cazul persoanelor condamnate pentru viol. Un asemenea sistem se practică în prezent în Cehia.
Jumătate din români consideră că, pentru viol, condamnarea trebuie să fie mai mare de 20 de ani sau detenţiune pe viaţă, sau castrare, identificând astfel violul drept una dintre cele mai grave infracţiuni, se arată în sondaj.
98,9% sunt de părere că, în cazul săvârşirii infracţiunii de omor şi, în general, a celor contra persoanei, nu ar trebui să existe posibilitatea ca infractorul să scape de executarea pedepsei. Tot în cazul săvârşirii infracţiunii de omor, respondenţii au considerat, în proporţie de 92,2%, că ar trebui aplicată închisoarea pe o perioadă mai mare de 20 de ani sau detenţiunea pe viaţă. De asemenea, când este vorba despre infracţiuni contra copiilor, 40,2% din români sunt de acord cu închisoarea pe o perioadă mai mare de 20 de ani sau detenţiunea pe viaţă. Majoritatea românilor spun că, pentru tâlhărie, se impune o pedeapsă de la zece la 20 de ani. În privinţa furtului, 25,4% consideră că tâlharii ar trebui pedepsiţi cu închisoare de la cinci la zece ani. Românii sunt „justiţiari“ şi când e vorba despre sechestrarea sau traficul de persoane, majoritatea celor chestionaţi fiind de acord cu pedeapsa de minimum 20 de ani de închisoare.
Şapte din zece români vor ca deţinuţii să se întreţină din munca lor efectuată în penitenciar în urma condamnării, se mai arată în acelaşi sondaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII