Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri raportul privind politica în domeniul concurenţei pe anul 2008, România fiind menţionată la un singur capitol, ce a vizat recuperarea a 27 de milioane de euro acordate ca ajutor de stat la privatizarea Automobile Craiova, considerat ilegal de Bruxelles.
„În domeniul restructurării industriale, Comisia a adoptat o decizie prin care solicită României să recupereze 27 de milioane de euro, constituind ajutor ilegal în legătură cu privatizarea societăţii Automobile Craiova, a cărei vânzare a avut loc în condiţii care urmăreau asigurarea unui anumit nivel al producţiei şi al numărului de locuri de muncă, fiind acceptat în schimb un preţ de vânzare mai mic“, se arată în raport.
Comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes, a declarat că „2008 a fost un an neobişnuit şi dificil, în care Europa s-a confruntat cu dificultăţi economice fără precedent“.
„Sunt convinsă că acţiunile Comisiei în domeniul concurenţei au reprezentat un factor determinant în menţinerea pieţei unice şi a beneficiilor aduse de concurenţă, asigurând, în acelaşi timp, stabilitatea sistemului financiar“, a mai spus Neelie Kroes.
Saint-Gobain, amendată de mai multe ori pentru constituirea de carteluri
Raportul anual al Comisiei Europene conţine pentru prima dată un capitol referitor la carteluri şi la modul cum stabilirea preţurilor îi afectează pe consumatori. CE precizează că interzice comportamentul anticoncurenţial şi îi amendează pe membrii cartelurilor, ca să descurajeze alte societăţi să continue sau să adopte comportamente anticoncurenţiale.
„Comisia impune amenzi mai mari recidiviştilor: atunci când aceeaşi societate comite mai multe încălcări ale legislaţiei în domeniul concurenţei (…), fiind necesare, s-ar părea, măsuri mai puternice de descurajare. În cazul «Sticlă auto», de exemplu, Comisia a majorat amenzile pentru societatea Saint-Gobain cu 60%, ca urmare a încălcărilor repetate, după ce aceasta fusese amendată anterior pentru două carteluri în sectorul sticlei plane“, potrivit raportului. Saint-Gobain este prezentă cu afaceri şi pe piaţa românească.
În 2008, executivul european a amendat 347 de întreprinderi, pentru înţelegeri de cartel, cu o sumă totală de 2,27 miliarde de euro. În cazul „Sticlă auto“, CE a impus cea mai mare amendă pentru un cartel de până acum, de 1,38 miliarde de euro.
CE a recuperat 91% din ajutoarele ilegale sau incompatibile până la finalul lui 2008
CE a anunţat, de asemenea, că a înregistrat progrese în recuperarea ajutoarelor de stat, în condiţiile în care „din cele 10,3 miliarde de euro reprezentând ajutoare ilegale sau incompatibile de recuperat în temeiul deciziilor adoptate începând din 2000, aproximativ 9,3 miliarde de euro (reprezentând 90,7% din suma totală) fuseseră recuperate până la sfârşitul lui 2008“. În plus, au mai fost recuperate 2,5 miliarde de euro provenind din dobânzi, se mai arată în raportul CE.
În 2008, CE a mai adoptat un regulament de exceptare pe categorii de ajutoare, prin care unele măsuri de ajutor de stat sunt aprobate automat, fără a fi notificate în prealabil Comisiei, dacă îndeplinesc toate cerinţele prevăzute în regulament.
În contextul pachetului privind schimbările climatice, CE a adoptat noi orientări privind ajutorul de stat pentru protecţia mediului. De asemenea, Comisia a prelungit cadrul pentru ajutoarele de stat în domeniul construcţiilor navale cu încă trei ani, până la 31 decembrie 2011.
Mai mult chiar, o nouă comunicare referitoare la ajutorul de stat sub formă de garanţii stabileşte metodologii de calculare a componentei de ajutor în cadrul unei garanţii şi oferă norme simplificate pentru IMM-uri.
În 2008, CE a mai adoptat „Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice“, care se aplică până la sfârşitul lui 2010.
Ţările UE pot acorda, în anumite condiţii, un ajutor forfetar de până la 500.000 de euro unei firme pentru următorii doi ani, ca să-şi reducă dificultăţile provocate de criză. Alte variante constau în acordarea de garanţii de stat pentru împrumuturi cu prime reduse, împrumuturi subvenţionate – în special pentru fabricarea de produse ecologice – şi ajutor mai mare pentru capital de risc.