Pentru reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova nu mai este suficient să cunoască doar Legea asociaţiilor de proprietari, zecile de procese din instanţă pe care le au cu datornicii şi furnizorii necesită cunoştinţe juridice. Ca să se pună la scuteală, asociaţiile au ajuns să-şi angajeze avocaţi sau jurişti care să-i reprezinte în procese. În plus, şi restanţierii, în momentul în care sunt acţionaţi în judecată sau sunt chemaţi la mediator, îşi angajează un avocat.
„Este foarte important ca o asociaţie de proprietari să beneficieze – sub o formă sau alta – de asistenţă şi consultanţă juridică pentru soluţionarea diverselor probleme care apar într-o asociaţie (cu proprietarii sau cu terţii), reprezentare juridică în faţa organelor de cercetare penală sau în faţa instanţelor de judecată. În prezent, cu atât mai mult este nevoie de un specialist pe probleme juridice, având în vedere cerinţele Codului civil, noului Cod de Procedură Civilă şi ale celor două coduri (penal şi de procedură penală) ce vor intra în vigoare în curând. În instanţa de apel sau recurs este neapărat nevoie de reprezentare calificată. Într-o asociaţie de proprietari se ivesc spre soluţionare probleme privind angajare salariaţi, încetare raporturi de muncă, sancţiuni disciplinare, concediu de odihnă, zile libere în compensare. Dar şi infracţiuni (delapidarea, neglijenţă în serviciu, falsul şi uzul de fals), comise de unii salariaţi, expertize financiar-contabile ce se solicită în instanţă de partea adversă. Este necesară asistenţa în litigii cu furnizorii de servicii şi utilităţi, cu societăţile de asigurări pentru daune provocate de clădiri asupra persoanelor şi a autoturismelor (căderi de gheaţă de pe acoperiş, desprinderi de placaje estetice de pe faţade) şi enumerările pot continua“, a explicat Ion Pătrulescu, jurist în cadrul Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Craiova 2012.
La asociaţii se mănâncă o pâine bună
La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că, fără consultanţă juridică, nu ar ţine piept proceselor din instanţă. Situaţie în care au două variante: să angajeze un avocat sau să afilieze asociaţia la una dintre organizaţiile, gen uniune sau sindicat al asociaţiilor, care, în schimbul unei cotizaţii lunare, printre alte beneficii, acordă şi consultanţă juridică.
„Noi avem pe rol în jur de 40 de dosare cu restanţieri, cu furnizori. Pentru asta avem un consilier juridic care ne reprezintă. Noi, cei din asociaţie, nu ne pricepem la chestiuni juridice, prin urmare ne-am înscris în Uniune şi în cadrul Adunării Generale am stabilit să cotizăm fiecare apartament cu câte un leu. Pe baza acestei cotizaţii, un jurist ne reprezintă în instanţă. Până acum, am câştigat toate procesele. Nu pot eu să am aceeaşi prestaţie ca un specialist“, a spus Marcel Cumpănaşu, preşedintele Asociaţiei 3 Sărari-Siloz.
Alte asociaţii de proprietari aleg să-şi angajeze un avocat pentru care plătesc onorarii, în speranţa că vor recupera banii de la restanţieri sau nu vor fi executaţi silit de furnizorii de utilităţi.
„Avem câteva zeci de dosare cu cei care nu-şi plătesc întreţinerea. Furnizorii ne-au dat în judecată. Avem de recuperat sute de milioane de lei de la datornicii. Era necesar să ne angajăm un apărător. Uneori, avem probleme cu recuperarea, că mai vin şi băncile şi, dacă pierdem banii, ce facem? Acum trebuie să mergem şi la mediere, dar tot un specialist trebuie să ne reprezinte“, a afirmat Costina Bîrdău, administratoarea Asociaţiei de proprietari 84B-87B Craioviţa Nouă.
Faptul că asociaţiile de proprietari nu se mai prezintă în instanţă fără un apărător, dată fiind complexitatea cauzelor, dar şi numărul mare al dosarelor, a făcut ca unii avocaţi să se specializeze în acest domeniu. „Eu de opt ani merg pe acest domeniu, am un întreg portofoliu. Sunt asociaţii care apelează permanent la serviciile mele, dar şi altele care mă contactează sporadic. Cauzele în care asociaţiile sunt părţi trebuie pregătite minuţios de la depunerea dosarului până la executare. Modificările aduse Codurilor necesită ca acestea să aibă în faţa instanţei, dar şi a mediatorului un apărător, fie că este un consilier juridic sau avocat“, a declarat avocat Cătălin Şchiopu.
Şi sindicatul asigură apărător
Tot pentru a-şi asigura apărarea în faţa instanţelor de judecată, asociaţiile de proprietari din Craiova apelează la sindicatul asociaţiilor de proprietari. Cotizaţia le asigură un apărător în procesele pe care le poartă de ani buni cu proprietarii restanţieri sau cu furnizorii. „Noi asigurăm şi asistenţă juridică asociaţiilor care se înscriu în sindicat. Apărătorul merge şi la judecătorie, şi la mediator. Au fost cazuri în care a reprezentat asociaţii la Parchet, la DNA, în funcţie de cauză. Eu cred că este mai puţin costisitor decât un avocat“, este de părere preşedintele Asociaţiei 6 Calea Bucureşti, Constantin Stăvaru.