Dintre aparatele care evaluează consumul de energie termică, apă caldă şi rece, repartitoarele sunt singurele care nu sunt cuprinse în lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic.
Contoarele care măsoară consumul total de energie termică la nivelul unui bloc, adică gigacalorimetrele, sunt supuse periodic unor controale metrologice. Scopul, facturarea cât mai corectă din partea furnizorului a energiei termice utilizate de beneficiar, locatarul de la bloc. Orice gigacalorimetru aflat la scara de bloc trebuie să fie verificat metrologic o dată la patru ani. Funcţionarea acestuia trebuie autorizată şi avizată metrologic de Direcţia Regională de Metrologie Legală (DRML) Craiova. „Într-adevăr, sistemele de măsură a consumului de energie termică sunt verificate periodic. Până acum, intervalul era din doi în doi ani. Ulterior, acesta a fost modificat la patru ani. Acest lucru regia îl face în perioada de vară, când este stopată furnizarea energiei termice în reţea. Există firme specializate care fac aceste controale, după care pentru fiecare sistem se eliberează un buletin de verificare. Documentele respective sunt trimise la Metrologie pentru a primi un aviz de funcţionare. Se poate întâmpla uneori să ni se recomande să înlocuim sistemul de măsură“, a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic la Regia de Termoficare Craiova.
Şi de calitatea apometrelor care înregistrează consumul de apă caldă la nivelul fiecărui apartament, dar şi într-un bloc se ocupă tot metrologii. Verificările se fac o dată la patru ani pentru apometrele de apartament. Pentru cele aflate în subsolurile blocurilor, periodicitatea este mai mare, şi anume opt ani. În prezent, reprezentanţii asociaţiilor de locatari nici nu reuşesc să verifice dacă citirea dată de locatar este corectă, dar să mai şi impună verificarea metrologică a acestor apometre.
Verificări la apă
Compania de Apă „Oltenia“ îşi asumă verificarea preciziei cu care apometrele de apă rece înregistrează consumul. Furnizorul din Bănie are propriul laborator metrologic, care este supervizat de DRML Craiova. „Apometrele se demontează, după care sunt aduse la laboratorul metrologic din cadrul Companiei. Procedura este valabilă şi pentru apometrele individuale, şi pentru cele de la scara de bloc. Perioada este diferită, pentru cele dintâi controlul se efectuează la cinci ani, iar pentru ultimele, perioada este de opt ani. În situaţiile speciale, când există suspiciuni, se merge la Metrologie“, a afirmat Mihaela Chiriţescu, şefă Birou Relaţii Publice la Compania de Apă „Oltenia“.
„Repartitoarele de costuri nu se supun controlului metrologic legal“
În schimb, repartitoarele de căldură au ridicat mereu probleme în ceea ce priveşte calitatea înregistrării corecte a consumului. De aici şi ideea că locatarii plătesc mai mult decât consumă. Specialiştii în electrotermică au demonstrat că repartitoarele de costuri sunt ineficiente. Nici o autoritate naţională nu-şi asumă răspunderea de a controla aceste detectoare de temperatură. Lucru confirmat şi de directoarea DRML Craiova, Maria Magdalena Poenaru: „Repartitoarele de costuri nu au fost cuprinse în Lista Oficială în vigoare şi, în consecinţă, acestea nu se supun controlului metrologic legal. În conformitate cu prevederile legale privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, precum şi cu Codul ANRE, energia termică livrată se facturează pe baza indicaţiilor contoarelor de energie termică, montate la nivelul branşamentului utilizatorului. Repartitoarele de costuri ale căldurii nu măsoară energia termică propriu-zisă“. Singura instituţie care ar avea tangenţă cu activitatea firmelor care montează repartitoare este Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP). Prin urmare, statul a lăsat cetăţenii la cheremul firmelor de repartitoare, deoarece ANRSCUP are mai mult atribuţii de reglementare, nu şi de control sau de sancţionare.
Că sunt singurii care deţin controlul asupra acestor aparate o confirmă şi reprezentanţii firmelor care au montat repartitoare în apartamentele craiovenilor. Aceştia susţin că repartitoarele de costuri nu au nevoie de un control metrologic. Agenţii autorizaţi poartă întreaga răspundere privind calitatea mijloacelor de măsurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal. „Firmele au obligativitatea să verifice anual repartitoarele de costuri, să inventarieze caloriferele, să controleze sigiliile, dacă repartitoarele se resetează. Este o mare diferenţă între repartitoare şi aparatele de măsurat consumul de energie termică“, a spus reprezentantul SC ISTA în Craiova, Daiana Cerban.