Puţini ştiu că avocatul unuia dintre acuzaţii din dosarul Covei are legături strânse cu lumea carderilor. Chiar de familie, se poate spune, pentru că fiul său este în spatele gratiilor tocmai pentru clonare de carduri.
Craioveanul Florin Nicolae Dirivan, zis Fulgerică, unul dintre principalii acuzaţi în aşa-numitul „dosar Covei“, îl are drept apărător pe cunoscutul avocat craiovean Ioan Petre Surdu, până nu demult chiar director al Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ din judeţul Dolj. O alegere fericită, ar spune unii, din moment ce Surdu este cuscrul judecătoarei Georgeta Cătănoiu, de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dimpotrivă, ar putea spune alţii, n-ar fi o alegere tocmai bună, din moment ce respectivul avocat n-a reuşit să-şi scape fiul de puşcărie, şi asta chiar într-un dosar de clonare de carduri.
Condamnări cu suspendare
În primăvara anului 2007, procurorii DIICOT Dolj dispuneau trimiterea în judecată a trei craioveni, membri ai unei reţele de falsificatori de carduri: Nicuşor Daniel Ionescu (fost Surdu, fiul avocatului Ioan Petre Surdu), zis Bilă, Gabriel Viorel Călin, zis Bârnă, şi Costel Secu, zis Robert. Conform anchetatorilor, Bilă şi Bârnă se ocupau cu fabricarea propriu-zisă a cardurilor falsificate, iar Robert era una dintre „săgeţile“ trimise să monteze aparatură de piratare pe bancomate sau pur şi simplu să scoată bani pe baza cardurilor clonate, primind pentru asta cam 10% din sumele extrase. Alţi doi membri ai bandei – George Alin Carauleanu, zis Goargă, şi Viorel Cătălin Tudor, zis Fluture – fuseseră surprinşi în flagrant şi arestaţi la Nice – Franţa, în timp ce montau la ATM-uri bancare dispozitive şi echipamente electronice pentru citirea şi înmagazinarea datelor de pe cărţile de credit.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, anchetatorii au găsit în imobilul închiriat şi folosit de Gabriel Viorel Călin în municipiul Craiova 207 carduri bancare de diverse tipuri, toate prevăzute cu una sau mai multe etichete pe care erau scrise codurile PIN, şi un dispozitiv MSR 206, folosit pentru citirea şi inscripţionarea instrumentelor de plată electronică. Tot Călin a fost prins în flagrant în timp ce intenţiona să ascundă în autoturismul său de lux o unitate centrală de calculator şi un laptop, pe care le luase din apartamentul în care locuieşte cu chirie Nicuşor Daniel Ionescu.
Pe baza probelor de la dosar, Ionescu, Călin şi Secu au fost deferiţi justiţiei craiovene, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, falsificare a instrumentelor de plată electronică şi deţinere de echipamente în vederea falsificării acestora.
Bucureştiul nu-i Craiova
Procesul s-a judecat cu o rapiditate demnă de dat exemplu la Tribunalul Dolj. După doar trei termene, instanţa s-a pronunţat pe 12 iunie 2007. I-a achitat pe cei trei pentru cea mai gravă acuzaţie – constituirea de grup criminal organizat, faptă sancţionată cu până la 20 de ani de puşcărie -, dar i-a găsit vinovaţi pentru încălcarea legilor privind comerţul electronic. Sancţiunile aplicate au fost de un an şi şase luni de închisoare pentru Nicuşor Daniel Ionescu (fost Surdu), trei ani de închisoare pentru Gabriel Viorel Călin şi doi pentru Costel Secu. Toţi au primit însă suspendarea sub supraveghere a pedepsei, cu obligaţia de a nu lua legătura unii cu alţii în următorii cinci ani. Li s-au confiscat totodată circa 18.000 de lei, precum şi alte bunuri.
Procurorii doljeni s-au arătat însă nemulţumiţi de condamnări, considerând că sunt mult prea mici, mai ales pentru Ionescu, pe care îl considerau capul bandei. Prin urmare, Parchetul a formulat apel. Dosarul a ajuns astfel la Curtea de Apel Craiova, ai cărei judecători s-au arătat la fel de gentili cu inculpaţii. Ba chiar mai gentili decât colegii lor de la tribunal. Pronunţându-se pe 3 decembrie 2008, magistraţii nu doar că le-au lăsat aceleaşi pedepse cu suspendare, dar le-au restituit şi banii confiscaţi prin sentinţa de fond.
Nici de această dată procurorii nu s-au arătat mulţumiţi, declarând recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu judecătorii de la instanţa supremă nu era însă de glumit. Aceştia nu doar că le-au confirmat încă o dată inculpaţilor vinovăţia, dar n-au fost nici de acord cu suspendarea executării, dispunând ca pedepsele să fie executate efectiv, în penitenciar. Aşa se face că fiul avocatului Surdu se află acum în spatele gratiilor.