4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Vacanță creativă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ şi Muzeul Olteniei, prin Secțiile de Științele Naturii și Etnografie (Casa Băniei),
vin în întâmpinarea copiilor cu tot felul de ateliere de creație care se vor desfășura pe timpul vacanței de vară.

Cei mari şi cei mici vor fi primiţi în regatul cărţilor la „Biblioteca din vacanță“, aflată în acest an la cea de a VI-a ediție. Volumele le vor fi prieteni pe timpul verii în cadrul „Bibliotecii stradale“, care se va derula începând din 1 iulie în Piața „Mihai Viteazul“. Pe raftul cu cărți vor sta alături de apariții editoriale destinate bunicilor, părinților, și cărți pentru copii. Cei care nu au descifrat încă tainele literelor vor putea colora și picta pe fișele puse la dispoziție de bibliotecari. Atunci când vremea nu va fi prielnică desfășurării activităților în aer liber, Ludoteca le va sta la dispoziție. În spațiul special amenajat pentru grupa de vârstă patru-nouă ani, pe timpul întregii vacanțe copiii se vor putea prinde în jocurile copilăriei. Păpușile, mașinuțele, puștile, pistoalele, plușurile le vor fi parteneri de joacă. Printre atâtea jucării își găsesc locul și cărțile editate în condiții excelente: enciclopediile, cărțile 3D, atlasele cu animale, cărțile despre pirați, Vestul sălbatic, legendele medievale, poveștile ce pot fi citite în cinci minute le vor înlesni călătoria în alte lumi fascinante, în fiecare după-amiază a vacanței.

Activități pentru cei mai îndemânatici copii

„Biblioteca din vacanță“ le-a pregătit școlarilor și câteva ateliere special concepute pentru ei. Pentru cei din clasele I-IV, tainele desenului, lucrului manual, origami și teatrul nu vor mai fi un secret. Colegii mai mari din clasele V-VIII se vor putea transforma în mici jurnaliști, la fel cum pot experimenta lumea teatrului și desenului. „Din 1 iulie până pe 29 august, «Biblioteca din vacanță» îi așteaptă pe cei mari și mici în cadrul atelierelor la Ludotecă. Tot din 1 iulie, avem în cadrul Secției American Corner și Mediatecă cursuri de limba engleză, IT și handmade, care vor fi susținute de voluntari, ca și celelalte ateliere. Vizați sunt de această dată elevii din clasele V-VIII, care vor face tot felul de activități inedite. Pe lângă exercițiile de gramatică ale limbii engleze, gândite bineînțeles ca lecții de vacanță, ca de altfel și celelalte activități din cadrul atelierelor de la Ludotecă, copiii vor învăța cum să completeze un CV, cum să-și facă un blog, vor realiza tot felul de brățări, coliere în cadrul atelierului de handmade, suporturi pentru creioane, vaze din hârtie, la fel cum vor învăța cum să aibă o viață sănătoasă printr-o alimentație corespunzătoare. Engleza se va îmbina cu handmade-ul și IT-ul“, a precizat Mădălina Florescu, purtător de cuvânt al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Înscrierile pentru aceste ateliere se fac în perioada 20 – 27 iunie.

Arta își dezvăluie secretele

La Casa Băniei (Secția de Enografie a Muzeului Olteniei), continuă pe timpul verii atelierele de icoane pe sticlă și pe lemn, ca și cel de ceramică, care au debutat în luna martie. De asemenea, muzeografii s-au gândit să vină în întâmpinarea craiovenilor de la 1 iulie cu un alt atelier, de confecționat bijuterii, pentru ca, la sfârșitul lunii august, cei care sunt fascinați de artă să descopere secretele sculpturii în lemn. Înscrierile pentru toate atelierele, chiar și pentru cele în derulare, se fac în perioada 23-30 iunie.
Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei propune tuturor categoriilor de vârstă câteva ateliere de bază: de modelaj în lut, de decoupage, de quilling, de lucru cu fetru, linogravură, atelierul eco și cel de motive zoomorfe în tradițiile populare, urmând ca, în funcție de cerințe, să fie introduse și altele.
„Propunem o tehnică fascinantă în cadrul atelierului de lucru cu fetru, o pânză foarte interesantă, moale, care poate fi tăiată ușor și din care se pot realiza animăluțe, litere în culori foarte vii, pentru că are nuanțe variate asemeni curcubeului. Obiectele realizate vor fi apoi donate grădinițelor.
Un atelier pe care l-au găsit interesant în anii trecuți cursanții noștri este cel de linogravură. El se adresează unui anume segment de public, pentru că este mai solicitant, în realizarea obiectelor folosindu-se obiecte ascuțite. E un soi de dăltuire  într-o placă de linoleum. Materialul pe care îl folosesc cei care vin la atelier este un material ecologic, numit adigraf. Se face întâi conturul și apoi se sculptează, așa cum ai sculpta în lemn sau în gheață. Apoi pe imagine se aplică culoare. Se pune o hârtie specială și se dă cu o rolă. E un atelier care cucerește și atrage, deși lucrurile nu se realizează atât de ușor“, a precizat Lila Gima, muzeograf. Atelierul eco, în cadrul căruia se vor realiza miniecosisteme din materiale refolosibile, și cel de motive zoomorfe în tradiții populare, unde se va lucra pe etamină și se vor confecționa bijuterii handmade cu inspirație din lumea animalelor, vor completa atelierele de la Secția de Științele Naturii a Muzeului Oltenia, care își așteaptă cursanții începând cu 15 iulie.
Înscrierile se fac în perioada 23 – 30 iulie la Secția de Științele Naturii sau la numerele de telefon 0766.326.909 și 0251.411.906.
Atelierele de vacanță sunt gratuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS