21.7 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024

Voturi cu alai

Primarii în funcţie ai majorităţii localităţilor din jurul Craiovei au supravegheat îndeaproape procesul de votare de ieri. Pentru că legea le dă voie, edilii-şefi s-au postat în sălile secţiilor de vot de teamă să nu fie furaţi de ceilalţi candidaţi sau, mai probabil, ca să pună presiune pe alegători prin prezenţa lor.

Votul cu un singur tur i-a scos pe primari din casă de la primele ore ale dimineţii, dar şi pe alegători. La multe secţii de votare, oamenii se aşezaseră cuminţi la coadă şi aşteptau să le vină rândul să pună ştampila pe cine doreau sau pe cine li se spusese. La Gherceşti, secţia principală de votare părea mai degrabă un loc unde are loc o nuntă. Parcarea din faţa secţiei era înţesată de maşini, multe dintre ele având numere de Bucureşti. Pâlcuri de oameni, unii la adăpostul copacilor, alţii în bătaia soarelui, străjuiau intrarea în secţie. Era un du-te vino frenetic. Toţi ochii erau aţintiţi pe comuna Gherceşti, datorită numărului mare de vize de flotant, 600, care fuseseră eliberate. De aici şi bănuiala că respectivii votanţi vor fi determinanţi în stabilirea câştigătorului alegerilor. La principala secţie de vot din comună coada era constantă, semn că alegătorii era interesaţi de cine îi va conduce în următorii patru ani. Şi la ora 10.00, şi la ora 14.00, circa 20 de oameni stăteau încolonaţi aşteptând să le vină rândul să intre în cabina de vot. Şi asta s-a văzut şi în rata de participare. La ora 14.00, din 700 de persoane câte erau înscrise pe listele permanente, 580 votaseră deja, ceea ce duce la un procent de peste 80%. Mai puţin harnici s-au dovedit „flotanţii“. Din cei 600, doar 150 votaseră până la prânz.

Gheorghiţă, omniprezent

La Podari, primarul Constantin Gheorghiţă trona în mijlocul secţiei de votare, urmărind cu privirea tot ce mişca. La vederea redactorului GdS, fiul său, Aurel, fost consilier judeţean, a început să strige „A venit Gazeta!“, după care unul dintre apropiaţii primarului a început să-l tragă la răspundere pe redactor despre un articol apărut în ziar cu câteva zile în urmă. În ciuda prezenţei primarului, alegătorii nu s-au repezit să voteze cu noaptea în cap. În jurul orei 11.00, doar 150 din 1.400 votaseră la secţia amenajată în sediul primăriei. La cealaltă secţie, situaţia era asemănătoare. Aici pata de culoare erau două cete de romi, care se postaseră, cu tot cu puradei, lângă gardul de la intrarea în secţie. Deşi afară te topeai de căldură, ei susţineau că stau să vadă ce se întâmplă pe acolo.

Cozi la votare

La Malu Maru, l-am găsit pe primarul Alexandru Dicu la masa membrilor secţiei de votare. Transpirat fiind, se odihnea. Părea amărât şi spunea că nu crede că vor avea toţi timp să voteze. Ce-i drept, şi la Malu Mare, coada de la intrarea în secţia principală era constantă de câteva ore. Cu toate acestea, doar 300 din 2.000 de persoane cu drept de vot trecuseră pragul secţiei până la ora 11.30. La Cârcea, locuitorii din comună s-au dovedit la fel de harnici ca şi cei din Gherceşti. Aproape 500 de persoane din 1.000 votaseră până la ora 13.00. Pentru ca asemănarea să fie completă, maşini de toate felurile flancau intrarea în secţie. De asemenea, în comuna Mischii, la secţia de votare din Motoci 150 de oameni din 440 îşi exercitaseră dreptul electoral.

Zarvă mare la Işalniţa

Cine a fost ieri în Işalniţa pe la ora prâzului ar fi crezut că a nimerit în mijlocul târgului. Zeci de oameni stăteau pe margine, adăpostiţi la umbra sediului primăriei, şi priveau cum merge procesul de votare la cele două secţii mici amplasate în sediul vechi al şcolii, peste drum de primărie. Primarul în funcţie şi urmaşul său la post discutau cu alţi localnici în faţa secţiilor. Nu-şi făceau probleme că nu vor câştiga. Înăuntru, căldura înăbuşitoare lăsase urme pe feţele şi hainele membrilor secţiilor de votare, care încercau să facă faţă valului de alegători aşezaţi la coadă. Cu toate acestea, până la ora 14.00, doar 450 de persoane din 1.600 veniseră la urne la fiecare dintre cele două secţii. Una peste alta, procesul electoral în comunele din jurul Craiovei a decurs foarte liniştit, fără incidente în prima parte a zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS