4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se marchează Ziua mondială a libertății presei

Astăzi se marchează Ziua mondială a libertății presei

(Foto: sursazilei.ro)
(Foto: sursazilei.ro)

Ziua mondială a libertății presei este marcată în fiecare an la data de 3 mai, scriu jurnaliştii de la Agerpres.ro. Această zi sărbătoreşte principiile fundamentale ale libertății presei și reprezintă un prilej pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume, fiind o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media cu privire la problemele libertății presei și la etica profesională. În acest an UNESCO se concentrează pe trei teme pentru marcarea Zilei mondiale a libertății presei – necesitatea unui jurnalism de calitate, respectarea egalității de gen și asigurarea securității în informația digitală. Astăzi, cetățenii sunt informați asupra încălcărilor libertății presei care au loc în întreaga lume, prin publicații cenzurate, amendate, suspendate și închise, în timp ce jurnaliștii, editorii și publiciști sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși. Ziua mondială a libertății presei aduce și un omagiu ziariștilor care și-au pierdut viața prin exercitarea profesiei lor.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”

În anul 2000, în cadrul programului „Freedom of Expression – FreeEx România”, Agenția de Monitorizare a Presei – AMP, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare (APPLE) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au inițiat sărbătorirea Zilei Libertății Presei și în România.

Cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei, începând cu anul 1997, se acordă Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea sau promovarea libertății presei, oriunde în lume. Juriul internațional este alcătuit din paisprezece jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS