4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa Poporului se scufundă cu 6 milimetri pe an

Casa Poporului se scufundă cu 6 milimetri pe an

Palatul Parlamentului (Foto: famclub.ro)
Palatul Parlamentului (Foto: famclub.ro)

Cea mai mare clădire administrativă din lume și una dintre cele mai impozante clădiri din Europa – Palatul Parlamentului din București – se scufundă cu 6 milimetri pe an, informează stirileprotv.ro. Informatia apare intr-o imagine din satelit, publicată de Agenția Spațială Europeană. Specialiștii români care au făcut măsurătorile susțin că greutatea și structura masivă a Casei Poporului duc la tasarea straturilor, de sub construcție. De altfel, tot Bucureștiul, ca și multe alte orașe din lume, „intra în pământ” cu o viteza de câțiva milimetri, an de an.

Tasarea terenului pe care este construită clădirea numită și Casa Poporului se vede cel mai bine din spatiu. Imaginea arata cum, in ultimii 4 ani, imensa constructie s-a afundat cu cativa centimetri. Florin Șerban, specialist în măsurători satelitare, a declarat: Vorbim de o clădire grea, în general în orașe are loc acest fenomen de tasare”. „Nu e nimic acolo, solul si centrala si intreg orasul sunt stabile, nu exista motiv de ingrijorare„, a mai spus specialistul în măsurători satelitare.

Clădirea are o suprafață de 360.000 de metri pătrați, 8 etaje la suprafață, 4 niveluri subterane cunoscute, dar și două buncăre atomice. Nimeni nu a cântarit-o, dar se știe ca au încăput în ea un milion metri cubi de marmură și 700.000 de tone de oțel și bronz, plus 3.500 tone de cristal și aproape 5 milioane de metri cubi de beton. Doar covorul de 600 de metri pătrați din Sala Unirii, cea mai mare din Palat, cântărește 4 tone. Un alt specialist, Manole Șerbulea, profesor la Universitatea de Constructii Bucuresti a precizat: „Valorile nu sunt șocante, sunt valori normale pentru o clădire de asemenea amploare. Pe de altă parte sunt și puncte de ridicare pentru că respective  cladire se umflă, se dilate vara”. Astfel de măsurători se fac si la Centrala Nucleara de la Cernavodă.

Vazut prin „ochii” sateliților de la 500 sau 800 de kilometri departare de Terra, sub toate orașele care au clădiri grele, pământul se tasează. Potrivit regulilor Uniunii Europene, România trebuie să își facă printr-o astfel de tehnologie hărți de risc pentru alunecările de teren, care arată dacă solul este un pericol pentru populație sau soșele ori construcții, mai informează sterileprotv.ro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS