4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Taxă pe… budă

În baza unui raport întocmit de noua conducere a SC Pieţe şi Târguri, Primăria Craiova propune aprobarea în consiliul local a unei taxe pe budă, de 0,50 lei/mp/zi, impuse tuturor comercianţilor din pieţele municipiului

Spiritul întreprinzător al noului administrator-director general de la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL – vicepreşedintele PNL Craiova, Cătălin Ionuţ Resceanu, – poate fi observat din cel puţin două propuneri introduse pe ordinea de zi a şedinţei din această săptămână a Consiliului Local Craiova. În ambele cazuri, tânărul liberal se arată interesat în creşterea veniturilor instituţiei pe care o conduce, fie că-i vorba de închirierea unor terenuri care nu aduc în prezent bani la buget, fie chiar prin impunerea unei taxe pentru… budă, într-o formă absolut nouă, adică raportată la suprafaţa deţinută în piaţă de fiecare comerciant.

Terenuri scoase la licitaţie

Prima dintre propuneri vizează scoaterea la licitaţie publică, în vederea închirierii pe o perioadă de trei ani, a 18 terenuri din pieţele municipiului. Cele mai multe sunt ocupate în prezent de diferite societăţi comerciale, dar fără nici un titlu, întrucât vechile contracte de închiriere au expirat şi n-au mai fost încheiate altele noi. E vorba de 15 asemenea terenuri, dintre care şapte în Piaţa Centrală, tot atâtea în Târgul din Romaneşti şi unul în Piaţa 1 Mai. Pe aceste suprafeţe se află construcţii provizorii ce aparţin următorilor agenţi economici: SC Bivtrans SRL, SC Claude Cristens Com SRL, SC Farmacia Remedia SRL, SC Victoria Over Top Investment SRL (trei spaţii), SC M.F.G. Mihai SRL, SC Impemir Construct SRL, SC Icamaren Com SRL (două spaţii), SC Rotfel Com SRL, PFA Mihai Adina Loredana, Gheorghe I.C. Paul II, Giurea Elena I.F., SC Stamira Com SRL.
Una dintre aceste firme a fost protagonista unui conflict mai puţin obişnuit cu administraţia locală. Fosta conducere a pieţelor Craiovei dezvăluia acum un an cum societatea Victoria Over Top Investment, care avea acolo un magazin, a înstrăinat construcţia, dar… cu tot cu terenul de sub ea! Abia când noul proprietar a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate, autorităţile au aflat că sunt la un pas de a pierde un teren proprietate publică, începând demersurile pentru anularea respectivului titlu.

Cât costă mersul la toaletă

A doua afacere din care noul şef peste pieţe încearcă se obţină venituri o reprezintă… toaletele pieţelor. În această privinţă, la solicitarea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Primăria Craiova cere consiliului local să aprobe o „taxă de utilizare grupuri sanitare Piaţa Centrală, Piaţa Big Craioviţa, Târg, Piaţa Brazda lui Novac, Piaţa Gării, Piaţa Valea Roşie, Piaţa Chiriac, Piaţa 1 Mai, al cărei cuantum să fie de 0,50 lei/mp/zi“, după cum se arată în proiectul de hotărâre afişat pe site-ul primăriei.
Dacă până acum cel care mergea la budă în piaţă plătea o fisă de 50 de bani ca să-şi… facă treaba, acum comercianţilor li se va impune o taxă de 0,50 lei/mp/zi. Altfel spus, cu cât ai un spaţiu mai mare în piaţă, cu atât plăteşti mai mult pentru toaletă.
Fără îndoială că măsura va aduce mai mulţi bani la bugetul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, însă mai mult ca sigur (cum se întâmplă întotdeauna în România) va duce şi la o scumpire a produselor. Un calcul simplu arată că o bătrânică care ar închiria o masă de 5 metri pătraţi ca să vândă legume şi verdeaţă din propria ogradă va plăti o taxă de WC de 75 de lei pe lună, sumă deloc de neglijat, dacă ar fi s-o raportăm la veniturile obţinute din vânzarea produselor agricole în pieţe.
Cel mai mult vor plăti, însă, magazinele mari din pieţele Craiovei, supermarketurile care au suprafeţe de sute de metri pătraţi, pentru care va trebui să achite taxe de toaletă de zeci, dacă nu chiar sute de lei zilnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS