-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Lovitura Termo!

http://www.youtube.com/watch?v=JCHfLLjAtB8

\n

Scandalul facturilor la căldură pe luna decembrie 2013 se mută din nou în curtea Termo Craiova SRL. Preşedinţii de asociaţii probează consumul dublu facturat de furnizorul de agent termic al oraşului. „Aţi furat!“, acuză aceştia.

Dezvăluirile făcute de invitaţii emisiunii „Audienţă Generală“ de la Gazeta de Sud TV, în legătură cu facturile la căldură pe luna decembrie 2013 se confirmă. Reporterii GdS au mers ieri la asociaţiile de proprietari din Craiova, care au demonstrat că SC Termoficare SRL a facturat în decembrie un consum aproape dublu de gigacalorii, faţă de luna noiembrie a aceluiaşi an. Spre exemplu, la Asociaţia nr. 24 Brazda lui Novac, factura lunii noiembrie a însumat 129,5 gigacalorii, totalul de plată ridicându-se la 35.460 de lei. În luna decembrie, la aceeaşi asociaţie au fost facturate 223,7 gigacalorii, cu un total de plată de 57.168 de lei. „Factura pe luna decembrie a crescut real de două ori şi de trei ori, dacă ne ducem la fiecare scară de bloc. Dacă lunile noiembrie şi decembrie sunt apropiate ca şi temperatură, ar fi trebuit ca facturile să fie apropiate ca şi consum, dar şi costuri. Poţi accepta o creştere procentuală de la o lună la alta de 10% sau 20%. Dar facturile au crescut de două-trei ori. Probabil că s-a scăzut temperatura şi a crescut volumul la agentul termic, că altfel cum este cantitatea de trei ori mai mare? Din principiu, atunci când este mai frig afară măreşti temperatura agentului termic, nu o scazi. S-a mărit volumul, este clar! Lumea trebuie să ştie că facturile vin pe total, pe toată asociaţia, după care în detaliu pe fiecare scară câte gigacalorii s-au consumat şi totalul se împarte la listă. Nu este nici o legătură între factura la căldură şi cheltuielile administrative. Acuzaţia directorului de la Termo SRL şi a autorităţilor că noi, preşedinţii, am împărţit factura la căldură după bunul plac este gravă. Nu trebuie să confundăm cheltuielile de încălzire cu cele administrative“, a spus Marin Văduva, preşedintele asociaţiei. Acesta a dat şi un exemplu de factură mare, acuzând că neregulile sunt în curtea Termo SRL. „Vă dau exemplu o femeie în vârstă, cu o pensie de 600 de lei, care trebuie să plătească 370 de lei numai căldura. Intervine doamna primar într-o problemă la asociaţii, unde nu cred că ar trebui să intervină, mai ales că sunt nereguli nu la asociaţii, ci la Termo. Dânsa ia apărarea directorului care este pus de dumneaei“, a mai spus Marin Văduva.

„Dumneavoastră aţi furat, nu noi!“

Şi la Asociaţia nr. 23 Craioviţa Nouă factura emisă de Termo SRL a fost aproape dublă. Pentru luna noiembrie 2013, au fost facturate 247 de gigacalorii, cu un total de plată de 66.967 de lei, în timp ce pentru decembrie au fost facturate 487,15 gigacalorii, cu suma de 121.608 lei. Preşedintele asociaţiei, Gheorghe Berceanu, era foarte supărat: „Cum au furat căldura? Au mărit debitul! De exemplu, când daţi drumul la chiuvetă, daţi încet şi presiunea este mai mică, daţi mai tare presiunea şi este şi debitul mai mare. Băgând debit mai mare pe instalaţie, creşte şi debitul, creşte şi factura la căldură. I-am spus directorului de la Termo SRL: «Dumneavoastră aţi furat, nu noi! Ne-aţi trimis facturile de la Termo şi noi suntem obligaţi să le repartizăm conform legii, la suprafaţa echivalentă termic. Dacă factura era mai mică, atunci şi ce facturam noi era mai puţin». Noi am avut în noiembrie de plată 660 de milioane de lei (lei vechi – n.r.), iar în decembrie – peste 1,2 miliarde (lei vechi -n.r.). Cum pot eu să bag oamenilor mai mult sau mai puţin? I-am zis directorului de la Termo că ei fură şi el şi-a pus mâinile la fălci. I-am zis să-şi ceară scuze că aruncă vina pe preşedinţii de asociaţii. Le-am spus practic: mă duc în subsol, închid vana la jumătate şi plătesc consumul la jumătate, nu integral. Dacă dau drumul la vană la maximum, creşte debitul, se scurtează timpul şi creşte energia termică. Şi cei de la Serviciul coordonare mi-au dat dreptate că aşa se fură de către Termo. Le-am spus că au furat. Un angajat de acolo a zis că se poate acest lucru doar la centralele pe gaze. Nu ne bagă nimeni în seamă, numai primarul spune că preşedinţii sunt vinovaţi. Eu am avut control la asociaţie şi nu mi-au găsit nimic. Să facă verificări la asociaţii dacă sunt nereguli“. Şi preşedintele Asociaţiei nr. 7 Rovine, Gheorghe Viziru, spune că facturile emise pentru luna decembrie de SC Termo SRL au fost mult mai mari: „Am avut în luna noiembrie o factură în valoare de 30.375 de lei, iar în decembrie o factură de 57.994 de lei. La noi, repartizarea o face firma de repartitoare, care nu avea cum să greşească, iar ei iau consumurile de la Termo SRL. Oamenii vin şi se plâng că a crescut factura cu 100 – 150 lei/apartament“, a declarat Tudor Viziru.

„Sunt uluit de răspunsurile directorului Termo SRL!“

Ieri, directorul firmei de repartitoare Capital SRL, Vartolomeu Georgescu, a transmis punctul său de vedere în legătură cu cele afirmate de directorul Termo SRL, Mihai Neaţu. „Sunt uluit de răspunsurile directorului Termo SRL, cel care avea obligaţia şi ar fi trebuit să aibă competenţa de a aduce clarificările necesare. Directorul a dezinformat cetăţenii Craiovei, afirmând că blocurile cu repartitoare consumă mai mult decât blocurile fără repartitoare. (…) De ce în Bucureşti consumul blocurilor fără repartitoare este mai mare decât consumul blocurilor similare, cu repartitoare? Pentru că în blocurile fără repartitoare nu sunt montaţi robineţi termostatici, iar caloriferele sunt deschise la maximum. Este imposibil ca într-un bloc cu repartitoare, în care caloriferele nu sunt deschise la maximum, să se înregistreze la branşament un consum mai mare (sau egal) decât într-un bloc în care caloriferele sunt deschise la maximum“, a scris Vartolomeu Georgescu. Totodată, acesta a spus şi de ce crede că s-au înregistrat aceste consumuri. „Explicaţia ar fi că au dat din PT o temperatură foarte mare, nu au mai ţinut seama că şi temperatura exterioară a crescut şi atunci populaţia a luat un surplus de temperatură de care nu avea nevoie. Dacă au mai şi deschis ferestrele, a fost şi mai rău, pentru că diferenţa dintre tur şi retur a fost mai mare“, a precizat Vartolomeu Georgescu. Deşi a promis că va da explicaţii în legătură cu aspectele semnalate, directorul Termo SRL, Mihai Neaţu, a transmis că nu are nimic de adăugat faţă de ce a declarat în conferinţa de presă de săptămâna trecută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS