A început cu un dor. Un dor pentru anii aceia când serile veneau cu o cântare ce se prelungea până târziu, în noapte, în restaurantele din Craiova. S-a întâmplat să se reîntâlnească toţi patru şi să formeze Black Box Band. Acum, pe terasele din Bănie, se aud din nou coverurile şi melodiile ce vor seduce mereu.
O terasă aproape liniştită, umbrită de toamnă, zvâcnind încă după zilele înfierbântate, când totuşi nu se petrecea nimic. Dinspre mesele înveşmântate în pânze crem, ingredientele se zbat să cucerească punctele cardinale ale limbii. Acolo e busuioc şi miez de măslină verde stors până la epuizare, dincoace un sos cu gust sălbatic şi răzvrătit, greu de descifrat. Mesenii abandonează cu greu plăcerea primară pentru o vorbă. Îşi clătesc gura cu licoarea lui Bachus, uleioasă sau rubinie, apoi o iau de la capăt, într-un gest repetat.
Seducţia muzicii
Un zgomot intrus, o coardă ciupită cu nerv, un ropot de tunete, o voce. Festinul ce se desfăşoară în taină la fiecare masă e întrerupt brutal, fără vreme de tocmeală. Capete se-ntorc către scena zărită cu minute în urmă şi aruncată apoi în subconştient. Valentin Vătuiu, Alin Milosav, Valentin Rotari şi Gabriel Ionescu încep lupta. O melodie, apoi alta, apoi alta. Ritmurile se contorsionează, tensiunea urcă şi coboară, sunetele provoacă, într-un pact ludic cu pofta fiecăruia dintre cei prezenţi de frumuseţe. Eric Clapton, Joe Coker, Sting vin în seara asta pe terasa nesperiată încă de toamnă. Oamenii prind a zâmbi. Unul câte unul se lasă înfrânţi, aproape fără să bage de seamă şi depun pe masă, vinovaţi, ustensilele de cină. În faţa lor, peste spaţiu, jucându-se cu ritmurile, aruncând sunetele, ignorând limitele, Black Box Band.
Aşa cum era odinioară
Li se făcuse dor. Aşa a început, totul, cu câteva săptămâni în urmă. Li se făcuse dor să se întâmple din nou, în restaurantele şi pe terasele din Craiova, ceea ce se petrecea în anii ’80, când trei-patru trupe cântau, seară de seară, live, tot ceea ce apărea nou în muzică. Multe dintre cântecele de atunci au devenit coveruri, melodii care nu vor pieri vreodată. Băieţii din Black Box Band au început să cutreiere, într-un proiect de sfârşit de vară, întâmpinând primele săptămâni de toamnă, terasele oraşului. O întâmplare fericită a făcut ca toţi cei patru, prieteni de pe vremea când erau doar nişte puşti, să se reîntâlnească. Nici unul n-a renunţat la muzică de atunci, chiar dacă s-au îndeletnicit şi cu altceva: Vali Rotari a fost semifinalist în Campionatul de juniori la tenis de câmp, apoi desenator la Institutul Minier, mai târziu s-a apucat şi de dulgherie, Gabi Ionescu – inginer electromecanic de profesie – a avut o firmă care producea şi exporta echipamente complexe pentru sectorul auto, a fost director într-o multinaţională. A combinat politica, ingineria şi muzica. Alin Milosav, absolvent al secţiei de pedagogie din cadrul Conservatorului, compozitor şi orchestrator, s-a ocupat doar de muzică. La fel şi Vali Vătuiu, apreciat ca „unul dintre cei mai tehnici toboşari din România“, care a cântat în variate formule şi cu diverşi interpreţi, de la Redivivus sau Mircea Rusu Band la Paula Seling şi Monica Anghel.
Lucrurile au curs de la sine. Câteva ore de repetiţii şi a fost ca şi cum nu s-ar fi despărţit vreodată. Experienţa şi afinităţile muzicale îi fac să se-nţeleagă din priviri. N-au nevoie de strategii de creştere în ritm, preferă surpriza, momentul acela când îţi seduci auditoriul pentru că ai simţit ce-i place şi i-ai intuit bucuria. Proiectul lor de toamnă va continua cu un altul, apoi cu un altul. Dar valul de pe fiecare dintre acestea va fi înlăturat atunci când va veni vremea…
Black Box, pe craiova.ro
Pe 28 august a avut loc primul concert din cadrul Blackbox Craiova.ro Live Tour. Un proiect de început de toamnă, care va avea loc pe parcursul unei luni, pe terasele din Craiova. Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina http://www.craiova.ro/evenimente, unde este anunţată fiecare reprezentaţie şi locul unde se va desfăşura.