4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorul Adrian Glugă candidează pentru funcția de procuror-șef al DIICOT

Procurorul Adrian Glugă candidează pentru funcția de procuror-șef al DIICOT

Ministerul Justiției a anunțat, marți după-amiază, numele procurorilor care și-au despus candidatura pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Pe listă se află Adrian Glugă, procurorul-șef al DIICOT Craiova, Cătălin-Laurențiu Borcoman, procurorul-șef al Serviciului Teritorial Brașov al DIICOT, Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul-șef al Serviciului Teritorial Iași, dar și procurorul militar Nicolae Lupulescu, șeful adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA.
Alți doi candidați fac parte din cadrul DIICOT București – Elena Giorgiana Hosu, adjunct al procurorului-șef al DIICOT, procurora care conduce DIICOT după arestarea Alinei Bica, dar și Ioana-Bogdana Albani, șefa Serviciului de prevenire și combatere a criminalității informatice. Reprezentanții Ministerului Justiției au mai precizat că, marți, unul dintre procurorii care își depuseseră candidatura a notificat în scris Ministerul Justiției că renunță la acest demers. Procurorul-șef Adrian Glugă a precizat marți pentru Gazeta de Sud că nu a renunțat la candidatura pentru funcția de procuror-șef DIICOT.
Procurorul Adrian Glugă a fost numit la conducerea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT printr-o hotărâre din 8 octombrie 2009 a CSM, pe o perioadă de trei ani. Ulterior, în 2010, Adrian Glugă a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, numirea fiind făcută prin ordinul procurorului general. În noiembrie 2012, CSM l-a reînvestit pe Adrian Glugă în funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Craiova, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Potrivit CV-ului făcut public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Adrian Glugă a absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din cadrul Universităţii din Craiova în anul 1997 şi şi-a început cariera de procuror un an mai târziu, când a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, a fost procuror la Parchetul din Segarcea, iar în anul 2002 a fost transferat la Craiova.
În septembrie 2003, a fost delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar în anul 2005 a devenit procuror la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorul Adrian Glugă este specializat în domeniul combaterii criminalităţii organizate, desfăşurând activităţi profesionale în domeniul criminalităţii informatice, combaterii traficului de persoane, traficului de droguri, combaterea traficului internaţional cu autovehicule furate şi spălării banilor.

Interviu cu ministrul justiției

Pe 2 martie, Ministerul Justiției a făcut public modul în care face selecția pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DIICOT.
Procurorii care îndeplinesc condițiile legale au trimis până pe 16 martie CV-urile la Ministerul Justiției, dar și o scrisoare de intenție care a cuprins o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența profesională și calitățile care îl recomandă pentru ocuparea funcției. Miercuri, pe 18 martie, cei cinci procurori care au rămas în cursă sunt invitați la un dialog cu ministrul justiției, Robert Cazanciuc.
„Îi încurajez pe procurori să participe într-un număr cât mai mare la acest proces de selecție și îi asigur că toți cei care prin rezultatele lor au dovedit capacitate de organizare, analiză și sinteză, capacitate de comunicare și anticipare, integritate și imparțialitate în activitatea profesională, au disponibilitatea de a lucra în echipă, vor avea șanse egale în a conduce o structură de Parchet cu performanțe apreciate deopotrivă în plan intern și internațional“, a declarat ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS