Aproximativ 50 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin au ieşit astăzi în stradă. Oamenii au pichetat timp de două ore sediul companiei, pentru a protesta faţă de faptul că au înregistrat din nou restanţe salariale. Angajaţii spun că nu au primit lichidarea pentru luna octombrie, care ar fi trebuit să le intre în conturi în data de 25 noiembrie şi, în plus, reclamă planul de reorganizare întocmit de administratorul judiciar, care spun, sindicaliştii, nu este realist.
Salariaţii de la RAAN spun că în fiecare zi în care cer explicaţii conducerii companiei, li se promite că lefurile le vor intra în conturi, dar banii întârzie. „Nu mai avem bani, nu mai avem cu ce trăi şi avem doar promisiuni şi ne-am săturat de promisiuni. Atmosfera este tare încordată la Combinat şi încercăm şi noi să obţinem măcar drepturile salariale! De acolo trăim noi, din banii aceia”, a spus o angajată a Romag Prod, care a participat la protest. “Nu se ştie nimic pentru viitor. De o jumătate de an salariile se dau, aşa, treptat, pe bucăţi sau chiar deloc, cum e acum de două săptămâni. Nu se mai poate în felul ăsta! Să ne spună, şefii, directorii care au competenţa, să ne spună care este problema”, a reclamat un alt angajat.
În afară de neplata salariilor, angajaţii de la RAAN reclamă lipsa de comunicare a conducerii companiei cu privire la viitorul locurilor lor de muncă. „Zi de zi eşti la muncă şi îţi faci treaba, acolo. Deci aşa vrem şi noi, să ne luăm salariile, la zi, nu când îşi aduc ei aminte, după două săptămâni, că ne ducem şi noi o dată în două săptămâni la muncă, dacă vor! Să vedem cu cine îşi fac treaba. Acolo (n.r. la Romag Prod) se vehiculează multe. Niciodată nu ni s-a spus, de fiecare dată am fost minţiţi: că se dau banii luni, marţi, că se dau joi, vineri. Totodeauna aşa a fost”, a spus revoltat, un alt angajat al RAAN.
Sindicaliştii consideră că planul de organizare este nerealist
Pe lângă plata salariilor la zi, pe lista revendicărilor sindicaliştilor se află şi modificarea planului de reorganizare a companiei aflate în insolvenţă. „Prima nemulţumire este faptul că munceşti şi nu sunt asigurate salariile la timp. A doua nemulţumire care apare este nesiguranţa locurilor de muncă, neexistând un program bine definit privind funcţionarea în continuare a unităţii noastre şi totodată, planul de reorganizare al administratorului judiciar îl considerăm nerealist. Noi ne-am adresat administratorului special şi administratorului judiciar în scris pentru analizarea acestui plan şi modificarea lui, pentru că asta ne duce cu întârzieri salariale şi neplata furnizorilor, inclusiv a creditorilor”, a declarat liderul Sindicatului Romag Prod din cadrul RAAN, Florin Rogobete.
Potrivit sindicaliştilor, în planul de reorganizare, administratorul judiciar a trecut o producţie de apă grea de două ori mai mare decât cea care se poate realiza. În aceste condiţii, în realitate, veniturile sunt la jumătate faţă de cele de pe hârtie, iar cheltuielile nu pot fi acoperite din veniturile companiei, ceea ce atrage după sine falimentul.
Editor: Oana Olaru