-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFreedom House şi Hotnews prezintă dosarul „Olguța Vasilescu“: Achiziţiile unui lup tânăr din PSD. Cui şi pentru ce a dat bani publici primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu

Freedom House şi Hotnews prezintă dosarul „Olguța Vasilescu“: Achiziţiile unui lup tânăr din PSD. Cui şi pentru ce a dat bani publici primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu

ponta olga

Freedom House România și agenția de presă Hotnews au inițiat proiectul „Combaterea fraudei în achizițiile publice“, derulat cu fonduri UE prin „Programul de prevenire și luptă contra criminalității“. Potrivit dosarului de analiză întocmit de inițiatori, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a cheltuit pe achiziții publice în cei doi ani de mandat, peste 80 de milioane de euro (fără TVA). În cea mai mare parte, este vorba despre fonduri UE direcționate către șantierele publice din oraș. Analiza urmărește multe dintre marile investiții din oraș, printre care Aqua Park, centrul istoric, parcarea subterană, linia de tramvai, reparațiile de străzi și școli, reabilitarea termică a blocurilor, achiziția celor 50 de autobuze pentru RAT etc. Dosarul realizat de Freedom House și Hotnews urmărește să răspundă la întrebarea „Cine face lucrările și ia banii?“. Ancheta concluzionează că banii sunt încasați de „firme cu legături de partid, chiar sponsori oficiali ai PSD, companii ale unor milionari anchetați de DIICOT și DNA, firme ale soților unor judecătoare și procuroare“. Majoritatea subiectelor enumerate au fost abordate și în paginile GdS. Conexiunile pe care le fac realizatorii dosarului „Olguța Vasilescu“ pun într-o lumină nouă achizițiile publice ale Primăriei Craiova în perioada 2012 – 2014. Urmăriți mai jos un „Top 10“ al achizițiilor făcute de administrația Olguța Vasilescu, cu precizarea că detalii despre acest subiect puteți citi pe site-ul GdS, la adresa www.gds.ro.

TOP 10

1. Peste 15 milioane de euro pentru un Aqua Park – unei firme „pedeliste“ cu contracte de zeci de milioane de euro cu primăriile pesediste. Alte 6,5 milioane de euro pentru locuri de joacă au mers către mituitorul lui Apostu, fostul primar PDL al Clujului.

2. 11 milioane de euro – fonduri europene – pentru o parcare subterană în centrul orașului. Banii merg către un milionar local anchetat penal de DIICOT pentru spălare de bani.

3. Autobuze de zece milioane de euro de la o firmă care a livrat microbuze școlare guvernului.

4. 9 milioane de euro – fonduri europene – unui consorțiu condus de Tel Drum, firma de casă a CJ Teleorman, fieful vicepremierului Liviu Dragnea. O bucată ajunge și la o firmă controlată de frații Ciocan. Unul este deputat PSD de Olt și sponsor al partidului.

5. 8 milioane de euro – bani europeni – pentru reabilitarea liniei de tramvai din oraș merg la finanțatorul echipei de fotbal a primăriei și către un milionar cu relații în PSD.

6. 5 milioane de euro unei firme anchetate de DNA. Afaceri cu șefii din CJ Dolj, cercetați pentru corupție.

7. 2 milioane de euro – fonduri europene – pentru fluidizarea traficului merg către un lider UNPR, partid aflat în alianță cu PSD. UTI Grup, acuzată că a dat șpagă pentru contracte.

8. 370.000 de euro – alimente pentru sărăci și de la firma unui milionar local căsătorit cu o judecătoare și acuzat de Corpul de control al premierului că a căpușat CE Oltenia.

9. 175.000 de euro pentru proiectarea anvelopării blocurilor merg la firma unei foste directoare ANL condamnate pentru corupție.

10. 150.000 de euro unei firme care a sponsorizat PSD Constanța, fieful baronului urmărit internațional, Nicușor Constantinescu.

Și nu e tot. Alți bani au mers la o firmă care a câștigat 11 milioane de euro pentru proiectare de la Primăria Sectorului 3, condusă de alt lup tânăr al PSD, Robert Negoiță.

Cine este Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

Lia Olguţa Vasilescu este la primul mandat în fruntea Primăriei Craiova. Ea a câştigat alegerile locale din iunie 2012 pe valul nemulţumirii populare acute faţă de tăierile salariale impuse de guvernarea Băsescu-Boc. Este vicepreşedinte al PSD şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova. A venit în PSD în 2007 de la PRM. Primăriţa se mândreşte că la 17 ani, în 1991, se numără printre fondatorii PRM.

Averea primarului

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Olguţa Vasilescu are 14 terenuri intravilane şi forestiere în Moeciu, judeţul Braşov, moştenite de soţul ei, Ovidiu Wlassopol. Olguţa Vasilescu a mai declarat o garsonieră în Bucureşti, o maşină, conturi de aproape 400.000 de lei şi peste 16.000 de euro. În 2013, şi-a vândut casa din Craiova cu 160.000 de euro şi, în august acest an, un apartament din Bucureşti cu 85.000 de euro.

Soţul, angajat la ASF

Primarul a declarat un salariu lunar de 4.000 de lei, în vreme ce soţul ei câştigă peste 16.000 de lei pe lună de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Ovidiu Wlassopol a fost jurnalist şi acum este angajat consilier la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare din cadrul ASF.

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai ANI şi DNA

Fosta senatoare PSD, acum primar al Craiovei, numea Agenţia Naţională de Integritate drept „padocul de căţei al lui Băsescu“, iar pe şeful instituţiei „prost“. „Sunteţi doar nişte penibili!“ – se adresa senatoarea celor de la ANI. http://www.olgutavasilescu.ro/blog/azi-a-aflat-si-ani-de-la-instanta-ca-trebuie-sa-dea-explicatii-pentru-banii-praduiti.html

Despre şefii DNA Morar şi Kovesi, Olguța Vasilescu a spus: „Executanţii lui Băsescu“. http://www.amosnews.ro/lia-olguta-vasilescu-basescu-ordonat-predoiu-executat-%E2%80%93-morar-inca-sase-luni-la-sefia-dna-2012-02-08

A somat DNA să îi spună dacă o vizează într-un dosar penal

În vară, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea deputatului PSD Claudiu Manda la portofoliul Bugetului, jurnalistul Ion Cristoiu a scris un editorial despre ea. http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-la-ora-12-o-premiera-postdecembrista-promovarea-ibovnicilor/

Olguţa Vasilescu s-a simţit „vânată“ şi a reacţionat pe blogul personal: „O rog public pe doamna Laura Codruţa Kovesi să îmi răspundă la câteva întrebări. Există vreun dosar deschis de DNA pe numele Lia Olguţa Vasilescu? Dacă da, de ce nu am fost niciodată chemată până acum să dau declaraţii?“, întreba în august primăriţa Craiovei. Ea a anunţat că nu îi este teamă de DNA pentru că: „TOATE licitaţiile organizate la Craiova au fost contestate şi am câştigat în instanţă deoarece procedura a fost corectă“. http://www.olgutavasilescu.ro/blog/despre-amenintarile-presedintelui-basescu-prin-intermediarul-cristoiu.html

Olguţa: „Băieţii de la SRI, nişte proşti“

În septembrie 2013, Olguţa Vasilescu a reclamat că este filată de SRI. Ea a susţinut că o maşină cu tehnică de interceptare a serviciului a fost deconspirată şi ridicată de subalternii ei chiar din faţa primăriei. http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/olguta-vasilescu-ironizeaza-sri–mai–baieti–asa-de-prosti–311725

A comentat deciziile justiţiei

Nici magistraţii care i-au condamnat pe Relu Fenechiu şi Dan Voiculescu nu au scăpat de tirul fostei peremiste. „Pe cine a omorât Voiculescu de a luat zece ani?“, comenta primăriţa imediat după arestarea mogulului de la Antena 3. http://www.romaniatv.net/lia-olguta-vasilescu-pe-cine-a-omorat-voiculescu-de-a-luat-10-ani-huidu-a-omorat-un-om_163378.html

Top 10 – locul 1

15 milioane de euro pentru o firmă portocalie care s-a reorientat rapid. Acum, are contracte de zeci de milioane de euro cu administraţiile PSD

6 februarie 2013: Primăria Craiova a atribuit prin licitaţie un contract de aproape 15 milioane de euro pentru construcţia unui Aqua Park. Câştigătoare a fost desemnată compania Delta Antepriza de Construcţii şi Montaj 93 SRL.

Afaceri cu pedeliştii

Delta ACM 93 este deţinută de omul de afaceri Florea Diaconu. Compania a fost asociată în presă cu PDL, când partidul era la guvernare. Potrivit EVZ, Florea Diaconu a fost partener de afaceri cu Silviu Prigoană. Acelaşi ziar menţiona că Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL, Ştefan Pirpiliu, a fost în conducerea firmei de construcţii.

Acum, cu pesediştii

În ultimii ani însă, Delta ACM a câştigat contracte şi cu administraţiile PSD. În noiembrie 2011, o asociere de firme având ca lider compania Delta ACM a încheiat un contract de aproape 27 de milioane de euro cu Administraţia Străzilor din Primăria Capitalei condusă de Sorin Oprescu.
Contractul viza livrarea şi montarea în următorii patru ani de coşuri de gunoi, bănci, ghivece de flori, stâlpi de iluminat şi de protecţie, suporturi pentru biciclete, bariere şi limitatoare de viteză.

Contract uriaş cu Primăria Ploieşti, dezvăluit de HotNews.ro

Anul trecut, Delta ACM a reuşit să pună mâna pe un contract record – 100 de milioane de euro – cu Primăria Ploieşti condusă de pesedistul Iulian Bădescu. Hotnews a dezvăluit anul trecut detalii despre acest contract (acord-cadru pe cinci ani) pentru asfaltarea şi întreţinerea străzilor şi montarea de mobilier urban. Deşi contractul nu a fost publicat în SEAP (sistemul electonic de achiziţii publice), HotNews.ro a arătat cum preţul unei singure bănci a ajuns la 2.300 de lei.

6,5 milioane de euro pentru unul dintre mituitorii lui Apostu, fostul primar PDL al Clujului

11 decembrie 2013: Primăria Craiova a atribuit prin licitaţie un contract (acord-cadru pe patru ani) de peste 6,5 milioane de euro pentru achiziţia unor echipamente pentru locuri de joacă. Doar oferta firmei câştigătoare a fost declarată admisibilă dintre cele trei depuse.
Contractul a fost atribuit firmei King Industrial Enterprises din Bucureşti. Compania aparţine unor cetăţeni turci, printre care şi Mustafa Bekar şi Tamer Atalay. Numele lui Mustafa Bekar apare în dosarul de corupţie al fostului primar din Cluj, Sorin Apostu, condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare. Potrivit probelor din dosar, Bekar i-a cumpărat lui Apostu un bilet de avion Bucureşti-Târgu Mureş, i-a plătit cazarea la un hotel din Bucureşti şi a achitat nota de plata pentru hainele cumpărate de Monica Apostu, soţia primarului, la un mall din Cluj-Napoca. Primarul a primit mită în schimbul încheierii unor contracte de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj. http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-10665545-detaliile-cazului-sorin-apostu-cine-sunt-oamenii-afaceri-mustafa-bekar-aspazia-droniuc-care-sunt-legaturile-lor-primarul-clujului-pdl.htm

24.000 de euro pentru o firma asociată cu Delta ACM şi King Industrial

12 septembrie 2014: Primăria Craiova a atribuit prin încredinţare directă un contract de aproape 24.000 de euro pentru întreţinerea iluminatului public din oraş pe o perioadă de șase luni.
Contractul a fost atribuit către firma Total Strada din Bucureşti. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acționarii firmei sunt Zoltan Toth şi Raluca-Anca Ştefan, iar administrator este Bogdan Dorin Ştefan.
Firma a făcut parte din asocierea Delta ACM 93 – King Industrial Enterprises – Total Strada SRL – AA Marketing& Management care, în noiembrie 2011, a încheiat contractul de 27 de milioane de euro cu Administraţia Străzilor din cadrul Primăriei Capitalei.
Firma AA Marketing &Management este deţinută de Florina Mihaela Gruia, fosta soţie a avocatului Doru Boştină.

Peste 13 milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric din oraş şi lucrări suplimentare la Centrul Multifuncţional Craiova

19 noiembrie 2012: Primul contract atribuit de primăriţa instalată în urma alegerilor din iunie 2012 a fost un act adiţional pentru lucrări suplimentare la „Centrul Multifuncţional Craiova“. Centrul se doreşte un fel de sală Romexpo a Băniei. Contractul de aproape 700.000 de euro a fost scos la licitaţie. Numai o companie s-a înscris în cursă, fiind desemnată câştigătoare. Este vorba de firma Recon din Craiova.
19 septembrie 2013: Asocierea de firme Recon (lider) – Rabmer România – TCIF SA câştigă un contract de aproape 12 milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric din Craiova. Contractul a fost acordat prin licitaţie, la care s-au înscris opt companii, însă doar oferta firmei câştigătoare a fost declarată admisibilă. Proiectul este finanţat cu fonduri europene.
15 iulie 2014: Recon câştigă un nou contract cu Primăria Craiova de aproape 850.000 de euro – fonduri europene – pentru construcţia canalizării în Centrul Istoric din Craiova. Atribuirea contractului s-a făcut prin încredinţare directă. Primăria a invocat că lucrările pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Criteriul de atribuire ar fi fost preţul cel mai scăzut, deşi a fost o singură oferta. Contractul a fost atribuit către asocierea Recon – Sekisui SPR România – TCIF SA.
Acționarii Recon Craiova sunt Marian Petcu – director general, George Petcu şi Constantin Petcu. Compania a câştigat contracte cu Primăria Craiova şi pe vremea fostului primar PDL, Antonie Solomon. Recon a câştigat şi contractul de 19 milioane euro pentru construcţia Centrului Multifuncţional.

Untitled-1
Lia Olguta Vasilescu si Marian Petcu
Foto: dolj.radicalonline.info

Top 10 – locul 2

11 milioane de euro din fonduri europene pentru un milionar local anchetat penal de DIICOT pentru spălare de bani

6 martie 2014: Primăria Craiova a atribuit un contract de aproape 11 milioane de euro – bani europeni – pentru amenajarea unei parcări subterane de 600 de locuri în zona Teatrului Naţional din oraş. Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie deschisă. Criteriile de selecţie au fost – potrivit Primăriei Craiova – oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic şi respectarea caietului de sarcini.

Diferenţă mare între valoarea estimată a contractului şi cea finală

Valoarea iniţială estimată a contractului a fost de peste 14,5 milioane de euro. Diferenţa între valoarea estimată şi cea finală a contractului este de 3,5 milioane de euro. Specialiştii în achiziţii publice spun că diferenţele mari dintre valorile estimate şi cele finale ale contractelor reprezintă un indicator de fraudă.
Contractul a fost atribuit către asocierea de firme Mitliv Exim – Polystart – Habau Construcţii prin lider de asociere Mitliv Exim. Firma Mitliv Exim aparţine milionarului local Liviu Ion Cioană. Potrivit topului realizat în 2011 de revista Forbes România, Liviu Cioană avea o avere estimată la 13-14 milioane de euro.
Firma lui Cioană, Mitliv, este urmărită penal penal pentru spălare de bani într-un dosar al DIICOT Craiova cu prejudiciu de două milioane de euro. http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1267-comunicat-de-presa-06-10-2014

liviu cioana
Liviu Cioana
Foto: Forbes Romania

Locul 3. Olguţa Vasilescu a cumpărat autobuze de zece milioane de euro de la firma care a livrat microbuze şcolare guvernului. Patronul, partener cu omul lui Ţiriac şi al lui Rus, ministrul transporturilor.

27 iunie 2014: Primăria Craiova a atribuit un contract (acord-cadru pe patru ani) de aproape zece milioane de euro pentru achiziţionarea a 50 de autobuze.

Licitaţie cu un singur participant

Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie la care a participat doar firma câştigătoare. Primăria Craiova a susţinut în anunţul de atribuire publicat pe site-ul guvernamental www.e-licitaţie.ro că a ales „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, care a respectat criteriile din caietul de sarcini. Diferenţa între valoarea estimată şi cea finală a contractului este de 280.000 de euro.

Firmă mică, cu relaţii

daniel ciolan

Daniel Ciolan, patronul IAC Management
Foto: Tir Magazin

Contractul a fost atribuit firmei IAC Management din Bucureşti, dealerul constructorului polonez de autobuze Solaris. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, IAC Management este o firmă cu opt angajaţi având că domeniu de activitate „consultanţă pentru afaceri şi management“. În 2012, firma a declarat o cifră de afaceri de sub un milion de lei şi profit zero, ca apoi, un an mai târziu, să raporteze o cifră de afaceri de peste 35 de milioane de lei şi profit de peste 100.000 de lei. Firma aparţine Mihaelei şi lui Eugen Daniel Ciolan.

Licitaţie îndelung disputată

Iniţial, la licitaţie a participat şi Evobus, dealerul Mercedes în România. După ce asocierea dintre Solaris Bus&Coach şi IAC Management a fost desemnată câştigătoare, Evobus a făcut plângere la Consiliul Național de Soluţionare a Contestaţiilor. Dealerul Mercedes a reclamat punctajul mare acordat în caietul de sarcini unor caracteristici tehnice care îl dezavantajau şi îl avantajau, în schimb, pe competitor. De exemplu, punctajul mare acordat pentru caroserii din aluminiu şi din inox faţă de cele din oţel carbon. Pe 28 februarie, CNSC a anulat licitaţia, dar primăria a atacat la Curtea de Apel Craiova, a câştigat şi a reluat licitaţia. De această dată, s-a prezentat doar IAC Management, care a şi câştigat.

„Aşa cum anticipam, primăria a câştigat în instanţă contra funcţionarilor incompetenţi de la CNSC (care au dat două decizii care se bat cap în cap la aceeaşi speţă) şi contra contestatarului de serviciu EVOBUS. Doar că autobuzele craiovenilor au mai întârziat două luni… Cineva ar trebui să plătească pentru prostie, fiindcă doi luni am stat cu banii blocaţi“, a scris pe Facebook, după decizia Curţii de Apel, primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

A livrat microbuze şcolare Guvernului Ponta. Contractul, semnat cu ministerul lui Dragnea

La începutul acestui an, firma IAC Management a câştigat în asociere cu Union Motor Car Sales şi contractul pentru livrarea a 600 de microbuze şcolare Opel Trabus. Contractul a fost parafat cu Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Ziarul Gândul a scris pe larg despre acest contract.

Ciolan, partener cu omul lui Ţiriac şi a lui Ioan Rus, ministrul transporturilor

Potrivit Gândul, Dan Ciolan de la IAC Management este asociat în firma Sky Parking Terminal (administrează o parcare aflată chiar la ieşirea din aeroportul Otopeni) cu Marius Piţigoi, fost angajat şi partener de afaceri cu Ion Ţiriac şi Ioan Rus, actualul ministru al Transporturilor. Piţigoi, Rus şi Ţiriac au fost asociaţi în firme precum Autosincron, IT Transilvania Invest sau RMB Inter Auto.

Şoferul a întârziat la o licitaţie de 16 milioane de euro

La afacerea Microbuzul, foştii parteneri Ţiriac şi Piţigoi s-au asociat şi au depus împreună oferta Ford împotriva ofertei Opel depusă de Dan Ciolan de la IAC Management, partenerul lui Piţigoi din afacerea cu parcarea de la Otopeni. Licitaţia pentru livrarea a 600 de microbuze de 16 milioane de euro a fost câştigată de cei de la IAC Management după ce compania Ţiriac Auto a fost descalificată pentru că şoferul a întârziat trei minute cu plicul cu oferta, iar competitorii de la Rădăcini Motors (alt dealer Opel) a avut o ofertă cu 300 de lei mai scumpă pe microbuz.

Cine e partenerul lui Ciolan din afacerea Microbuzul

Asociatul firmei IAC Management din afacerea Microbuzul este dealerul Opel, Union Motors Car Sales, deţinut de magnatul israelian Shlomo Shmeltzer, un cetăţean israelian cu legături în România. El s-a născut în nordul Bucovinei şi este consulul onorific al României în Israel, la Consulatul Onorific al României în Haifa şi nordul Israelului. Shmeltzer are afaceri în Israel în domeniul auto, al reparaţiilor navale, industriale şi imobiliare. În România, el a mai fost interesat de preluarea reprezentanţei Subaru şi a şantierului naval militar din Mangalia.

Locul 4. 9 milioane de euro din fonduri europene pentru un consorţiu format din:

– Tel Drum, o firmă asociată numelui vicepremierului Dragnea
– o firmă controlată de un deputat PSD de Olt, sponsor al partidului şi de fratele lui, condamnat la opt ani de detenţie pentru evaziune fiscală
-o firmă acuzată că umflă preţurile ca să dea şpăgi la primari
-un off-shore din Seychelles care a reabilitat blocurile din sectorul lui Marian Vanghelie

30 octombrie 2013: Primăria condusă de Olguţa Vasilescu a încheiat un contract de aproape nouă milioane de euro – fonduri europene – pentru reabilitarea a trei străzi din Craiova.

Contractul a fost evaluat iniţial la 14 milioane de euro, cu cinci milioane de euro mai mult faţă de valoarea finală. Potrivit specialiştilor în achiziţii publice, diferenţele mari dintre valorile estimate şi cele finale ale contractelor reprezintă un indicator de fraudă.

Tel Drum, firma unor prieteni din facultate ai vicepremierului Liviu Dragnea

Câştigătoare a fost declarată oferta unei asocieri de firme conduse de compania Tel Drum, considerată de presă firma de casă a Consiliului Judeţean Teleorman, fieful vicepremierului Liviu Dragnea. Aparţine unor prieteni din facultate ai vicepremierului. http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1716962-istoria-mega-afacerii-tel-drum-ultimele-tunuri-date.htm

Istoria pe scurt a Tel Drum

Romaniacurata.ro a arătat că Tel Drum a aparţinut CJ Teleorman, dar a fost privatizată în 2001, la scurt timp după ce Dragnea a devenit preşedintele consiliului judeţean. Societatea a fost cumpărată de Marian Fiscuci, prieten din copilărie al lui Liviu Dragnea. Acesta a vândut-o după numai câteva luni lui Mugurel Sorin Gheorghieș şi Liviu Lucian Dobrescu, foşti colegi de facultate cu Liviu Dragnea, la Politehnică. Tel Drum a devenit compania abonată la contractele administraţiei locale din Teleorman. Evz notă la începutul anului că firma a câştigat în 2013 nu mai puţin de 75 de milioane de euro. „Firma de casă a Consiliului Judeţean Teleorman, Tel Drum, a încheiat anul trecut 27 de contracte în valoare de 333 de milioane de lei. Jumătate din bani provin de la CJ Teleorman“ au relatat jurnaliştii de la EVZ.ro

Vezi aici istoria Tel Drum pe larg.

Tel Drum, asociată cu o firmă campioană la contracte cu statul, acuzată că umflă preţurile ca să dea şpăgi la primari
Alături de Tel Drum, din consorţiul câştigător mai fac parte companiile: T Dancor Romconstruct – Imob Lux Construct – Garden Center Grup.
Garden Center Group aparţine omului de afaceri Ionuţ Olteanu, supranumit de presă „părintele spaţiilor verzi din Bucureşti“.

Curtea de Conturi: firma lui Olteanu umflă preţurile

Gândul.info nota: „Olteanu şi firmele sale – Eco Horticultură şi Garden Center Grup – sunt binecunoscute prin contractele pentru toaletarea şi amenajarea spaţiilor verzi din Capitală, dar şi din alte oraşe. Firma lui Olteanu a făcut, în 2009, obiectul unui Control al Curţii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat că firma Eco Horticultură a umflat preţurile“.

Firmele lui Ionuţ Olteanu au făcut şi dinozaurii şi minerii din buxus ai lui Piedone, primarul PC al sectorului 4. În ianuarie 2012, Garden Center Group a câştigat un contract pentru reconstrucţie forestieră la CJ Brăila, condus de pesedistul Gheorghe Bunea Stancu.

Incognito România Liberă: „Mărim preţurile, să-i dăm şi primarului 10%“

O investigaţie incognito România Liberă a arătat că reprezentanţii firmei Eco Horticultură, deţinută de Ionuţ Olteanu, erau dispuşi să umfle preţurile pentru produsele achiziţionate de o primărie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifrează la 10% din valoarea contractului, în timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat să primească 15-20% din bani. Mama lui Ion Olteanu, Gica, le-a spus ziariştilor că a făcut înţelegeri de acest gen cu „sute de primării“. Puteţi vedea investigaţia incognito RL aici. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/reporterii-incognito-rl-au-negociat-contracte-pe-spaga-din-partea-unei-primarii–video–168541

Alt partener din afacere este o firmă controlată de un deputat PSD de Olt şi de fratele lui condamnat la opt ani de detenţie pentru evaziune fiscală.

dan ciocan

Deputatul PSD Dan Ciocan
Foto: cdep.ro

Altă firmă din asocierea cu Tel Drum este T Dancor Romconstruct. Firma aparţine fraţilor Dan şi Cornel Ciocan din judeţul Olt. Dan Ciocan este deputat PSD de Olt.
De când a devenit deputat în 2012, fostul consilier judeţean, Dan Ciocan, şi-a şters din declaraţiile de avere şi interese orice referire la firma T Dancor Romconstruct. În 2011, el şi-a declarat însă calitatea de administrator la această firmă, aşa cum puteţi vedea aici. http://www.realitateaoltului.ro/administratie/item/270-fra%C5%A3ii-ciocan-fac-p%C3%A2rtie-pentru-cj-olt.html
Potrivit jurnaliştilor de la ziarul local Realitatea Oltului, firma T Dancor Romconstruct a fost cesionată de fraţii Ciocan unui om de încredere, fostul lor angajat, Viorel Limbășan. Potrivit aceloraşi jurnalişti, fraţii Ciocan sunt susţinători ai actualului preşedinte al CJ Olt, Paul Stănescu. Jurnaliştii îi numesc pe fraţii Ciocan şefii de facto ai judeţului. Detalii aici.

Potrivit site-ului Autorităţii electorale permanente, Dan Ciocan a sponsorizat PSD în anul algerilor parlamentare 2012 cu 10.000 de lei, iar în 2013 cu aproape 20.000 de lei.

Fratele deputatului, Cornel Ciocan, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la opt ani de detenţie pentru evaziune fiscală într-un dosar al DNA. Sentinţa nu este însă definitivă. Următorul termen de judecată în apel la Curtea de Apel Bucureşti va avea loc pe 23 octombrie.

Alt partener din afacere: un off-shore din Seychelles care a reabilitat blocurile din sectorul 5, condus de Marian Vanghelie

Potrivit unei anchete Digi24 pe care o puteţi citi aici, ultimul partener din asocierea cu Tel Drum, firma Imob Lux Construct este o companie deţinută de un off-shore din Seychelles. Reprezentantul firmei este Victor Ţene, partener de afaceri cu Marin Dumitru, fondatorul firmei Imob Lux Construct. Firma a reabilitat blocurile din sectorul 5 al Capitalei condus de pesedistul Marian Vanghelie.

Locul 5. Banii europeni pentru reabilitarea liniei de tramvai din oraş merg la – finanţatorul echipei de fotbal a primăriei;
– un milionar partener cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană şi cu finii fostului senator PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu.

28 decembrie 2012: Primăria Craiova a acordat un contract de aproape opt milioane de euro – fonduri europene – pentru modernizarea liniei de tramvai din oraş. Contractul a fost împărţit în două loturi şi a fost acordat în urma unei licitaţii publice. Primul lot de două milioane de euro a fost atribuit Societăţii de Construcţii în Transporturi Bucureşti. Cel de al doilea lot de aproape șase milioane de euro a fost atribuit fimei Mari-Vila Com din Bucureşti.

Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti are ca acţionari următoarele companii: CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara – 29,45%, DO-ROM Beteiligungs GMBH – 36,88%, AVAS – 2,27%, acţionari juridici 11% şi alţi acţionari tip listă 19,66%. DO-ROM Beteiligungs este o companie din Austria. Potrivit portalului firmenabc.at, proprietarul ei este omul de afaceri Horia Simu-Şchiopu. Detalii aici. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xtM__s6_fDoJ:www.firmenabc.at/dorom-beteiligungs-gmbh_ElwY+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=ro

CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara este deţinută de către DO-ROM Beteiligungs GMBH 85% şi Adrian Andrici.

Cine este Horia Simu-Şchiopu

Horia Şchiopu Simu – 39 de ani, din Alba Iulia – deţine, împreună cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucureşti, singura companie producătoare de cupru din România. În urmă cu câţiva ani, printre administratorii societăţii se numără şi Ionuţ Costea, cumnatul fostului preşedinte al PSD, Mircea Geoană. Detalii aici. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/minele-de-cupru–la-investitori-din-paradisuri-fiscale–71102

Milionar din topul Forbes

În 2011, Horia Simu era menționat în topul Forbes România cu o avere de opt milioane de euro.

Asociat cu finii fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie

În noiembrie 2013, firma lui Horia Simu Şchiopu, CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara (lider) în asociere cu Gecor SRL, a câştigat un contract de peste trei milioane de euro pentru întreţinerea pe timp de iarnă a șase loturi din autostrada Sibiu – Şoimuş. Potrivit Evz, „Geocor SRL din Călugăreni, Giurgiu, a aparţinut în 2004 mamei fostului senator PSD Cătălin Voicu, Gherghina. Pe atunci avea 67 de ani. Peste trei ani, mama fostului sentor s-a retras din firmă şi a vândut acţiunile soţilor Gheorghe şi Ioana Cuşa, finii lui Cătălin Voicu“. Cătălin Voicu se află în acest moment în penitenciar după ce a fost condamnat la șapte ani de detenţie pentru corupţie.

Cine e celălalt acţionar, Adrian Andrici

Adrian Andrici este principalul finanţator al echipei de fotbal a primăriei, CS Universitatea Craiova. Presa a relatat că Andrici deţine City FM şi că a finanţat revista Kamikaze. Andrici mai este cunoscut şi drept unul dintre cei mai importanţi jucători pe bursă din România. În 2006, Andrici a fost amendat de CNVM pentru practici neregulamentare pe bursă.

mandrila si badescu

Marin Mîndrilă, patronul Mari Vila şi primarul Ploieșitului, Iulian Bădescu (PSD)

Șase milioane de euro pentru o firmă abonată la contracte cu primăriile.

Patronul, nemulţumit de şpăgile piperate pentru contracte

Compania Mari-Vila Com este deţinută de Stela şi Marin Mîndrilă. Firma a beneficiat de contracte cu unele primării PDL, iar în ultimii ani a câştigat lucrări de la administraţiile controlate de PSD.

Contracte cu Videanu şi Apostu

Mari-Vila a derulat contracte cu Primăria Capitalei în mandatul lui Adriean Videanu şi, în 2011, a câştigat un contract de peste 27 de milioane de euro de la Primăria Cluj-Napoca condusă atunci de Sorin Apostu (PDL), aflat acum în penitenciar. Contractul prevedea modernizarea liniilor de tramvai.

Contracte cu pesediştii

Tot în 2011, Mari-Vila a derulat un contract de aproape șapte milioane de euro cu Primăria Galaţi condusă de Dumitru Nicolae de la PSD. În 2013, compania s-a aflat în consorţiul care a câştigat un contract de aproape șapte milioane de euro pentru reabilitarea liniilor de tramvai din Ploieşti. Contractul a fost acordat de Primăria Ploieşti condusă de Iulian Bădescu de la PSD. Tot în 2013, compania a câştigat un contract de zece milioane de euro pentru înlocuirea şinelor de tramvai din Iaşi, din nou o administraţie locală condusă de PSD.

A acuzat valoarea ridicată a şpăgilor

Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional în aprilie 2012, înainte de căderea guvernului PDL, patronul firmei Mari-Vila a acuzat „parandărătul“ piperat pe care firmele erau nevoite să îl dea că să obţină contracte:
„Domne, au înnebunit de tot. S-a ajuns la 40%. Dacă înainte erau 3-5 procente, acum s-a ajuns la 40%. Va daţi seama ce însemna un 5% din 100 de milioane? Cinci milioane de euro… Iar azi se ajunge la 40-50 de milioane. Doar 20% este suma care se alocă pentru lucrări. E strigător la cer!“, a declarat patronul Mari-Vila pentru Jurnalul Naţional. Puteţi citi tot interviul aici. http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/marin-mandrila-mari-vila-spaga-pentru-obtinerea-unui-contract-cu-statul-a-ajuns-sa-fie-de-40-din-valoare-609805.html

L-a reclamat pe pedelistul Negoiţă la CE

Patronul Mari-Vila, Marin Mîndrilă, l-a reclamat la Comisia Europeană pe fostul primar PDL al sectorului 3, Liviu Negoiţă, după ce, în 2009, a pierdut o licitaţie de peste 110 milioane de euro pentru lucrări de infrastructură în sector. CE nu a găsit încălcări ale legislaţiei aşa cum a reclamat Mîndrilă.

Locul 6. 5 milioane de euro pentru o firmă anchetată de DNA. Legături de afaceri care duc la şefii din CJ Dolj, cercetaţi pentru corupţie

12 august 2014: Primăria Craiova a atribuit un contract de aproape cinci milioane de euro pentru renovarea unor imobile deţinute de municipalitate şi a unor şcoli din oraş. Contractul a fost atribuit prin licitaţie către firma Remex din Ișalnița, judeţul Dolj. Remex are doi acţionari, Sorin-Costin Ştefănescu din Craiova, cu 90% din acţiuni şi Lucia Deliu din Bucureşti.

Legături de afaceri cu şefii locali

Presa locală a scris că tatăl lui Sorin-Costin Ştefănescu este Dan Anton Ştefănescu, partener de afaceri cu Adrian Majina, fiul Ilenei Majina, şefa Serviciului Programe Europene din cadrul CJ Dolj.

Firma REMEX, anchetată de DNA

În 2012, firma Remex a câştigat împreună cu o firmă înregistrată în Malta, Framegrip Construction Limited, un contract de 2,5 milioane de euro pentru renovarea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Contractul este anchetat de procurorii DNA care, la sfârşitul anului trecut, au început urmărirea penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu faţă de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi Ileana Măjină, şefa de la Programe europene.

„Ion Prioteasa şi Măjină Ileana, în înţelegere cu reprezentantul unei societăţi comerciale, au acţionat pentru promovarea intereselor respectivei societăţi, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului „Reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova“. Există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societăţii respective, învinuita Ileana Măjină a convenit cu reprezentanţii firmei ca aceştia să achiziţioneze, la preţuri supraevaluate, materiale de construcţii necesare executării lucrărilor, de la anumiţi furnizori la care învinuita avea un interes“, se arată într-un comunicat DNA din decembrie 2013.

Locul 7. 2 milioane de euro din fonduri europene pentru fluidizarea traficului merg către un lider UNPR. UTI Grup, acuzată că a dat şpagă pentru contracte
16 aprilie 2013: Administraţia condusă de Lia Olguţa Vasilescu a atribuit un contract de peste două milioane de euro – fonduri europene – pentru un sistem de fluidizare a traficului din oraş. Contractul a fost acordat prin licitaţie. S-au înscris trei companii, însă numai oferta firmei câştigătoare a fost declarată admisibilă. Este vorba de UTI Grup.

Compania unui lider UNPR

UTI Grup este o firmă din portofoliul omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

tiberiu urdareanu

Tiberiu Urdăreanu

Foto: AGERPRES
Cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, Urdăreanu este considerat drept unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul furnizării de echipamente şi servicii de facility management din România. Urdăreanu este preşedintele Departamentului energie, resurse şi politici industriale al UNPR, partidul înfiinţat de Gabriel Oprea, aflat în alianţa cu PSD.

Reprezentanţii UTI i-ar fi dat şpagă lui Uioreanu

În dosarul în care preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat, procurorii susţin că un reprezentant al UTI l-a mituit pe oficial pentru a primi contracte pe bani publici. Iată ce se reţine în actul de acuzare:
„Horea Uioreanu a pretins, împreună cu inculpatul Petran Ioan, consilier judeţean, pe 9 aprilie 2014, de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu, director de dezvoltare al UTI Grup SA, suma de 20.000 de euro (câte 10.000 de euro pentru fiecare dintre cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel&Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca. Din banii pretinşi, pe 17 aprilie 2014, a primit efectiv 5.000 de euro“.

Locul 8. Alimente pentru săraci de la firma unui milionar local căsătorit cu o judecătoare şi acuzat de Corpul de control al premierului că a căpuşat CE Oltenia

14 aprilie 2014: Primăria Craiova a atribuit cinci contracte de aproape 370.000 de euro pentru achiziţia de ulei, făină, orez, zahăr şi mălai pentru a fi distribuite oamenilor nevoiaşi din oraş.

Contractele au fost atribuite prin licitaţie către firmele Geocor Trade Impex din localitatea Vârful cu Dor, judeţul Constanţa, Succes Nic Com din Voluntari, Ilfov, Eco Trade din Alba Iulia, Matra din Scorniceşti şi Lin & Ema din Zlatna, judeţul Alba.

Compania unui milionar căsătorit cu o judecătoare din Gorj. Afaceristul, acuzat că a căpuşat CE Oltenia

Firma Succes Nic din Voluntari aparţine unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Gorj, Nicu Sarcină. Potrivit revistei Forbes, în 2011, Nicu Sarcină avea o avere estimată la 24-25 de milioane de euro.

nicu sarcina

Nicu Sarcină
Foto: Forbes România

Sarcină are afaceri în mai multe domenii, însă este cunoscut pentru lanţul de magazine Succes şi benzinăriile deţinute în Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi.

El deţine şi firma Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse. Presa a susţinut că Nicu Sarcină ar fi fost o interfaţă în afaceri a fostului premier Adrian Năstase şi a altor lideri PSD. Nicu Sarcină are însă altă variantă. El a declarat pentru adevărul.ro că şi-a clădit averea începând de jos, de la culesul de zmeură: „Erau zile când culegeam şi opt găleţi de zmeură. Mergeam apoi şi le vindeam în piaţă cu cana. Dădeam cana cu cinci lei, iar pe o găleată luam în total 125 de lei. În 1989 mi-am cumpărat prima maşină, un Aro 243 cu motor de Braşov. Eram cel mai fericit, pentru că nu mai trebuia să cobor de pe munte cu găleata în spinare“, a povestit Nicu Sarcină. http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/nicolae-sarcina-ramane-mai-bogat-gorjean-topul-forbes-1_50aeb0807c42d5a6639f266c/index.html

Soţia lui Nicu Sarcină este judecătoarea Laura Mihaela Sarcină de la Tribunalul Gorj.

Firmele lui Nicu Sarcină ar fi căpuşat CE Oltenia

Anul trecut, Corpul de control al premierului a sesizat DNA în legătură cu contractele încheiate de Complexul Energetic Oltenia cu firmele lui Nicu Sarcină, Succes Nic şi Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse. Potrivit Corpului de control, între 2010-2012, CE Oltenia a încheiat cu Succes Nic 26 de contracte de peste nouă milioane de euro, iar cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse, 84 de contracte de aproape 33 de milioane de euro. Corpul de Control susţine că valoarea contractelor a fost majorată ilegal cu peste 20% şi fără aprobarea Ministerului Economiei.

Filmat în timp ce încerca să dea mită

Nicu Sarcină a fost filmat în timp ce încerca să ofere mită unui poliţist de la circulaţie. Tentativa de dare de mită a avut loc chiar sub privirile soţiei judecătoare, Laura Mihaela Sarcină.

Parteneri cu un membru PC, fost PDL

O altă firma câştigătoare a contractelor de livrare a alimentelor, Geocor Trade Impex, îi are că asociaţi pe soţii Corina şi Leonard Cristian Nedelcu. Ei au fost asociaţi cu fostul fotbalist la Farul şi Steaua, Dragoş Adrian Piţu.

Potrivit Ziua de Constanţa, Nedelcu şi Piţu sunt în continuare asociaţi în alte firme. Ei au fost parteneri de afaceri şi cu Dumitru Learciu, fost director al Casei Judeţene de Sănătate Constanţa, în prezent director general la Oficiul Judeţean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Constanţa. Learciu a părăsit PDL în mai 2012 şi a intrat în PC.

Firma Matra din Scorniceşti aparţine unui om de afaceri din judeţul Olt, Lucian Petrache Ionescu, fost preşedinte al PDL Scorniceşti.

Locul 9. Banii pentru proiectarea anvelopării blocurilor merg la firma unei foste directoare ANL condamnate pentru corupţie

12 martie 2013: Primăria Craiova a atribuit șase contracte de peste 175.000 de euro pentru proiectare în vederea reabilitării termice a blocurilor din oraş. Cele şase contracte au fost acordate prin licitaţie publică. Două contracte de peste 130.000 de euro au fost câştigate de Euro Building Ideea SRL. Alte patru contracte au fost câştigate de asocierea de firme Kappa Architect & Engineers (lider) şi K-Box Construction Design.

Firma fetei unei foste directoare ANL condamnate pentru fraudă cu fonduri europene

Euro Building Ideea este deţinută de către Andra Sorina Croitoru. În martie 2013, Gazeta de Sud-Est nota: „Societatea care şi-a adjudecat lotul 6, Euro Building Ideea, are o istorie mai complicată. Iniţial, ea se numea Euro Building Pucioasa (Dâmboviţa) şi era patronată de Claudia Liliana Croitoru (Georgescu), fost director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Patroana a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru falsificare de documente în scopul obţinerii de fonduri UE. În 2005, Euro Building a accesat fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru reabilitarea centrului de asistenţă pentru bătrâni din Pucioasa.

Claudia Liliana Croitoru (Georgescu) a fost trimisă în judecată în aprilie 2008, iar în martie 2012 a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Între timp, societatea prin care s-au derulat fondurile UE s-a transformat în Euro Building Ideea SRL, acţiunile fiind cesionate către Andra Sorina Croitoru, fiica sa, de 27 de ani“. Detali aici.

Kappa Architect & Engineers este deţinută de cetăţeanul grec Antonios Kapraras. Acesta mai deţine compania Werland Estate. Pentru o perioadă, el a fost coproprietarul Millenium Business Center.

Locul 10. Bani pentru o firmă care a sponsorizat PSD, asociată cu prietenii fostului şef al SPP, Gabi Naghi. Conexiunile duc la celebra grupare Cătălin Voicu-Mitică Iliescu.

11 noiembrie 2013: Primăria Craiova a cheltuit aproape 150.000 de euro pentru un utilaj de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă.

Licitaţie cu un singur participant

Contractul a fost acordat prin licitaţie publică la care s-a prezentat o singură firmă: Grădinariu Import Export din Bucureşti. Compania este un client mai vechi al monitorizărilor de achiziţii publice HotNews – Freedom House. Aceeaşi firmă a câştigat contracte în fiefurile baronilor PSD, Nicuşor Constantinescu de la Constanţa şi Adrian Duicu de la Mehedinţi.

Sponsor PSD

În 2008, Grădinariu Import Export s-a aflat pe lista sponsorilor PSD Constanţa cu 10.000 de lei.

Subfurnizor al Mira Telecom, altă firmă de partid

Anul trecut, Grădinariu Import Export s-a asociat cu o companie bucureşteană, Mira Telecom, pentru a câştiga un contract cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru echipamente de intervenţie pe timp de iarnă de aproape 1,3 milioane de euro. Potrivit presei centrale şi locale, patronul Mira Telecom, Stelian Ilie, este prieten cu fostul şef al SPP, Gabi Naghi, pe vremea căruia firma a câştigat contracte cu Serviciul de pază şi protecţie. Gabi Naghi a fost demis de la conducerea SPP prin decizie a CSAT pe 7 decembrie 2005. Acum, el este consilier general în Bucureşti din partea PSD şi decan la Facultatea de drept a Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa.

Fostul şef al Gabriel Naghi este considerat ca făcând parte din gruparea Mitică Iliescu -Cătălin Voicu. Generalul Dumitru Iliescu a fost şeful SPP în primul mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Fostul general SPP şi fost senator PSD Cătălin Voicu se află în acest moment în detenţie după ce a fost condamnat în aprilie 2013 la șapte ani de închisoare pentru corupţie. Despre gruparea Mitică Iliescu – Cătălin Voicu – Gabriel Naghi a scris în detaliu pe blogul ei jurnalista Sorina Matei.

140.000 de euro daţi fără licitaţie pentru achiziţii de softuri şi management sisteme informatice

Softuri de la firma unui sas din Sibiu milionar în euro

15 mai 2013: Primăria Craiova a acordat prin încredinţare directă un contract de peste 50.000 de euro pentru softuri. Primăria a motivat alegerea procedurii de negociere directă pentru că „serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Contractul a fost atribuit companiei Sobis Solutions din Arpașu de Sus, județul Sibiu.

21 noiembrie 2013: Aceeaşi firmă câştigă un alt contract de 1.800 de euro pentru achiziţia unui soft pentru ,,autorizaţii spargere stradală”.

hans martin
Hans Martin Muelle
Foto: Formulă AŞ
Firma aparţine unui cetăţean german Hans Martin Mueller, considerat unul dintre milionarii în euro din Sibiu. Mueller mai deţine păstrăvăria Albota şi fermele Cârţişoara şi Poeniţa din judeţul Sibiu. În 2008, el a candidat la Primăria Arpașu de Jos din partea Forumului democrat al germanilor din România, condus până de curând de actualul preşedinte al PNL şi candidat la preşedinţie, Klaus Iohannis. Administrator şi director general al firmei este Gheorghe Silvian Şorici, consilier local la Cisnădie din partea PNL. Şorici este preşedintele PNL Cisnădie. Până în 2012, el a fost la PDL.

Bani unei firme care a făcut afaceri cu Primăria Sibiului şi ANCOM

15 mai 2013: Primăria Craiova a cumpărat prin negociere directă serviciile de management şi mentenanţă sistem informatic integrat de execuţie bugetară. Compania căreia i s-a încredinţat contractul de 7.600 de euro este Industrial Software din Sibiu.

30 aprilie 2014: Un alt contract de peste 8.000 de euro pentru servicii management şi mentenanţă a sistemului informatic integrat de execuţie bugetară a fost atribuit prin încredinţare directă firmei Industrial Software.

Acționarii firmei sunt Cristian Ioan Domșa – 95%, Mircea Greavu – 2,5% şi Adrian Corabian – 2,5%.

Firma Industrial Software Sibiu a furnizat Autorităţii de reglementare în comunicaţii, ANCOM, o platformă informatică destinată măsurării calităţii serviciului de acces la internet. Contractul, peste 500.000 de euro. În 2010, firma a livrat calculatoare, servere şi softuri Primăriei Sibiului. Contractul a fost tot de peste 500.000 de euro.

3 iunie 2013: Primăria Craiova a atribuit prin încredinţare directă un alt contract de 26.000 de euro pentru achiziţia de software. De această dată, către compania Prosoft++ .

30 aprilie 2014: Un alt contract de aproape 35.000 de euro pentru softuri acordat aceleiaşi firme. Firma aparţine unui om de afaceri din Bucureşti, Gheorghe Răuţ.

Gard metalic de la o firmă locală în care este implicat soţul fost poliţist al unei procuroare-şefe de la Parchetul Curţii de Apel Craiova

2 aprilie 2014: Primăria Craiova a atribuit un contract de peste 95.000 de euro pentru achiziţia unui gard metalic pentru împrejmuirea zonelor verzi de pe domeniul public.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă

Contractul a fost atribuit către firma Valcos Holding din comuna Leu, judeţul Dolj. Firma are trei asociaţi: Vasile Bufteanu, Sorina Anca Becu şi Constanţa Cami Bănică.

Până în 2009, acţionar în această firma a fost şi Ionuţ-Dorian Tulitu, un fost poliţist de la Crimă organizată, soţul procuroarei Tena Tulitu, procurorul general adjunct şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Craiova. Potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale, Dorian Tulitu este acum angajat ca jurist la Valcos Holding.

Numele lui Vasile Bufteanu este menţionat într-o escrocherie din 2005 cu file CEC fără acoperire emise către Combinatul metalurgic Mechel Câmpia Turzii. Combinatul ar fi fost prejudiciat cu peste 1,5 milioane de lei. EVZ a scris despre această afacere în 2007.

Tulitu şi Bufteanu au fost acţionari şi în firma Ferval Construct. Ei au angajat un credit de 6,5 milioane de euro de la BCR pentru a dezvolta un cartier rezidenţial în Craiova. Ulterior, cei doi şi-au vândut acţiunile şi firma a intrat în insolvenţă. Detalii aici. http://expresul.ro/2012/04/18/952/

Bani pentru proiectare către o firmă care a câştigat un contract de 11 milioane de euro cu Primăria Sectorului 3, condusă de un alt lup tânăr al PSD, Robert Negoiţă

6 august 2014: Primăria Craiova a atribuit un contract de aproape 76.000 de euro pentru proiectare în vederea reabilitării şi consolidării Colegiului Naţional „Carol I“ şi a Teatrului Liric. Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie. Contractul a fost atribuit firmei de arhitectură Hachiko Design din Bucureşti, care îi aparţine lui Dan Cojocaru.

În noiembrie anul trecut, Hachiko Design a câştigat în asociere cu firma Concrete & Design Solutions un contract de aproape 11 milioane de euro pentru studii necesare reabilitării termice a blocurilor din sectorul 3, condus de pesedistul Robert Negoiţă. Reprezentantul firmei Concrete & Design Solutions este Alexandru Bogdan Fulga. Detalii aici. http://expresul.ro/2012/04/18/952/

Analiză a Freedom House România şi Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS