Doar un chioşc din zece ocupă legal domeniul public al municipiului Craiova
Numai cine nu a vrut nu şi-a făcut chioşc cum l-a tăiat capul pe terenurile municipalităţii. Aceasta pare să fie concluzia unui recent control efectuat de angajaţii Primăriei Craiova şi care a vizat activităţile economice desfăşurate pe domeniul public şi privat al municipiului Craiova. „Am trimis echipe de control în cartierele Craioviţa Nouă (zonele Big Nou, Big Vechi), Amaradia, Corniţoiu, Brazda lui Novac, Brestei, zona centrală, Rovine, Gară, Calea Bucureşti, Lăpuș-Argeş, Valea Roşie, Bariera Vâlcii, Sărari, 1 Mai şi Romaneşti. Datele sunt absolut îngrijorătoare“, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Craiovei.
Rezultate îngrijorătoare
Verificările au vizat 441 de societăţi comerciale, din care 248 de unităţi de alimentaţie publică şi 193 de magazine care comercializează produse nealimentare.
În privinţa autorizaţiei de alimentaţie publică, inspectorii au descoperit că 57 de societaţi comerciale deţin autorizaţie vizată pe anul 2012, 61 deţin autorizaţie, dar nu este vizată pe anul 2012, 30 nu deţin autorizaţie, iar 100 nu au prezentat nici un fel de documente. „Asta înseamnă că doar 25% sunt în legalitate în ceea ce priveşte autorizaţiile pentru alimentaţie publică“, a apreciat Lia Olguţa Vasilescu.
În privinţa existenţei acordului de funcţionare, 23 de societăţi comerciale deţin un astfel de acord vizat pe anul 2012, 29 deţin acord, dar nevizat pe 2012, 69 nu deţin acord de funcţionare, iar peste 60 de societăţi comerciale nu au prezentat nici un document în acest sens. „Altfel spus, aproximativ 20% dintre ele sunt în legalitate“, a spus primăriţa.
În ceea ce priveşte acordul pentru ocuparea domeniului public, 28 de societăţi comerciale deţin un astfel de acord, 84 nu deţin acord pentru ocuparea domeniului public, 38 au acord expirat, iar 88 nu au prezentat nici un fel de documente în acest sens. „Asta înseamnă că aproximativ 10% sunt în legalitate“, a precizat primarul Craiovei.
Terenurile ocupate, scoase la licitaţie
Concluzia trasă de edilul-şef este îngrijorătoare: „După cum se observă, majoritatea chioşcurilor din Craiova nu funcţionează în legalitate şi nu plătesc taxe către primărie. Vom discuta care va fi varianta în care aceste persoane juridice trebuie să-şi achite totuşi debitele restante către Primăria Craiova“.
Primarul Olguţa Vasilescu vrea ca, din 2013, să nu mai vadă nici un chioşc în Bănie făcut după cum i-a trecut prin cap proprietarului, ci numai în conformitate cu un proiect agreat de Primăria Craiova. Mai mult decât atât, primăriţa a anunţat că tot anul viitor vor fi din nou scoase la licitaţie toate terenurile ocupate de astfel de chioşcuri „şi numai cei care vor câştiga licitaţiile vor putea să desfăşoare activităţi economice pe domeniul public al municipiului Craiova“.