2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTratament la... grădiniţă

Tratament la… grădiniţă

Pentru că nu au cu cine să-şi lase copiii bolnavi acasă, părinţii preferă să-i trimită la şcoală sau grădiniţă, riscând în felul acesta să-i îmbolnăvească şi pe colegii lor

Zeci de copii cu simptome de infecţii respiratorii ajung zilnic la Spitalul de Urgenţă Craiova. Potrivit medicilor, cazurile s-au înmulţit în ultimele zile ca urmare a răcirii vremii, iar acesta este doar începutul, pentru că sezonul virozelor abia a început. „Infecţiile căilor respiratorii reprezintă urgenţe cu care ne confruntăm în fiecare zi şi sunt afectaţi copiii, vârstnicii, dar şi bolnavi cronic sau cu alte afecţiuni care scad imunitatea organismului: afecţiuni respiratorii cronice, boli cardiovasculare, ciroze hepatice“, a susţinut dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Medicii atrag atenţia şi asupra simptomelor. La copii, acestea prezintă particularităţi care îi pot induce în eroare pe părinţi. „Tuse, secreţii nazale abundente, dureri abdominale, greaţă şi chiar vărsături sunt simptome care pot anunţa o infecţie acută a căilor respiratorii superioare. În astfel de cazuri, părinţii trebuie să dea fuga cu copiii la medic şi nu la farmacie, pentru că, dacă sunt tratate corect, infecţiile respiratorii se vindecă uşor“, a spus dr. Geormăneanu. În plus, automedicaţia cu antibiotice – total greşită în cazul virozelor respiratorii cu manifestări digestive – este extrem de periculoasă pentru că poate să agraveze problemele digestive, mai spune medicul.

De ce fug părinţii de medicul de familie?

În mod normal, tratamentul infecţiilor respiratorii la copii ar trebui să înceapă la medicul de familie. Acesta consultă copilul şi recomandă, odată cu tratamentul, retragerea copilului din colectivitate până la însănătoşire. Retragerea copilului de la şcoală sau grădiniţă nu convine însă de multe ori părintelui, care nu are cu cine să-l lase pe cel mic acasă şi nu îşi permite să angajeze pe cineva. Prin urmare, părintele preferă să meargă cu copilul la urgenţă, unde va primi asistenţă medicală şi tratament, fără ca vreun medic să-i interzică să-şi ducă copilul la grădiniţă sau la şcoală. „Din păcate, este o problemă cu părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă. Aceştia evită medicul de familie şi îşi duc în continuare copilul la grădiniţă, chiar dacă riscă să îmbolnăvească zeci de copii“, a precizat Cristina Geormăneanu.
Părinţii care îşi duc copiii la urgenţă în loc să meargă cu ei la medicul de familie îşi asumă însă nişte riscuri. Medicul de familie cunoaşte mai bine istoricul sănătăţii copilului şi poate interveni din această cauză mai eficient pentru prevenirea complicaţiilor sau poate recomanda, dacă este cazul, efectuarea vaccinului antigripal.

Începe vaccinarea

 Sezonul gripei şi virozelor respiratorii este abia la început, spun şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care se pregătesc de începerea campaniei de vaccinare antigripală. „Pentru acest sezon, vaccinul antigripal este trivalent, conţinând virus atenuat de tip AH1N1, AH3N3 şi B. Un milion de doze din acest vaccin au fost cumpărate de Ministerul Sănătăţii, care vrea să asigure vaccinarea categoriilor de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire: vârstnicii peste 65 de ani, copiii şi adulţii cu boli cronice sau boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII