Avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă, arestaţi pentru trafic de influenţă, şi-au prezentat săptămâna aceasta, în faţa instanţei, variantele privind şpaga care ar fi fost primită de judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu.
La termenul din 8 septembrie, avocaţii-inculpaţi Ion Militaru şi Octavian Ciucă au fost audiaţi de instanţă în dosarul în care sunt acuzaţi de trafic de influenţă. Primul care a dat declaraţie în faţa instanţei a fost Militaru.
„Doreau obţinerea unei pedepse sub zece ani sau chiar cu suspendare“
„La începutul lunii septembrie 2009, m-au contactat din arest cei trei denunţători – Stănăgoi, Drîmboi şi Ciucă – şi mi-au spus să trec pe la ei. A doua zi am mers la arestul IPJ Dolj şi am vorbit cu Stănăgoi Sergiu, un mai vechi client al meu, care mi-a propus să-l apăr în dosarul în care era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave cu cecuri fără acoperire. Ca să-l reprezint în acest dosar, i-am cerut un onorariu de 1.000 de euro şi a rămas să se gândească şi să mă contacteze. Nu m-a mai contactat până în februarie 2010, din Penitenciarul Craiova, când mi-a spus să trec pe la el a doua zi, că ar vrea să mă angajeze.
Am mers la penitenciar, am discutat, mi-a spus că dosarul este la judecătorul Bogdan Diaconescu şi m-a întrebat dacă nu pot să intervin pe lângă acesta, să obţin o soluţie favorabilă, în contextul în care fapta pentru care erau acuzaţi este sancţionată cu până la 20 de ani de închisoare. Doreau obţinerea unei pedepse sub zece ani sau chiar cu suspendare. Eu le-am spus că nu-l cunosc personal pe judecător, dar, dacă ei insistă, o să mă interesez ce pot să fac.
Neavând o experienţă prea mare în dosarele penale, am vorbit cu avocatul Ciucă să intre cu mine în proces şi l-am întrebat dacă îl cunoaşte şi poate să intervină pe lângă judecătorul Diaconescu. Mi-a zis că nu-l cunoaşte, dar îl ştie foarte bine pe judecătorul Anghel, cu care era prieten, mergeau împreună la restaurant, la pescuit. Ciucă mi-a zis că poate să intervină pe lângă Anghel, ca acesta să intervină pe lângă Diaconescu“, a relatat în faţa instanţei Ion Militaru.
Acesta a făcut şi o menţiune despre Bogdan Diaconescu: „Ciucă îmi spusese că judecătorul Diaconescu este foarte exigent şi foarte răzbunător şi că, dacă nu i se plătesc banii ceruţi, o să se răzbune“.
„Am subtilizat din teancul de bani 8.000 de euro“
Întrebat de cei trei arestaţi care este suma solicitată pentru „aranjarea“ procesului, Militaru a luat din nou legătura cu Ciucă:
„M-am întâlnit cu Ciucă şi l-am întrebat ce sumă se pretinde pentru o asemenea soluţie favorabilă. Ulterior, acesta mi-a comunicat că este vorba despre 18.000 – 20.000 de euro, din care eu şi Ciucă aveam fiecare câte 2.500 de euro, iar diferenţa să meargă la judecători.
Am discutat cu clienţii în penitenciar, iar aceştia au fost de acord şi urma să mă contacteze ca să-mi dea banii.
Ulterior, am discutat cu Ciucă şi mi-a spus că a vorbit cu Anghel, iar acesta i-a spus că judecătorii au studiat mai bine dosarul şi şi-au dat seama că suma cerută iniţial e prea mică în raport cu complexitatea cauzei, aşa că nu mai vor 20.000 de euro, ci 45.000 de euro. Am mers din nou la penitenciar, am discutat cu denunţătorii şi le-am comunicat noua sumă pretinsă. Li s-a părut un pic cam mare, dar au acceptat.
La termenul din 28 aprilie, când trebuia să se discute doar o cerere de înlocuire a arestului preventiv, am fost surprins să constat că judecătorul Diaconescu a luat dosarul în pronunţare, astfel încât l-am contactat pe Ciucă şi l-am întrebat ce s-a întâmplat. A rămas şi el surprins, l-a contactat pe judecătorul Anghel şi s-a întâlnit cu el în aceeaşi zi, în curtea tribunalului, în jurul orei 13.00 – 14.00, în timp ce eu aşteptam pe o bancă. Între timp, eu am aflat că pronunţarea s-a amânat cu o săptămână, până pe 5 mai, iar Ciucă mi-a spus că banii trebuie înmânaţi judecătorului înainte ca acesta să facă pronunţarea“.
Militaru a intrat în posesia banilor pe 5 mai, în jurul orei 10.00: „M-am întâlnit cu fratele lui Drîmboi în curtea Tribunalului Dolj. A mers la maşina mea, a pus banii în portbagaj, apoi a plecat. Banii erau puşi într-o pungă de plastic. I-am luat din portbagaj, i-am pus în buzunar şi m-am urcat în maşina lui Ciucă. Nu i-am numărat nici eu şi nici Ciucă, dar eu ştiam că este vorba de 45.000 de euro.
Am mers împreună până în Brazda lui Novac, unde ne-am întâlnit cu Anghel. Eu am rămas în maşină, iar Ciucă a coborât şi s-a dus peste drum, la maşina lui Anghel, au vorbit ceva, apoi s-a întors şi am mers la biroul lui.
Rămăsese să luăm fiecare câte 3.500 de euro, iar diferenţa Ciucă mi-a spus că urma s-o dea judecătorilor în aceeaşi zi. Am luat cei 3.500 de euro care mi se cuveneau, iar în timp ce Ciucă a plecat până în cealaltă cameră, am subtilizat din teancul de bani o sumă – mi-am dat seama ulterior că era vorba de 8.000 de euro – pentru că am considerat că merit un onorariu mai mare.
Rămăsese să ia şi Ciucă tot 3.500, bani pentru care ar fi vrut să încheie contract şi să taie chitanţă, dar i-am spus că am discutat cu clienţii, iar aceştia nu vor chitanţă. De la biroul lui Ciucă, am luat un taxi şi m-am întors la Tribunalul Dolj, de unde mi-am luat maşina şi am plecat la Filiaşi, unde mai aveam un dosar la instanţă“, a declarat Militaru
„I-am spus lui Anghel că vreau şi eu ceva din bani“
A fost apoi rândul avocatului Octavian Ciucă să povestească, varianta lui brodindu-se aproape la perfecţie cu a colegului său:
„În luna februarie m-a contactat colegul Militaru, în ideea de a intra împreună într-un dosar penal. M-a întrebat dacă îl pot ajuta cumva în acest dosar şi dacă îl cunosc pe judecătorul de caz, Bogdan Diaconescu. I-am spus că nu-l cunosc, dar îl ştiu foarte bine pe judecătorul Laurenţiu Anghel, cu care am o relaţie mai apropiată. La ceva timp, la insistenţele lui Militaru, m-am întâlnit în curtea tribunalului cu judecătorul Anghel, pe care l-a întrebat ce ştie de dosarul în care sunt judecaţi Stănăgoi, Drîmboi şi Ciucă. M-a întrebat ce mă interesează în acest dosar, pentru că îl ştie foarte bine, deoarece el a dispus arestarea. L-am întrebat pe Anghel dacă poate să mă ajute în vreun fel în acest dosar şi mi-a răspuns: «Nu ştiu. Lasă-mă să vorbesc cu Bogdan». După o vreme l-am întâlnit din nou şi mi-a spus că s-a interesat de dosar, mi-a confirmat că este la Bogdan Diaconescu şi că se poate obţine o soluţie favorabilă contra sumei de 30.000 de euro, respectiv câte 10.000 de euro pentru fiecare inculpat. La ceva timp, cam o săptămână, m-am întâlnit din nou cu Anghel şi mi-a zis că a vorbit cu Diaconescu şi că suma iniţială este prea mică, raportată la acuzaţii şi la prejudiciul din dosar. Mi-a spus că noua sumă ar fi de 40.000 de euro. La aceştia s-ar fi adăugat cei 5.000 de euro care ni se cuveneau mie şi lui Militaru. În acel moment, Anghel mi-a spus că judecătorul de caz ar deveni «rău», dacă nu-şi primeşte banii pretinşi, caz în care le-ar aplica inculpaţilor o pedeapsă mare.
I-am comunicat lui Militaru noile pretenţii, iar după ceva timp Militaru m-a sunat şi mi-a spus că cei trei inculpaţi nu sunt de acord cu suma pretinsă, că li se pare prea mare şi nu dau decât 30.000 de euro. L-am contactat pe Anghel, i-am adus la cunoştinţă asta, iar Anghel a spus că e bine şi aşa. I-am mai spus lui Anghel că vreau şi eu ceva din aceşti bani, pentru că risc foarte mult, iar el mi-a răspuns: «Vom discuta la final»“.
„Ai banii? Dă-mi-i!“
Potrivit declaraţiei lui Ciucă, judecătorul Anghel abia aştepta să pună mâna pe bani.
„Pe 4 mai m-a sunat Anghel şi m-a întrebat ce am făcut. I-am spus că n-am făcut nimic şi urmează să discutăm a doua zi.
În dimineaţa de 5 mai, în timp ce mă aflam la Tribunalul Dolj, Militaru a venit la mine şi mi-a zis că a venit fratele unuia dintre inculpaţi cu banii. M-a surprins, pentru că nu mă aşteptam să dea cineva o sumă atât de mare de bani pentru o soluţie favorabilă. Am mers la maşină, unde mi-a arătat un teanc de bancnote de 500 de euro. M-am speriat şi i-am spus să-i bage în buzunar.
L-am sunat pe Anghel şi am fixat o întâlnire cu el la Complexul vechi din Brazda lui Novac. Am mers la locul de întâlnire, Militaru a rămas în maşină, iar eu am coborât şi am mers la maşina lui Anghel, pentru a discuta cu el. M-a întrebat: «Ai banii?». I-am zis că da. «Dă-mi-i!», mi-a spus. «Păi nu-i am la mine, sunt la altcineva», i-am răspuns. Mi i-a cerut pe toţi, dar mie nu-mi venea să-i dau, pentru că nu aveam certitudinea soluţiei care se va da, aşa că am convenit să-i dau mai întâi 20.000 de euro în acea dimineaţă şi încă 10.000 de euro seara, după ce văd soluţia. Urma să ne întâlnim ceva mai târziu în zona Frigoriferului, să-i aduc prima tranşă, de 20.000 de euro.
Am plecat cu Militaru la cabinetul meu, unde acesta mi-a spus că e vorba de 35.000 de euro. El şi-a luat partea de bani care i se cuvenea, iar eu am mers până în camera alăturată să iau nişte coli, timp în care, am aflat ulterior, Militaru a mai luat din teancul de bancnote.
Am mers apoi acasă cu restul de bani. Acolo i-am numărat şi am văzut că erau 32.000 de euro. Din ei, 12.000 i-am lăsat acasă, iar 20.000 i-am pus într-o pungă, pe care i-am înmânat-o lui Anghel când m-am întâlnit cu el. În aceeaşi zi, în jurul orei 12.00, m-am întâlnit din nou cu Anghel în faţa secretariatului de la Tribunalul Dolj, unde am fost să iau o adeverinţă a soţiei mele, care este judecător. Anghel mi-a spus că i-a dat banii lui Bogdan Diaconescu şi că acesta le-a dat inculpaţilor câte patru ani cu executare. Am stabilit să ne vedem seara, să-i dau şi restul de bani. După-amiază, în jurul orei 16.30, am mers acasă, am luat cei 12.000 de euro, din care 10.000 urma să-i dau lui Anghel, iar cei 2.000 cu care mai rămăsesem să-i schimb în lei. Pe strada Spania am fost însă oprit de DNA“, a declarat Ciucă.
Avocatul a spus şi cum credea că s-au împărţit banii între judecători. „În arest, Laurenţiu mi-a spus că i-a dat banii lui Bogdan Diaconescu în dimineaţa aceleiaşi zile, în momentul în care a mers să-i deblocheze maşina lui Bogdan, căci parcase în spatele ei. Tot în arest a venit şi mi-a spus că, la o percheziţie în apartamentul pe care el îl închiriase, procurorii i-au găsit 5.000 de euro. În aceste condiţii, am dedus că i-a dat lui Diaconescu 15.000 de euro din cei 20.000 primiţi de la mine“, a declarat Octavian Ciucă.