5.4 C
Craiova
joi, 5 decembrie, 2024

Scurte ştiri

Transportul de marfă a scăzut cu 50%
Transportul de marfă a scăzut în prima jumătate a anului cu 50%, iar cel de persoane intern şi internaţional cu 40% şi va mai scădea până la sfârşitul anului din cauza economiei precare şi a disponibilizărilor, a estimat ieri preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu.
„În prezent, Ministerul Transporturilor acumulează datorii de peste 120 de milioane de lei faţă de operatorii de transport. Aceste companii, la rândul lor, datorează statului peste 80 de milioane de lei. Din cauza penalităţilor pe care statul poate să le impună societăţilor comerciale, companiile de transport se află deja în situaţia de a avea conturile blocate sau de a fi declarate ca fiind insolvente“, a spus Augustin Hagiu.
Acesta a adăugat că transportatorii cer să plece politicul din MTI, „că avem specialişti destui şi să se ia ghiara mafiei politice de pe CNADNR, ARR şi alte structuri din minister“.
„Jumătate din angajaţii Companiei Naţionale de Drumuri CNADNR nu au bacalaureatul, dar semnează contracte de sute de milioane. Nu pot să nu spun că transporturile din România pot fi comparate cu autostrada A1, cu infrastructură foarte proastă, pe care se mai pune din când în când câte un petic, să mai putem circula o zi“, mai susţine Hagiu.
NewsIn

Zeci de prefecţi se întâlnesc la Rânca
Reuniunea Asociaţiei Naţionale a Prefecţilor şi Subprefecţilor va avea loc, în perioada 1-3 octombrie, în staţiunea montană Rânca, a declarat ieri prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei. Au confirmat participarea 38 de prefecturi, lipsind prefecţii din Botoşani, Covasna, Olt şi Călăraşi. „La întâlnire va participa şi ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş. Prezenţa dânsului a fost confirmată de membrii cabinetului şi de reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei. Accesul presei la întâlnire nu va fi permis decât pentru o scurtă perioadă de timp deoarece este o vizită de cunoaştere, de obişnuire a ministrului cu astfel de reuniuni. Acesta va sosi vineri seară şi va pleca sâmbătă după-amiază“, a precizat Liviu Andrei. Reprezentanţii prefecturilor din ţară au mai participat la o ediţie a Asociaţiei Naţionale a Prefecţilor şi Subprefecţilor în luna aprilie a acestui an, la Păltiniş.
Mihaela FLOROIU

Program de intervenţii în situaţiile de violenţă în familie
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va primi, prin hotărâre de guvern, 1,86 milioane de lei în perioada 2010-2011 pentru a-şi întări capacitatea de intervenţie şi asistenţă în cazurile de violenţă familială.
Prin programul „Intervenţia în situaţii de violenţă în familie“, echipe mobile vor oferi consiliere şi vor conduce victimele la spital. „Copilul, persoana adultă sau familia semnalează, printr-un telefon, de exemplu, problema cu care se confruntă. Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului trimite la faţa locului o echipă mobilă, care acordă consiliere şi conduce persoana sau copilul agresat la spital, dacă este cazul, sau la altă instituţie unde se impune să ajungă“, a explicat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al guvernului, modalitatea de derulare a acestui program. Pentru anul 2010, sunt alocaţi 200.000 de lei, iar în următorii doi ani finanţarea va fi de 830.000 de lei anual.
Miercuri, guvernul a aprobat programul „Închiderea instituţiilor de tip vechi şi înfiinţarea de centre de recuperare, de căsuţe de tip familial şi/sau apartamente“. Astfel, cel puţin şase instituţii de protecţie a copilului de tip vechi vor fi închise şi înlocuite cu servicii alternative de protecţie – case de tip familial, apartamente şi centre de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi. 500 de copii din centre de plasament vor beneficia de îngrijire mai bună şi o atenţie mai mare în urma relocării lor în case de tip familial. „Vorbim despre case de tip familial în care vor fi îngrijiţi de către personal specializat până la 15 copii“, a subliniat Ioana Muntean. Programul va fi finanţat cu 200.000 de lei în 2010, cinci milioane în 2011 şi zece milioane de lei în 2012.
NewsIn

Copii cu păduchi şi râie în şcolile din Olt
186 de copii din Olt s-au întors din vacanţa de vară cu păduchi, râie şi micoze. Asta au descoperit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt în timpul controalelor făcute de la începerea anului şcolar şi până în prezent. În această perioadă, medicii au examinat 67.492 de copii şi au descoperit 699 de cazuri cu probleme, arată statisticile DSP Olt. Concret, 184 de copii au fost depistaţi cu păduchi, 2 – cu râie, 370 de elevi şi preşcolari – cu inflamaţii ale amigdalelor şi faringelui şi 95 – cu micoze. Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cele mai multe cazuri-problemă au fost descoperite în şcolile din mediul urban. Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cei doi copii diagnosticaţi cu scabie (râie – n.r.) au fost internaţi în spital, unde au urmat tratament de specialitate şi s-au vindecat. Şi cazurile copiilor depistaţi cu păduchi au fost monitorizate. La scurt timp a fost făcut un alt control. Atunci, medicii DSP Olt au mai descoperit că 34 din cele 184 de cazuri de pediculoză nu se vindecaseră.
Reprezentanţii Direcţiei spun că, în comparaţie cu anul trecut, a crescut numărul cazurilor rămase nevindecate după monitorizare. Ei pun acest fapt pe seama situaţiei materiale a familiilor din care provin respectivii copii.
Maria PĂUN

Şeful Comisariatului pentru Societatea Civilă, trimis în judecată de DNA
Comisarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Ioan Prodan, a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, pentru trafic de influenţă, după ce a primit peste 60.000 de euro de la o persoană căreia i-a promis că va interveni pentru a rezolva un dosar în care aceasta era cercetată.
Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, Ioan Prodan, care este şi avocat în Baroul Bota, a pretins şi primit suma de 60.000 de euro, 1.000 de lei şi bunuri în valoare de peste 1.600 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi căreia îi acorda asistenţă juridică.
Prodan a promis că, în schimbul banilor, va interveni la procurorul care instrumenta cauza, asupra căruia a lăsat să se creadă că ar avea influenţă şi-l va determina să dispună cercetarea denunţătoarei în stare de libertate şi să adopte o soluţie favorabilă faţă de aceasta. Dosarul penal în care era cercetată denunţătoarea a fost soluţionat cu trimiterea în judecată în luna decembrie 2008, precizează DNA.
În vederea confiscării sumei de 60.000 de euro, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului. Ioan Prodan a mai fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte similare şi în cursul lunii decembrie 2009.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, se mai arată în comunicatul DNA.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS