4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrdonanța „Ponta“, neaplicabilă

Ordonanța „Ponta“, neaplicabilă

Ministerul Educației susține într-un răspuns către GdS că nu poate aplica OUG nr. 94/2014, ordonanța care îi permite premierului Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor în drept, deoarece procedurile metodologice „nu au fost încă elaborate și aprobate“ prin ordin al ministrului. Ponta nu a solicitat „oficial“ anularea titlului de doctor. Prevederile incriminate din ordonanță nu-și motivează necesitatea și urgența, așa cum cere Constituția.

La sfârșitul anului trecut, guvernul a adoptat celebra OUG nr. 94/2014, privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și modificarea OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 968 din 30 decembrie 2014. Potrivit ordonanței, „titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, MECS ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop“. În consecință, „actul administrativ constatator al titlului științific se anulează la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice“ (art. 1 alin 12). Prevederile OUG nr. 94/2014 sus-menționate au fost criticate de mai toată lumea. Premierul Victor Ponta a fost acuzat că și-a dat ordonanță de urgență cu dedicație, pentru a scăpa de problema suspiciunilor de plagiat asupra tezei sale de doctorat. Altfel, de ce ar vrea cineva să renunțe la un titlu științific (doctor) pentru care a muncit și care îi aduce recunoaștere socială? Și de ce este nevoie de o ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru?
Avocatul Poporului doarme în post

Potrivit art. 115 alin. 4 din Constituția României (CR), „guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora“. Or, motivația pentru art. 1 alin. 12 din OUG nr. 94/2014 lipsește din cuprinsul ordonanței. Pe de altă parte, Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, nu a atacat ordonanța la Curtea Constituțională a României (CCR). Lipsa de implicare a AP în atacarea unor ordonanțe de urgență a fost menționată și în raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) instituit de UE. La sfârșitul lui 2014, premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare către Universitatea București (UB), notificând rectoratul că renunță la titlul de doctor în drept, obținut în 2003. La acea dată însă, legislația nu prevedea posibilitatea renunțării la un titlu științific, ci numai retragerea titlului, ca urmare a constatării unui plagiat. După criticile primite, problema premierului privind renunțarea la titlul de doctor a rămas suspendată. MECS susține că „la nivelul Direcției Generale Învățământ Superior nu a fost înregistrată oficial, până în acest moment, nici o solicitare de retragere a titlului de doctor, în sensul prevederilor OUG nr. 94/2014“. Mai mult decât atât, ministerul susține că la ora actuală nu poate anula nici un titlu științific, deoarece nu au fost elaborate și aprobate normele metodologice de aplicare a ordonanței.
„Întrucât respectivele proceduri prevăzute de ordonanță la art. 1 alin. 12 nu au fost încă elaborate și aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice, nu se poate da curs nici unei solicitări de acest fel“, se arată într-un răspuns al MECS, la solicitarea GdS. La mijlocul acestei luni, PNL a cerut printr-o scrisoare Avocatului Poporului să atace OUG nr. 94/2014 la CCR, acuzând că „ordonanța a fost inițiată de interesele private ale premierului Ponta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS