4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorizaţie şubredă

Autorizaţie şubredă

Transformarea unui apartament din blocul P1 de pe strada Spaniei din Craiova în spaţiu comercial a iscat un adevărat război între proprietar şi reprezentanţii asociaţiei. Autorizaţia pentru spargerea pereţilor este contestată de vecini, fiindcă modificările aduse imobilului ar afecta structura de rezistenţă.

În ultimii ani, majoritatea proprietarilor de apartamente de bloc au decis să îşi reamenajeze locuinţele, spărgând diverşi pereţi din casă. Cei de la parterul unei clădiri cu mai multe etaje şi într-o zonă cu vad comercial au fost avantajaţi pentru că au avut posibilitatea să-şi deschidă un magazin în propriul spaţiu. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu proprietarul unui apartament situat la parterul blocului-turn P1 din Calea Bucureşti. Iniţial, primul proprietar a schimbat destinaţia locuinţei şi a deschis aici un magazin de coşciuge. Faptele se petreceau în perioada 2002-2003, iar proprietarul era şeful Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Craiova, Cristian Burada. Care a avut grijă să obţină şi autorizaţiile necesare. Mai puţin acordul vecinilor şi al asociaţiei.
„Pe atunci era altă asociaţie. Dintre cei 41 de proprietari, numai 19 au fost de acord, chiar dacă fostul preşedinte a dat declaraţie că au fost 32. Pentru că ei vor să scoată în evidenţă faptul că există acordul a cincizeci plus unu. Iniţial, autorizaţia s-a luat pentru a se face intrare separată prin cămara de la bucătărie. Dar sunt sigur că în interior s-au făcut tot felul de modificări care nu sunt prinse în proiect. Fiindcă au spart toţi pereţii, au schimbat baia şi bucătăria. Toate schimbările afectează structura de rezistenţă a blocului care a fost deja şubrezită la cutremurul din 1977“, a spus preşedintele asociaţiei Teodor Florescu. El susţine că demolările făcute în actualul magazin riscă să pună în pericol întregul bloc, inclusiv viaţa celorlalţi locatari şi că administraţia locală nu ar trebui să dea autorizaţii „pe ochi frumoşi“.
„Lucrările de la blocul P1, scara 1 au fost realizate în baza unei autorizaţii de construcţie emise de Primăria Craiova. Iniţial, în 2003, s-a eliberat AC nr. 567 pentru realizare acces, schimbare de destinaţie din apartament în spaţiu comercial, birouri şi amplasare firmă. În anul 2009, s-a revenit cu o nouă solicitare către primărie, în vederea eliberării unei noi autorizaţii de construire pentru continuarea lucrărilor rămase nefinalizate conform AC nr. 567/2003. În acest sens, în acest an a fost eliberată AC nr.51/2009 pentru continuare lucrări pentru realizare acces, schimbare de destinaţie din apartament în spaţiu comercial, birouri şi amplasare firmă“, a declarat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova. Răspunsul nu putea fi altul, adică primăria să-şi dea cu stângul în dreptul şi să susţină ulterior că autorizaţia ridică semne de întrebare.

„Atentat“ la structura de rezistenţă

Începând cu anul 2008, spaţiul comercial de la parterul blocului P1 îşi schimbă proprietarul şi obiectul de activitate. Aici funcţionează şi în prezent un  magazin de calculatoare şi componente PC. Gusturile noului proprietar sunt altele şi, prin urmare, Ion Badea solicită o reautorizare pentru realizarea unei alte intrări prin fosta sufragerie a apartamentului. Ceea ce a şi obţinut, deşi nu are acordul tuturor vecinilor, din lateral şi de deasupra, aşa cum cere legea. Unul dintre ei fiind chiar preşedintele asociaţiei Teodor Florescu.
„Eu am cerut o reautorizaţie. Nimic din ce am făcut aici nu este ilegal, cum susţine acest om. Pe el îl deranjează că nu-i dau bani. Îmi cere 300 de euro pe lună, chipurile, chirie pentru bannere şi firma luminoasă. Acestea sunt puse pe suprafaţa apartamentului meu. Nu-i deranjez pe vecini. În schimb, el a pus pe tot blocul un panou publicitar din care ia bani. Ştie cineva cum repartizează el întreaga sumă. Pentru că el este preşedinte, administrator. Ne-a reclamat peste tot. Am avut tot felul de controale. Nu ştiu ce vrea. A cerut în instanţă anularea autorizaţiilor. Ne judecăm încă“, a spus, la rândul său, Ion Badea.
Modificările de tot felul la structura blocurilor comuniste, fie că au o acoperire legală sau nu, ar trebui să dea de gândit autorităţilor. Specialiştii avertizează că, în cazul unui cutremur, cele mai afectate ar fi imobilele vechi, construite în anii ‘70, care au fost supuse modificărilor interioare de către proprietari. Cu toate acestea, arhitectul-şef al oraşului, Mircea Diaconescu, susţine că atâta timp cât există o autorizaţie, lucrările efectuate nu ridică probleme. Asemenea execuţii se întâmplă la tot pasul, iar „în Craiova nici un coteţ de căţel nu s-a făcut fără reclamaţii“, este de părere Diaconescu.

Paşii autorizării

Primul pas care trebuie făcut în obţinerea unei autorizaţii, atunci când proprietarul unui apartament doreşte să spargă pereţii apartamentului este acela de a obţine certificatul de urbanism. Pe lângă acesta, este necesară schiţa apartamentului şi un proiect realizat de un arhitect, cu modificările dorite. Se recomandă specificarea fiecărei etape şi modificări dorite foarte clar deoarece nu veţi mai putea schimba nimic apoi. Tot pentru obţinerea acestui certificat trebuie adăugat la dosar şi memoriul tehnic al apartamentului şi fişele cadastrale ale acestuia. Teoretic, obţinerea acestui certificat de urbanism durează în jur de o lună. La care se adaugă şi alte avize necesare. După obţinerea acestor autorizaţii, inclusiv un contract cu o firmă de salubrizare pentru ridicarea molozului, se ia acordul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Nu trebuie uitat nici acordul vecinilor, deoarece ei trebuie să fie informaţi de cele ce vor urma să se întâmple.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII