3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomânii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

(Foto: sfantulnicolae.info)
(Foto: sfantulnicolae.info)

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Nicolae, iar mii de români îşi serbează ziua onomastică. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au transmis mesaje de felicitare tuturor sărbătoriţilor de astăzi.

„Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae doresc să transmit gândurile mele cele mai bune, însoțite de sincere urări de sănătate, împlinire și bucurii alături de cei dragi tuturor celor care își serbează ziua onomastică! Fie ca această zi dedicată unuia dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii să ne aducă speranță în suflet și să ne întărească în dorința de a fi generoși cu cei care au nevoie de ajutorul nostru. La mulți ani!”, este mesajul preşedintelui Băsescu, publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

La rândul său, premierul Ponta le-a făcut urări sărbătoriţilor pe reţeaua de socializare Facebook .”La mulți ani tuturor românilor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui, de Sfântul Nicolae! Să aveți o zi plină de iubire și de bucurii!”, a scris Victor Ponta.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Potrivit documentarului publicat de Agerpres.ro, Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan și Nona, au murit în timpul unei molime, iar Sfântul Nicolae a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae și era episcop al cetății. De mic copil a primit o aleasă creștere, sub îndrumarea unchiului său urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Iubind virtutea, viața curată și dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

Deoarece predica cu mult zel credința în Iisus Hristos, a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. Odată cu biruința lui Constantin cel Mare asupra lui Maxențiu și cu Edictul de la Milan din 313, care acorda libertate deplină creștinismului, au fost eliberați toți cei întemnițați pentru mărturisirea lui Hristos. Sfântul Nicolae s-a întors la slujba sa din cetatea Mirelor.

Alături de alți Părinți ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva preotului Arie, care vedea în Hristos o simplă creatură a Tatălui, și nu pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, cea de-a doua Persoană a Sfintei Treimi. Tradiția păstrează cu evlavie pomenirea unor fapte minunate săvârșite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea și multe altele.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a ajuta pe cei nevoiași.

Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veșnice în anul 345, fiind îngropat în biserica episcopală. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei. Ele se află astăzi la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087. Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află însă în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS