24.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024

Parol, coane Tavi?

Municipalitatea craioveană pune batista pe ţambal în scandalul Târgului Caracal, aflat în chinurile facerii pe un teren pentru care SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL plăteşte începând cu luna martie o chirie de 15.000 euro/lună. După cum GdS a relatat în ultima lună şi jumătate, SC Pieţe şi Târguri SRL a închiriat o suprafaţă de 32.000 mp pe strada Caracal, nr. 172 B, de la firma Texind SA, controlată de fostul lider PSD, Andi Gaiu.
Texind s-a obligat prin contract să facă unele amenajări, fără să-şi ia un angajament precis în ce priveşte data finalizării acestora. În acest timp însă, chiria lunară de 15.000 de euro curge în conturile Texind SA, fără ca terenul să fie folosit. Am abordat această problemă în paginile GdS în mai multe rânduri: „Târgul Caracal produce datorii cu carul“ – joi, 13 iunie 2013; „Scoateţi contractul!“ – vineri, 14 iunie 2013; „Târgul Caracal, obiectiv neautorizat“ – luni, 17 iunie 2013; „Spânzurători în târgul Caracal“ – joi, 20 iunie 2013. În articolul din 17 iunie 2013, atrăgeam atenţia că lucrările realizate de firma Texind SA se derulează fără autorizaţie de construire. „Lucrările la sectorul destinat comerţului cu haine second-hand au demarat fără autorizaţie de construire. Pe site-ul Primăriei Craiova, Texind SA a solicitat certificat de urbanism, pentru „amplasare construcţii provizorii uşoare din lemn tip hală şi amenajare târg zilnic“ abia pe 7 iunie 2013“, subliniam la acea dată. Tot pe 17 iunie 2013, am adresat o cerere Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, căreia i-am solicitat punctual să ne comunice dacă lucrările se efectuează cu autorizaţie de construire, numărul şi data eliberării acesteia. Acelaşi lucru l-am solicitat şi Primăriei Craiova, pe 19 iunie.

Ce are poliţia comunitară
cu primăria?

Pe 8 iulie 2013, Primăria Craiova ne-a răspuns următoarele: „Până la data formulării prezentei cereri (înregistrată pe 20 iunie – n.r.), autorizaţia de construire nu a fost eliberată“. Adresa de răspuns este semnată de primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu. Aşadar, primăria ne-a confirmat oficial că lucrările nu aveau autorizaţie. Să vedem însă ce atitudine a avut Poliţia Locală (PL), instituţie subordonată primăriei, în această problemă. Mai întâi, pe 21 iunie 2013, şeful instituţiei, Octavian Mateescu, ne-a comunicat că rezultatul verificărilor ne va fi transmis „în cel mai scurt timp şi în termenul legal prevăzut de lege“, pentru că poliţia a fost ocupată cu demolarea construcţiilor ilegale (!). La aproape o lună (15 iulie), instituţia ne-a comunicat că lucrările au atât certificat de urbanism, cât şi autorizaţie de construire. Pe 8 iulie, firma Texind tocmai primise autorizaţia de construire. Aşadar, în perioada 17 iunie – 8 iulie poliţia nu a catadicsit să verifice lucrările de pe Caracal, nr. 172B, deşi subiectul a ţinut prima pagină în GdS şi a generat dezbateri aprinse în emisiuni TV şi în şedinţa Consiliului Local (CL) Craiova din 27 iunie. Şi nu era vorba despre un chioşc oarecare, ci despre târgul de săptămână al municipiului. Evident, controlul s-a derulat după apariţia autorizaţiei de construire.

Poliţia veghează! (?)

Nu vrem să bănuim Poliţia Locală a Municipiului Craiova de complicitate cu cei care desfăşoară lucrări fără autorizaţie în oraş. Am transmis acest lucru către şeful instituţiei, Octavian Mateescu, împreună cu adresa semnată de Olguţa Vasilescu, în care se precizează clar că la data sesizării lucrările nu aveau autorizaţie.
„Avem încredere că veţi veghea la respectarea legii şi a mandatului de încredere acordat de cetăţenii-contribuabili“, scriam în adresa respectivă. Răspunsul final al poliţiei ne-a lămurit definitiv cum stă treaba. „Instituţiile de control şi sancţionare nu aplică sancţiuni în funcţie de articolele din presă, ci în funcţie de prevederile legale şi de situaţia de fapt existentă la data efectuării controlului“, se scrie în adresa de răspuns. Păi bine, monşer! Vasăzică, presa vuieşte, în consiliul local este scandal, iar noi ne ducem în control abia după ce apare autorizaţia! Păi, ce poliţie suntem noi? Pe cine apărăm? Ne-am lămurit mai departe, din răspuns: „Poliţia Locală a Municipiului Craiova nu poate fi bănuită de complicitate, existând numeroase cazuri în care au fost aplicate măsurile cele mai exigente prevăzute de lege“. Parol?

 

„Poliţie“ –  cu P de la Pristanda

Aşa după cum subliniam zilele trecute, acţiunile Primăriei Craiova par desprinse din universul nemuritorului I.L. Caragiale, care a caricaturizat moravurile secolului al XIX-lea. Să vedem cum acţiona poliţia, la vremea respectivă. Ne amintim, desigur, de Ghiţă Pristanda, poliţaiul oraşului în celebra piesă „O scrisoare pierdută“. La începutul piesei, Pristanda îl umflă fără mandat pe Nae Caţavencu, pentru a pune mâna pe scrisoarea care-l incrimina pe prefect. Spre finalul, situaţia „politică“ se schimbă însă, iar Pristanda trebuie să-şi ceară iertare de la Caţavencu. Dialogul dintre cei doi este savuros şi îl redăm mai jos:
Pristanda: Poftiţi, cocoane Nicule, poftiţi… (umilit) şi zău, să pardonaţi, în consideraţia misiei mele, care ordonă (serios) să fim scrofuloşi la datorie. Dumneavoastră ştiţi mai bine ca mine… aşa e poliţaiul: tată să-ţi fie – trebuie să-l ridici? Îl ridici! N-ai ce-i face: e misie. De aia (foarte rugător) mă rog să pardonaţi…
Caţavencu: Îmi pare rău, Ghiţă, că mai stăruieşti cu scuzele tale… Adică noi nu ştim cum merge poliţia? (sentenţios) Într-un stat constituţional, un poliţai nu e nici mai mult nici mai puţin decât un instrument!
Pristanda: Curat instrument!
Caţavencu: Nu braţul care loveşte, voinţa care ordonă e de vină…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS