Sub egida campaniei Școala Altfel – Să știi mai multe ‘Să fii mai bun!’ – polițiștii din întreaga țară s-au întâlnit, în perioada 6-10 aprilie, cu mii de copii din grădinițe, școli și licee pentru a le arăta cum pot să prevină implicarea în evenimente nedorite.
„A fi polițist presupune dăruire, respect față de lege și comunitate și, uneori, sacrificiu. Polițistul este un partener al cetățeanului, nu e doar cel care sancționează, ci, în special, cel care vine în ajutor, care sprijină. La rândul nostru, facem parte din comunitate. În săptămâna Școala Altfel, copii și tinerii care au ales să ne fie alături au putut deprinde din tainele unei profesii nobile. Vă mulțumim pentru încrederea voastră, vom fi mereu la datorie!”, a spus șeful Poliției Române, chestor general de poliție Petre Tobă.
Pe parcursul a cinci zile, polițiștii din cadrul structurilor de prevenire, rutieră, criminaliști, investigații criminale și luptătorii de intervenție și acțiuni speciale au desfășura în unități de învățământ, în parcuri sau la sediul unităților de poliție, acțiuni pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, educația și siguranța rutieră, violența școlară, absenteism, abandon școlar, violența domestică, siguranța pe internet, efectele consumului de droguri, disparițiile de minori, traficul de persoane, răspunderea penală la minori, cariera de polițist și voluntari pentru un viitor mai sigur.
Temele de prevenire și informare au fost adaptate celor patru cicluri de învățământ, respectiv preșcolar, primar, gimnazial și liceal.
Pentru prima dată, Poliția Română a participat la Târgul Educației și Polifest, două evenimente organizate de Universitatea București, în cadrul cărora au avut loc o serie de dezbateri interactive la care au participat studenții Facultăților de Drept, Filozofie, Istorie, Educație Fizică și Sport și Politehnică. De asemenea, la nivelul municipiului București, în fiecare zi, polițiștii structurii de prevenire și cercetare a criminalității au desfășurat activități preventive în incinta unui centru comercial.
În ultima zi a manifestărilor, un grup de copii ai Cercului de Informatică de la Palatul Copiilor au vizitat sediul Inspectoratului General al Poliției Române, unde s-au întâlnit cu specialiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Comunicații și Tehnologia Informației, care le-au vorbit despre Cybercrime.
Totodată, polițiștii Institutului Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au fost vizitați de elevi de la două școli generale și două colegii naționale din București. În timpul acestor vizite, elevii au putut afla ‘secretele’ muncii de criminalist, totodată, prezentându-li-se și aspecte de ordin științific, ce sunt folosite de specialiștii Poliției Române în activitățile zilnice.
Astfel de activități au avut loc și la nivel național, polițiștii structurilor de analiză și prevenire a criminalității, împreună cu structurile teritoriale amintite anterior organizând întâlniri la nivelul inspectoratelor județene de poliție, precum și în unitățile de învățământ. Toate aceste acțiuni au fost desfășurate în spiritul apropierii copiilor și tinerilor de Poliția Română, pe care, cu acest prilej, îi încurajăm să nu ezite să se adreseze polițiștilor, în orice situație, în care se simt a fi într-o stare de pericol sau în cazul în care au nevoie de îndrumare sau ajutor ori sprijin.