22.9 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii jandarmeriei, demişi

Şefii jandarmeriei, demişi

Şeful Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, şi prim-adjunctul său, Gheorghe Rugină, au fost eliberaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia MAI, prin decizia ministrului Traian Igaş, ca urmare  a deciziei procurorilor PÎCCJ de începere a urmăririi penale pe numele celor doi, în cazul angajărilor ilegale în jandarmerie, a anunţat ieri secretarul de stat din MAI, Ioan Dascălu.
Potrivit lui Ioan Dascălu, Olimpiodor Antonescu a fost eliberat, ieri, din funcţia de şef al Jandarmeriei Române şi pus la dispoziţie ca urmare a începerii urmăririi penale pe numele său, prin decizia procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul prim-adjunctului Gheorghe Rugină şi a şefului Direcţiei I Direcţia Resurse Umane din Jandarmeria Română, Marian Grigoriu. Totodată, Dascălu a precizat că lui Valentin Opriţescu îi încetează împuternicirea de director general în Direcţia Financiară a MAI.
Secretarul de stat Ioan Dascălu a precizat că şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Dâmboviţa, Costel Gavrilă, a fost împuternicit în funcţia de şef al Jandarmeriei Române. Dascălu a adăugat că Adrian Marian Faur, şef al IJJ Covasna, a fost împuternicit în locul lui Rugină, iar comisarul-şef de Poliţie Zaharia Marian a fost împuternicit şef la Direcţia I Direcţia Resurse Umane din Jandarmeria Română.
Potrivit surselor, după ce Parchetul General a început ancheta în cazul celor trei angajări din MAI pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu, Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un alt dosar, pentru dare şi luare de mită.
În cele două dosare, aproape 50 de persoane, între care mai mulţi generali şi chestori, vor fi audiate în legătură cu respectivele angajări, dar şi în legătură cu un autoturism şi cu 50.000 de euro, despre care există informaţii că le-ar fi primit unul dintre cei vizaţi de anchete. Între cei vizaţi de procurori sunt chestorii Adrian Pătraşcu, Cristian Baci şi Valentin Opriţescu, dar şi generalii Nicolae Rugină, Vasile Dospinescu şi Neculai Bontic. Totodată, în dosar urmează să fie audiat şi generalul Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei Române. Cele două anchete îl au în prim-plan pe chestorul Adrian Pătraşcu, şeful Direcţiei de management şi resurse umane din Ministerul de Interne, dar şi pe Cristian Baci, fost secretar general al MAI, proaspăt demişi de ministrul Igaş.
Există declaraţii care arată că Baci s-ar fi folosit fără drept de numele ministrului Igaş pentru a fi sigur că subalternii îi respectă ordinele ilegale. Totodată, Pătraşcu era cel care ar fi ţinut legătura cu unul dintre cei angajaţi ilegal, Cornel Faris. Anchetatorii verifică dacă unul dintre chestorii demişi, respectiv Adrian Pătraşcu, ar fi primit o maşină de la Faris, în schimbul angajării. De asemenea, procurorii au informaţii că Faris ar fi plătit 50.000 de euro pentru angajare şi pentru a primi un post de şef în poliţie.
Dosarul de la Parchetul General demonstrează că angajările celor trei s-au făcut în ciuda faptului că dosarele acestora erau incomplete, iar concursurile au fost trucate. Mai mult, de abia la o zi după concurs medicii le-au dat vizele necesare înscrierii.
Câteva zile mai târziu, Cornel Faris, Laurenţiu Moroianu şi Alexandru Ştefan au fost mutaţi în poliţie, iar Faris a devenit ulterior şef adjunct în cadrul Direcţiei Rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU