Cei mai mulţi dintre craiovenii care au ales să rămână pe repartitoare au plătit în luna noiembrie facturi mai mari la căldură decât cei care sunt la pauşal.
Se confirmă şi în această iarnă că cei mai mulţi dintre craiovenii care au ales să păstreze repartitoarele au plătit facturi mari la căldură, dar au şi tremurat de frig în propriile apartamente. Mult mai avantajaţi au fost proprietarii care au primit căldură în sistem pauşal şi s-au bucurat de un confort termic ridicat în propriile locuinţe şi, surprinzător, au plătit mai puţin. Nu au avut nici o restricţie, s-au bucurat de o temperatură de peste 20 de grade Celsius, comparativ cu apartamentele cu repartitoare ai căror proprietari au strâns robinetul. „Într-adevăr, per total, facturile la pauşal au fost pentru luna noiembrie mai mici decât cele pentru apartamentele cu repartitoare. Cei care sunt la pauşal au avut 25 de grade în apartament, cei cu repartitoare au fost forţaţi să le închidă. Tocmai din această cauză, de-a lungul anilor oamenii au renunţat. De exemplu, un apartament cu trei camere la pauşal a plătit pentru luna noiembrie 240 de lei, în timp ce un apartament similar, dar cu repartitoare, plăteşte 295 de lei, iar proprietarul spune că a ţinut deschisă căldura doar în două camere. Poate fi şi invers, şi acolo ştim că au ţinut închis caloriferul. Când este o singură persoană, care locuieşte într-un apartament cu două camere, plăteşte 150 de lei pentru căldură, dacă ar fi la pauşal ar plăti doar vreo 60 de lei“, a explicat Iuliana Nicolae, casierul Asociaţiei nr. 15 Calea Bucureşti.
Încălzesc şi pereţii vecinilor
O situaţie similară este la Asociaţia nr. 21 Gorunului, unde proprietarii unui apartament cu două camere şi cu repartitoare au plătit pentru luna noiembrie între 154 şi 193 de lei, în timp ce la un apartament care primeşte căldură în sistem pauşal s-a plătit 140-150 de lei. „Au fost mult mai avantajaţi cei fără repartitoare, au avut mai multă căldură şi au plătit şi mai puţin. Dacă un apartament cu două camere a plătit căldură la pauşal 140-150 de lei, cei cu repartitoare au plătit 154-193 de lei. Putem vorbi şi de extreme, să le zic aşa, când cei cu repartitoare au plătit 68, sau 27 de lei, dar aceşti proprietari, cu siguranţă, au ţinut repartitoarele închise. În fapt, este în defavoarea celor care le ţin deschise, pentru că aceştia trebuie să consume mai multă căldură pentru a încălzi locuinţa“, a declarat Constantina Dina, administratorul Asociaţiei nr. 21 Gorunului, Craioviţa Nouă.
Cert este că cei care încearcă să păcălească repartitoarele îşi încarcă vecinii.
Fiecare bloc sau grup de scări are montat un contor general de căldură, care măsoară căldura cedată în bloc, iar pe baza înregistrărilor acestuia, Termo emite o factură. Factura poate fi repartizată tuturor locatarilor în funcţie de inventarul corpurilor de încălzire sau pe baza unui calcul bazat pe „repartitoarele de costuri“.
În oricare dintre cazuri, consumul total al locatarilor trebuie să acopere consumul înregistrat în factura măsurată de ceasul general. Repartitoarele contorizează aproximativ câtă căldură a consumat fiecare locatar şi permit împărţirea facturii proporţional cu consumul: mai puţin la cei care ţin caloriferele închise, mai mult la cei care le ţin tot timpul deschise.
Cu sistemul de repartitoare, factura de căldură pe bloc va fi mai mică, deci unii dintre proprietari vor plăti mai puţin. Există totuşi neşansa ca unii locatari care ţin robineţii la maximum să plătească mai mult decât plăteau „la comun“.