\n
Prima ediţie a Festivalului căpşunilor a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în comuna gorjeană Polovragi. Manifestarea s-a desfăşurat duminică la Pensiunea Castania şi a reunit zeci de cultivatori de căpşuni din Polovragi. Există o adevărată tradiţie a cultivării căpşunilor, iar din acest an Sărbătoarea căpşunilor (din care trecuseră 11 ediţii) a fost transformată în festival, pentru a acorda o şi mai mare importanţă evenimentului. Cultivatorii de căpșune din comună au adus cele mai frumoase fructe din numeroasele soiuri de căpșune cultivate aici, iar câteva tinere gospodine au pregătit gustoase tarte cu căpșune și miere. Prin intermediul acestui festival, an de an, se va încerca promovarea cât mai bine a fructelor specifice comunei Polovragi, promit autoritățile.
„Camera Agricolă, alături de autorităţile locale şi judeţene, au organizat Festivalul căpşunilor, prin acesta încercând să aducem în prim-plan binecunoscute soiuri de căpşune care se cultivă în comuna Polovragi. În cursul zilei se desfăşoară şi două concursuri, respectiv «Cea mai gustoasă căpşună» şi «Frumoasa tartă de căpşune cu miere de albine». Prin intermediul acestei manifestări vrem să promovăm căpşunele de Pologravi şi celelalte produse bio. Este primul pas într-un partener public-privat“, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj.
E nevoie de o asociație
Polovragi este recunoscută ca localitate a crescătorilor de oi și a cultivatorilor de căpșuni. Cu ani în urmă, cultivatorii de căpșuni de aici aveau unde să își vândă fructele. Acum nu există nici un centru de colectare a acestora, nu există o asociație a cultivatorilor și nici contracte cu marile lanțurile de supermarketuri sau fabricile de compoturi și dulcețuri din România sau din Europa.
„Cultivarea căpşunilor are o tradiţie veche în agricultura noastră de la Polovragi, 80% dintre locuitorii acestei comune cultivă căpşuni. Majoritatea le vând şi trăiesc din aceşti bani. Comuna Polovragi deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de căpşuni din Oltenia, peste 200 de hectare. Spun că este o tradiţie pentru că fiecare cetăţean al comunei are în curte căpşune, pe care le vinde sau le consumă în casă. Şi anul acesta au venit reprezentanţii unei fabrici de conserve, dar au cumpărat kilogramul de fructe la un preţ derizoriu, de doi lei per kilogram. Am tot încercat să luăm legătura cu investitori, dar nu am avut noroc să se ţină de cuvânt şi să facă aici o fabrică. Este muncă multă, iar oamenilor li se oferă puţini bani. Mai vin şi speculanţii care cumpără de la Polovragi cu un preţ şi cer dublu în piaţa din Târgu Jiu“, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul din Polovragi.
Prezent la eveniment, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că atragerea de fonduri europene ar putea ajuta cultivatorii din zonă.
„Este o ocupaţie tradiţională care ajută la menţinerea acestei zone. Cultivarea căpşunilor este un lucru care ne bucură deoarece este şi pentru oamenii aceştia aducătoare de venituri, iar, pe de altă parte, înseamnă pentru judeţul Gorj un specific aparte. Cu ocazia acestui eveniment suntem vizitaţi de o delegaţie importantă de primari din Republica Moldova, ei fiind reuniţi prin Asociaţia dezvoltării zonelor de sub munte, astfel putem spune că există perspectiva dezvoltării şi sprijinirii prin finanţare europeană pentru valorificarea producţiei de căpşune“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.