Zeci de angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj au protestat ieri în faţa sediului acestei instituţii, pentru a cere să nu fie salariaţi la nivelul poliţiştilor, ci al grefierilor şi judecătorilor.
Zeci de angajaţi de la OCPI Dolj au protestat în tăcere ieri, la intersecţia străzilor Unirii şi Lipscani din Craiova, în faţa sediului instituţiei unde lucrează. Nemulţumirea lor ţine de reducerea salariilor ca urmare a aplicării Legii unice de salarizare a bugetarilor.
Acţiunile cadastriştilor au început cu protestul de vineri, din Bucureşti, al angajaţilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), extinzându-se apoi în toată ţara.
„Prima Casă“, în pericol
Vineri, circa 70 de cadastrişti au protestat în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, nemulţumiţi de reducerile şi întârzierile salariale, ameninţând că vor sista de astăzi activitatea în toată ţara.
Reprezentanţii celor aproape 3.500 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) susţineau că nu vor mai acorda, din 12 aprilie, „extrasul de carte funciară şi actele de intabulare în regim de urgenţă, fără de care nici o persoană nu va putea accesa de la bănci fondurile necesare cumpărării unei locuinţe“. „Actele eliberate în regim de urgenţă pentru programul «Prima Casă» şi pentru expropierea terenurilor pe care urmează a se construi autostrăzi nu vor mai fi eliberate în termen de 2-3 zile, ci în cel puţin 30 de zile. Putem merge cu această amânare până la şase luni“, a declarat vineri preşedintele FSCPI, Liviu Ştir, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că angajaţii nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie, ci doar 70% şi că nu poate obliga angajaţii să lucreze peste program pentru eliberarea în regim de urgenţă a actelor „în condiţiile în care nu se plătesc ore suplimentare, iar ANCPI lucrează cu mai puţin de 3.500 de angajaţi, faţă de numărul de posturi aprobate prin Hotărâre de Guvern, de 3.598“.
„Nu mai avem bani pentru plata utilităţilor, iar bugetul agenţiei ajunge doar pentru şase luni“, a spus Ştir.
Sindicaliştii ameninţă, totodată, cu blocarea activităţii ANI şi a Asociaţiei Române a Băncilor, a consiliilor judeţene, precum şi a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, prin faptul că nu vor mai elibera avize de cadastru şi informaţii despre proprietăţile din România.
Salariile de poliţişti, prea mici pentru cadastrişti
Ca urmare a protestului din Bucureşti, ieri a avut loc la Craiova o acţiune similară. Câteva zeci de angajaţi ai OCPI Dolj s-au adunat în faţa sediului instituţiei, unde s-au plâns ziariştilor de problemele pe care le au cu finanţarea şi cu salarizarea.
„Instituţia noastră stă cu chirie în acest sediu, dar nu ne-am mai plătit de mult chiria. Cu greu ne desfăşurăm activitatea din cauza subfinanţării. Nu mai avem bani de toner şi nici de hârtie“, a spus Florin Bălănescu, preşedintele Sindicatului Cartea Funciară Dolj.
Cadastriştii doljeni au anunţat că, de azi, vor trece la proteste radicale decât cele din alte judeţe, sistând total activitatea. „Vom primi dosare, le vom citi, dar nu vom mai elibera nici un fel de acte“, a declarat Bălănescu.
Principala nemulţumire a cadastriştilor o reprezintă însă nivelul salarizării. „Prin noua lege a salarizării bugetarilor, vom fi asimilaţi cu personalul din Ministerul de Interne, însă noi vrem să fim asimilaţi cu cei ai Ministerului de Justiţie, din care ne-am desprins“, a spus liderul sindical Florin Bălănescu.
Angajaţii din sistemul cadastral au cerut Ministerului Muncii să fie salarizaţi la nivelul grefierilor şi judecătorilor de carte funciară (deci cu sume care ar ajunge la 4.000 – 5.000 de lei pe lună), propunere respinsă însă de ministrul muncii. În prezent, ei sunt asimilaţi agenţilor de poliţie, iar un agent de poliţie are un venit net de 1.700 – 2.000 de lei pe lună.
Notarii spun că protestele sunt de neînţeles
Notarii publici au criticat încă de vineri protestele cadastriştilor. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) susţine că ameninţarea angajaţilor ANCPI cu blocarea programului „Prima Casă“ este discutabilă din punct de vedere legal şi ar putea dăuna activităţii notariale, a comunicat vineri instituţia.
„În baza unui Protocol din anul 2004, notarii publici încasează tarifele de publicitate imobiliară şi le virează în contul ANCPI, degrevând astfel Agenţia şi angajaţii săi de această activitate, fără perceperea vreunui comision (…) Fiecare notar sau delegat notarial depune şi ridică o singură dată 10 – 20 de acte, scutind zeci de cetăţeni de drumuri la birourile de carte funciară, iar angajaţii ANCPI nu sunt deloc dezavantajaţi de faptul că discută cu un om, în loc de câteva zeci“, se arată în comunicatul Uniunii Notarilor Publici.
Notarii publici precizează că lungirea termenelor de rezolvare a lucrărilor la una sau mai multe luni constituie un fapt generator de corupţie, iar protestatarii confundă termenul de soluţionare a unei petiţii sau a oricărei cereri administrative cu prestarea unui serviciu public, pentru care cetăţenii plătesc un tarif, de multe ori substanţial. Totodată, notarii arată că lungirea termenelor va duce la scăderea numărului de lucrări rezolvate, iar veniturile ANCPI vor fi insuficiente pentru plata angajaţilor.
„Este cu atât mai greu de înţeles acest protest, în condiţiile în care, în contextul crizei economice, activitatea de publicitate imobiliară a scăzut în 2009 cu 30% faţă de anul 2008, fără ca reducerea din ultima perioadă a posturilor ANCPI ale personalului rămas fără obiectul muncii să depăşească 10%“, arată UNNPR.