21.2 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024

Satul fără apă

Pentru cei 469 de locuitori ai satului Obedin din comuna dojeană Breasta, problema apei nepotabile este veche. Pe fântâni nu există nici un fel de afişe care să menţioneze că apa nu e bună de băut, însă toată lumea ştie asta. Autorităţile s-au mulţumit doar să le promită cetăţenilor că vor găsi o rezolvare, dar anii au trecut, iar soluţia este pe zi ce trece mai îndepărtată.

„De un’ să luăm alta?“

Adriana Gherghinoiu locuieşte de 27 de ani în Obedin. „Când am venit eu aici, apa din fântâni era bună de băut. Acum, însă, nu mai e bună. Când bagi găleata în fântână, dai de nisip şi de tot felul de gunoaie. Da’ o folosim aşa, pentru că n-avem de un’ să luăm alta. Tot de-asta dăm şi la copii, însă o fierbem cu o zi înainte şi apoi o lăsăm să se răcească. Lor nu le-o dăm direct de la fântână, ca să nu se îmbolnăvească“, spune femeia. „Nu e bună, maică, apa asta. Odată am găsit nişte viermi roşii în ea. Da’ ce să facem, dacă n-avem alta…“, se plânge şi Floarea Marin.
O altă femeie din sat a spus că mama ei s-a îmbolnăvit din cauza apei. „Mama nu se simţea bine. Făcuse un fel de alergie. Am bănuit că e de la apă, aşa că am luat o probă şi am dus-o la analize. A ieşit că are tot felul de nitriţi, de nitraţi şi alte substanţe în ea, care o fac nepotabilă. Cică ar fi de la tot felul de lucruri care se aruncă în Jiu şi care au contaminat pânza freatică. De atunci, am ajuns să cumpăm apă plată ca să avem ce bea“, a declarat Paula Iovan.

„Unde mai e apă potabilă în judeţul ăsta?“

Soluţia pentru ieşirea din acest impas e una singură: o reţea de alimentare cu apă potabilă a tuturor gospodăriilor, dintr-o sursă care să corespundă normelor de potabilitate. „Pe actualul primar l-am votat la alegerile trecute pentru că ne-a promis că ne bagă apă în Obedin. Da’ nu ne-a băgat. La alegerile viitoare nici să nu se aştepte să-l mai votez, pentru că nu şi-a ţinut promisiunea. Nu mai votez pe nimeni“, spune Adriana Gherghinoiu, dezamăgită de politicieni, fie ei locali, judeţeni sau naţionali.
Primarul din comuna Breasta, Marin Marcu, susţine că situaţia de la Obedin îi este cunoscută, dar nu sunt fonduri pentru a se găsi o rezolvare. „Am băgat apă în Breasta şi acum avem bani să facem şi canalizare, tot în Breasta. Satul Obedin însă nu e racordat la reţeaua de apă. Am depus un proiect pe Măsura 3.2.2. pentru forarea unui puţ de mare adâncime, din care să alimentăm cu apă şi acest sat, iar acum aşteptăm finanţare. Dar unde mai e apă potabilă în judeţul ăsta, că nu este nicăieri? Nici cea din reţea, de la Craiova, nu este prea bună…“, se apără edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS