6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Vrem apă potabilă!

Craiovenii de pe strada Brestei susţin că nu mai suportă să-şi procure apa potabilă din alte zone ale oraşului şi cer autorităţilor locale să se implice în rezolvarea acestei probleme

Aproape 280 de familii care locuiesc pe strada Brestei s-au revoltat pentru că primăria „le duce cu vorba“ când se pune problema apei potabile. Craiovenii din această zonă a oraşului spun că s-au săturat de 13 ani să tot care apa de băut din alte părţi şi că solicitările făcute în ultimii ani la primărie au rămas fără rezultat. Nemulţumirea lor este cu atât mai mare cu cât în zonele adiacente străzii Brestei există apă potabilă.    
„Pe strada Fermierului şi peste tot în zonă este apă potabilă, numai la noi nu. Şi stăm pe strada principală. De ce există această diferenţă între unii şi alţii? De trei ani tot facem sesizări pe la primărie şi nimic. A venit domnul primar Solomon într-o dimineaţă pe aici, dar nu a vrut să stea de vorbă cu nimeni“, susţine Ioan Cârstov, care locuieşte pe strada Brestei, la numărul 439.  
„De 13 ani nu mai bem apă din fântânile noastre. Este mizerabilă, are o concentraţie de nitriţi cu 30 la sută mai mare decât cea normală. Mai mult ce vor, să ne omoare? Cărăm apă cu bidoanele de la oamenii din zonă, de la cişmeaua de pe Severinului, de la Işalniţa, dar nici oamenii nu ne mai dau, că au apometre şi nu le convine să plătească pentru noi. Apa noastră este dură, nu poţi spăla cu ea, se îngălbenesc rufele, ni se strică maşinile de spălat“, adaugă Floarea Dumitrescu, care locuieşte la numărul 433.  

Ameninţă cu blocarea străzii Brestei
 
Alt craiovean din zonă, Ninel Ruiu (Brestei, nr. 446), dă vina pe primarul Antonie Solomon, care le-ar fi transmis că nu le va băga apă potabilă pentru că oamenii de aici nu l-au votat. „Domnul primar a zis că nu ne bagă apă pentru că nu l-am votat. A spus-o chiar la TV. De unde ştie asta? Eu spun că l-am votat şi-l votez din nou, dacă ne bagă apă. Acum pun ştampila pe el, dar să aprobe lucrarea. Să nu mai cărăm apa cu bidoanele, mai ales pe timp de iarnă“, a afirmat Ninel Ruiu.
Localnicii ameninţă chiar cu blocarea străzii Brestei dacă autorităţile nu se vor mişca repede şi lucrările nu vor demara. „Dacă nu fac nimic, o să ieşim în stradă şi o să blocăm circulaţia. Să vină să ne împrăştie cu mascaţii. Cerem doar apă de băut, nu altceva. Nu este un lux, ci o necesitate! Asta pare rea-voinţă din partea primăriei“, a spus şi Dan Mazilu (Brestei, nr. 445).
Pentru ca toate cele 280 de familii de pe strada Brestei să beneficieze de apă potabilă, Compania de Apă Oltenia ar trebui să intervină pe un tronson de 894 de metri, cuprins între intersecţia cu străzile Pelendava şi Casa cu Cocoş. Un proiect amplu, care vizează toată zona Cernele, există, fiind depus de primărie la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), însă acesta nu a demarat încă la nivel naţional. Banii nu se ştie astfel când şi dacă vor veni, aşa că singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar putea veni tot de la autorităţile locale.
„Există, într-adevăr, un proiect mai mare făcut de primărie în urmă cu trei ani, care viza toată zona Cernele. S-au făcut atunci toate măsurătorile, a fost aprobat de minister, este actualizat în fiecare an, dar nu sunt bani. Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic există, aşa că am vorbit cu cei de la Compania de Apă să se facă măcar acest tronson de 894 de metri, ca în proiectul iniţial. Nu va fi nici o abatere de la proiect. Dacă nu se poate pentru fiecare casă, măcar să existe nişte fântâni stradale de unde să poată lua oamenii apă potabilă“, a precizat consilierul local Gheorghe Albăstroiu, care răspunde de zona Brestei.
 
„Lipseşte doar autorizaţia de construire“
 
Albăstroiu mai susţine că există toate avizele pentru lucrarea în sine, mai lipseşte doar ca autorizaţia de construire să fie semnată de primarul Antonie Solomon, investiţia urmând să fie suportată de Compania de Apă. „Este vorba de circa 140.000 de lei, investiţie pe care Compania o poate face din surse proprii. Nu va exista licitaţie, se aşteaptă doar aprobarea primăriei. Cred că în două săptămâni se poate termina lucrarea, pentru că încă este vreme bună“, a adăugat consilierul local.
„Pentru avarie se dă autorizaţie pe loc. Să considere lucrarea ca o avarie pentru aceşti oameni, care stau aici de zeci de ani“, a mai spus Gheorghe Albăstroiu. „Să semneze domnul primar autorizaţia aia odată! Ne plătim noi ţevile, dacă vrem apă şi în curte. Nu se poate aşa ceva, plătim impozite de zona a II-a şi nu avem apă potabilă. Parcă nu am fi din Craiova!“, a exclamat Ioan Cârstov.

Contradicţii la Compania de Apă
 
Primarul Antonie Solomon a afirmat că îşi va pune semnătura pe autorizaţia de construcţie „dacă ceea ce doreşte să facă Compania de Apă este legal“. „Primăria nu poate să suporte această investiţie pentru că nu sunt bani. Dacă investiţia Companiei de Apă este bugetară, nu am nimic împotrivă, semnez pe loc“, a spus Solomon.
Directorul Companiei de Apă Oltenia (CAO), Doru Buruiană, a precizat însă că o astfel de investiţie nu este prinsă în bugetul instituţiei pe acest an şi că lucrările prevăzute în proiectul iniţial „nu se pot face secvenţial“. „Compania nu poate face extindere de reţea de apă şi canalizare din surse proprii. Noi suntem doar cei care întreţinem reţelele, proprietar este consiliul local. Noi putem să facem lucrări de maximum 100 de metri, aici e vorba de kilometri de reţea. Există un proiect, este actualizat şi depus, banii ar veni de la stat. Nu putem interveni nici secvenţial, chiar dacă ar fi bani, pentru că nu va fi acelaşi debit, deci lucrarea nu va avea nici un efect“, a spus Buruiană.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al CAO, Iulian Diaconu, este de altă părere. „Am vorbit cu inginerii noştri specialişti şi cred că, prin efortul companiei, se poate băga o conductă pentru ca oamenii de aici să aibă apă potabilă. Este vorba de aproape 300 de familii. Într-adevăr, nu putem face extinderi de reţea, dar ar fi o datorie morală pentru noi să dăm un miliard de lei vechi pentru cei care cumpără apa tot de la noi. Compania este pe profit şi ne putem permite“, a spus Diaconu.
 
Se fac lucrări pentru prevenirea inundaţiilor
 
Primarul Antonie Solomon a trimis în Brestei câţiva reprezentanţi ai instituţiei care să discute cu oamenii. Localnicii au fost informaţi că nu există bani la buget pentru investiţia cerută, dar că, în zilele următoare, câteva utilaje vor ajunge în zonă pentru a efectua lucrări de prevenire a inundaţiilor. Edilul le-a promis celor nemulţumiţi că atunci când vor fi bani se va instala şi conducta de apă potabilă solicitată. „Noi vrem apă de băut! Un şant pe marginea drumului nu ne rezolvă problema. Noi stăm pe strada principală, nu avem probleme cu inundaţiile. Nu e normal ca satele de pe lângă Craiova să aibă apă potabilă şi noi nu“, a spus Dan Mazilu, care locuieşte în zonă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII