14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateArtistul Mihai Țopescu: De la Târgu Jiu la… Veneția

Artistul Mihai Țopescu: De la Târgu Jiu la… Veneția

Cunoscutul artist plastic oltean Mihai Ţopescu, originar din Gorj, se pregătește pentru un moment important al carierei sale, participarea la Expoziţia Internaţională de Artă – Bienala de la Veneția din acest an, un fel de Oscar european pentru artă vizuală.
Mihai Țopescu s-a născut pe același tărâm și sub același semn stelar ca marele Brâncuși, doar că la 80 de ani diferență (Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobița-Gorj, Mihai Ţopescu pe 21 februarie 1956, la Țicleni-Gorj). Întrebat de GdS care ar fi reperele brâncuşiene din creaţiile sale, maestrul Țopescu a replicat modest: „Sincer, nu accept o asemenea comparaţie cu Brâncuşi. Brâncuşi este… Brâncuşi. Pentru mine, el este geniul sculpturii moderne şi va fi o taină. Este exact ca o carte sfântă. Tot ce se întâmplă în sculptură în acest moment este deja după Brâncuşi. Cum să spun? În opinia mea, sculptura lui Brâncuşi este cea mai mare cotitură în istoria artei“.
Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj, secția sticlă. În anul 1985 a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei de Sticlă Baden din Viena. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Târgu Jiu, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneția. Are lucrări în Muzeul Sticlei și Ceramicii din București, la Muzeul de Artă din Craiova, la Muzeul Sticlei din Praga şi la cel din Novy-Bor, la Yablonec (Cehia), la Ebeltoft (Danemarca), la Muzeul Banitz, la Muzeele de Sticlă din Cottbus, Coburg şi Dusseldorf (Germania), precum și în multe colecții particulare din România, Europa, America și Asia.

„Neica Ion…“ și „Zița“, în Centrul Vechi al Craiovei

În toamna anului trecut, Mihai Țopescu a fost în Craiova, aducând două lucrări de artă cu care a participat la o licitație pentru amenajarea  și revitalizarea Centrului Istoric din Craiova: „Neica Ion rătăcit în Piața Buzești“ şi „Zița“, ultima fiind o lucrare concepută şi realizată împreună cu sculptorul Mihai Păcurar din Arad. Cele două lucrări au fost declarate câștigătoare, iar în perioada următoare vor fi turnate în bronz la un atelier din Arad și apoi montate în zona Centrului Vechi din Bănie. GdS a încercat să realizeze un interviu cu Mihai Țopescu, dar acesta a evitat, explicând motivul: „Nu mai acord interviuri. Nu sunt om de litere sau de teatru… Sunt un artist vizual… Las lucrările mele să «vorbească», să acorde «interviuri». Așa procedez mai nou și în străinătate. De fapt, informații despre artistul Mihai Țopescu se pot afla de pe net, am și un site. Așa văd eu lucrurile în acest moment. Și e mai bine așa! Dacă acord interviuri, imediat să găsesc «prieteni» care să răstălmăcească vorbele ș.a.m.d. Sunt de acord să discut despre artă într-un cerc restrâns de prieteni, nu însă sub formă de interviuri“.

Bienala de la Veneția, un Oscar al artiștilor vizuali

GdS a aflat despre o posibilă participare a maestrului Mihai Ţopescu la Expoziţia Internaţională de Artă – Bienala de la Veneția din acest an. Artistul oltean a explicat: „Este adevărat, voi participa la Bienala de Artă de la Veneția din acest an. Este un moment deosebit pentru cariera mea artistică, Bienala de la Veneția fiind un fel de Oscar pentru artiști. Voi fi prezent în perioada 9 mai – 22 noiembrie 2015 la Palazzo Bembo din Veneţia, în cadrul proiectului «Personal structures», care face parte din cadrul Bienalei de Artă. Tot la Veneţia voi expune la ICR Veneţia, dar într-o perioadă mai scurtă, doar o lună (mai) – faţă de şase luni, cât este proiectul Bienalei. Vor fi lucrări de sculptură, din ciclul «SacrifICE», împreună cu trei filme tot cu aceeaşi temă, a Sacrificiului“.
Întrebat despre proiectele viitoare, Mihai Ţopescu a fost laconic: „La momentul potrivit! Deocamdată, tăcere… Am nevoie de linişte pentru a putea crea şi lucra aici, la umbra Coloanei lui Brâncuşi“.

Craiova, capitală culturală europeană

În februarie 2012, Mihai Țopescu a fost primul care a lansat ideea ca Bănia să-și depună candidatura pentru a deveni o capitală culturală europeană. Cităm din interviul acordat atunci de marele artist plastic oltean: „Craiova este un oraş cultural. Există un teatru cunoscut în întreaga lume, există filarmonică, reviste de cultură, sunt festivaluri şi expoziţii interesante, artişti şi scriitori. Adăugaţi Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare din Craiova. De asemenea, în Bănie s-a înfiinţat Centrul pentru Cultură Contemporană «Club Electroputere», un nucleu al artei contemporane româneşti şi unde se întâmplă evenimente extraordinare, cum a fost cel dedicat artistului Dan Perjovschi şi altele. Craiova e… Craiova. Mi-aş dori să vină cineva cu o propunere către domnul primar Antonie Solomon, către Consiliul Local Craiova, anume să se înceapă demersurile ca Bănia să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană. Craiova are toate atuurile culturale, plus că arată bine – este un oraş curat, frumos. Ar fi extraordinar!“.
Comentând acum această propunere din februarie 2012, Mihai Ţopescu a adăugat: „Îmi menţin propunerea şi sunt mândru că am fost primul care am aruncat… piatra în apă şi apoi a făcut… valuri! Nu am aruncat-o degeaba… Este trist însă că nu m-a contactat nimeni de la Instituţia Primarului Craiova pentru a oferi câte ceva din experienţa mea internaţională, aşteptându-i să câştige acest proiect. Totul ar fi fost din partea mea dezinteresat, fără să cer bani sau alte favoruri. Aş face din respect pentru oamenii de cultură din Craiova şi nu numai. Doresc succes şi voi fi alături de ei în acest demers, acela ca Bănia să devină capitală culturală europeană“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS