-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCelebru în lume, necunoscut în România

Celebru în lume, necunoscut în România

Răzvan și Andreea Stoica, pe scena Filarmonicii „Oltenia“ în timpul repetițiilor
Răzvan și Andreea Stoica, pe scena Filarmonicii „Oltenia“ în timpul repetițiilor

Cântă la un Stradivarius din 1729. A ridicat în picioare spectatorii din întreaga lume. Are numeroase premii internaționale. Este primul român câștigător al renumitului concurs Euroradio New Talent, de la Bratislava. Paradoxul este că în România prea puțină lume îl cunoaște pe Răzvan Stoica, prea puține filarmonici l-au invitat în concerte.

Răzvan Stoica este un tânăr care se lasă condus prin viaţă de magia muzicii clasice. Este primul român câştigător al renumitului concurs Euroradio New Talent în istoria de 44 de ani a competiției. Violonistul concertează astăzi pe scene celebre din întreaga lume precum „Royal Concertgebouw“ în Amsterdam sau „Théâtre des Champs Élysées“ în Paris, uneori alături și de sora sa, pianista Andreea Stoica.
După ce, la invitația Filarmonicii „Oltenia“, a adus în Bănie „Magia Paganini“, a urcat pe scenă în cadrul evenimentului „Vivaldi Colours“. De curând, alături de Andreea Stoica, a vorbit de „Virtuozitate și pasiune“, scriind încă o pagină din povestea Duo Stoica. „E o poveste specială și foarte dragă nouă pentru că Duo Stoica s-a născut în urmă cu 21 de ani. Eu aveam doar șapte ani și sora mea 12. La prima audiție de clasă a Liceului «Enescu» la care am participat am cântat în duo. Din momentul acela am fost nedespărțiți în tot ceea ce înseamnă muzică de cameră. Încercăm ca din vioară și pian să scoatem un singur instrument. Cred că acesta este cel mai important lucru în muzica de cameră, nu doar în solistică“, a precizat Răzvan Stoica.
Muzica a făcut dintotdeauna parte din viața lor. S-au născut și au crescut pe acorduri clasice. „Cu pianul am avut o legătură specială de când ne-am născut. Era în casă deja, pentru că tata era muzician. Ca în orice familie de muzicieni, părinții vor ca și copiii să le calce pe urme, să-i moștenească, să știe să cânte un vals de Chopin. A fost mai întâi un hobby pentru ca apoi să se pună problema de a merge mai departe cu sau fără muzică. De la zece ani alegerea a fost clară în ceea ce mă privește, pianul“, a povestit Andreea.
Acordurile clapelor de pian atinse de mâinile micuţe ale Andreei i-au trezit odinioară atenția și lui Răzvan. „Muzica pe care o ascultam atunci când Andreea cânta m-a atras foarte mult. Apoi, într-o zi, am văzut la televizor un concert  susținut de un violonist celebru. Mi-a plăcut și mi-am dorit să pot cânta și eu la acel instrument. Așa că am ales vioara, Andreea – pianul. A fost bine pentru că așa am reușit să ne completăm unul pe celălalt. Vioara a devenit pe parcurs o prelungire a mâinii, parte din corpul meu. Dacă poeții se exprimă prin cuvinte adunate în poezii, noi ne exprimăm cu ajutorul instrumentelor“, a povestit Răzvan Stoica.

„Concursul de la Bratislava mi-a deschis porțile spre România“

Și astfel, cu o vioară Stradivarius din 1729 în mână, pe care a câștigat-o în urma unui concurs, Răzvan Stoica ne demonstrează cum pasiunea şi talentul se potrivesc perfect cu ambiţia şi determinarea pentru îndeplinirea visurilor noastre. Concertul în Re major de Piotr Ilici Ceaikovski i-a înlesnit întâlnirea cu acest instrument deosebit, la fel cum i-a adus și titlul de New Talent în 2013, la Bratislava. „Concertul de Ceaikovski (concertul în Re major- n.r.) este un concert foarte drag mie. E primul concert pe care l-am ascultat când am început studiul viorii. M-am îndrăgostit rapid de el. L-am cântat în multe ocazii: când am câștigat vioara Stradivarius, la fel cum primul meu tur de concert l-am făcut tot cu Ceaikovski. E un concert cu adevărat special pentru că este romantic, virtuoz, dar în același timp are o parte interpretativă și te lasă pe tine ca violonist să te exprimi. Am avut bucuria să-l cânt și la Bratislava“, a precizat Răzvan Stoica.
Paradoxal, tânărul ridică săli în picioare pe meleaguri străine, însă era un necunoscut în țara sa. Titlul de la Bratislava i-a deschis porțile spre scenele României.
„Până la câștigarea acestui concurs, nu am susținut nici un recital în țară. Am plecat după terminarea liceului, în Olanda. Nu am avut legătură cu scena românească timp de 12 ani. Când publicul nu cunoaște numele tău, când el nu a fost foarte bine promovat, se întâmplă astfel de lucruri. Concursul de la Bratislava din 2013 mi-a deschis porțile spre România, pentru că în străinătate concertam de zece ani. De anul trecut au venit invitații din țară, în special de la Filarmonica «Oltenia». Publicul de aici a fost foarte receptiv, deschis, de aceea ne întoarcem cu mult drag pentru că sunt iubitori ai muzicii clasice, de muzică în general“, a precizat Răzvan Stoica.
Departe de țară și mai apoi timid pe meleaguri mioritice au început să se pună la punct numeroase proiecte, concerte. Azi se stabilesc detaliile unui nou proiect care îi aduce din nou pe scenă pe cei doi frați.
„De această dată, Andreea va fi solista care va susține «Cele patru anotimpuri» de Astor Piazzolla, iar eu voi fi la pupitrul dirijoral al Orchestrei «Het Kamerata Stradivarius», înființată de noi în 2010, în Olanda. Tot împreună, anul viitor, vom lansa și un CD. Este un material cu atât mai special cu cât cuprinde un repertoriu ce nu a mai fost înregistrat până acum, cu piese de virtuozitate pentru pian și vioară de Paganini, Piazzola, chiar și o lucrare românească, vestita baladă a lui Ciprian Porumbescu“, a dezvăluit Răzvan Stoica.
Vioara și-a ales violonistul, iar el a adus pe scenă și pianul, pentru ca sunetul pe care îl oferă publicului cei ce-și spun Duo Stoica să fie cu adevărat divin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS