În luna decembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au scăzut pe total cu 1,1%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat atât pe piaţa internă (-1,0%), cât şi pe piaţa externă (-1,5%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Faţă de luna decembrie 2013, preţurile producţiei industriale pe total au scăzut cu 1,4%, preţurile pe piaţa internă cu 0,5%, iar cele pe piaţa externă cu 3,2%.
Comparaţie lunară
Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%) şi industria bunurilor de capital (+0,1%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-4,7%).
Comparaţie anuală
În luna decembrie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,0%, industria bunurilor de uz curent cu 0,9% şi industria bunurilor intermediare cu 0,4%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria energetică (-5,0%) şi industria bunurilor de capital (-1,8%).
Sumar metodologic
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.
IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010.