-1.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrețurile din România, uneori mai mari decât în Italia și Germania

Prețurile din România, uneori mai mari decât în Italia și Germania

O analiză a GdS reliefează că prețurile câtorva dintre produsele alimentare de bază sau a unor băuturi vândute în supermarketuri din România sunt mai mari decât în Germania și Italia. Comparația a fost făcută și la prețul benzinei și asta în condițiile în care salariul mediu net este de cinci ori mai mare în Germania decât în România și de trei ori mai mare în Italia.

Puterea de cumpărare a oltenilor, în special, și a românilor, în general, este de câteva ori mai mică decât cea a nemților și italienilor, atunci când vine vorba despre achiziționarea de alimente, băuturi și chiar benzină. GdS a analizat prețurile din supermarketuri similare din cele trei țări la câteva produse care există în consumul cetățenilor celor trei state. Am analizat separat și prețul benzinei, dar și salariile medii nete existente în fiecare țară enunțată.
După analiza datelor am constatat că laptele, uleiul, vinul, berea și apa plată sunt mai scumpe în România decât în celelalte două state europene. De asemenea, pieptul de pui dezosat, roșiile, cartofii și ouăle sunt mai scumpe în România decât în Germania, iar prețurile acestor produse în Italia sunt ceva mai mari decât în România. La noi în țară sunt prețuri mai mici comparativ cu celelalte două state europene doar la mere, pâine și ceapă.

tabel preturi comparative

Mâncare ieftină în Germania

Prețurile alimentelor din supermarketurile nemțești sunt similare sau chiar mai mici decât cele din țara noastră. La nemți, 10 ouă pot fi cumpărate cu 0,99 euro, un litru de ulei de floarea-soarelui costă 1,29 euro, un kilogram de roșii costă 1,59 euro. Laptele (cu grăsime 1,5%) costă 1,40 euro, iar puiul este 4,49 euro (prețuri valabile în aprilie pe ofertele supermarketurilor din Germania și pe blogul andreealascu.ro). O bere la sticlă de 0,33 costă doar 0,15 euro, iar o sticlă de vin costă 2,59 euro.
„Este de câteva ori mai ieftină mâncarea în Germania decât în România. Aici o sticlă de apă de 1,5 litri este 0,15 euro, iar berea la 0,5 litri este 0,33 euro. Pe 5 kilograme de cartofi am dat 1,49 euro. Am comparat cu prețurile din România și am constatat că în țară sunt cu 20-30% mai mari decât în Germania“, a declarat un craiovean mutat în Germania de curând. În Germania, alimentele au TVA redus față de restul produselor. În anumite landuri, berea este considerată aliment și are TVA diminuat. În România, berea a fost aliment, dar în urmă cu mulți ani a fost reintrodusă în categoria băuturilor alcoolice pentru a putea fi accizată.

În Italia, unele produse sunt mai ieftine decât în România

Și în Italia alimentele au prețuri comparabile cu cele din țara noastră în condițiile în care și salariile italienilor sunt mai mari decât cele ale conaționalilor noștri. În multe părți din Italia, cu 50-60 de euro se umple coșul de cumpărături cu cele necesare unei familii pentru aproape o săptămână.
Un litru de lapte costă în Roma 1,4 euro, apa plată de 1,5 litri este 0,44 euro, cartofii 1,08 euro, iar merele costă 1,80 euro. Vinul este ieftin și la italieni, ajungând, în medie, la 3,99 euro, în funcție de sortiment. Carnea este ceva mai scumpă în Italia. Un kilogram de piept de pui dezosat costă 8,55 euro, potrivit numbeo.com, unde prețurile au fost actualizate la nivelul lunii aprilie 2015. Și pentru ouă, italienii scot mai mulți bani din buzunar decât românii, prețul pentru 10 ouă fiind de 2,81 euro.

În România, alimentele sunt mai scumpe

În aceleași supermarketuri care există în Germania și Italia am analizat și prețurile de pe meleaguri oltenești. Am exprimat prețurile din Craiova tot în euro, pentru a fi mai ușor de făcut comparația. Craiovenii trebuie să scoată din buzunar uneori mai mult decât nemții sau italienii pentru aceleași produse de bază. Alteori sunt mai ieftine cele de la noi, în special legumele, decât cele de la ei.
Totuși, un litru de lapte UHT se vinde în România cu 1,15 euro, mai mult decât în Germania și Italia. Un litru de ulei costă la noi 1,41 euro, iar apa plată ajunge la 0,60 euro. Cea mai ieftină din Craiova este pâinea, comparativ cu cea din țările analizate. La noi, o pâine albă costă 0,42 euro, pe când în celelalte state enumerate pâinea costă dublu sau chiar triplu.

Benzina, mai ieftină în Germania decât în România

În Germania un litru de benzină costă 1,18 euro, mai ieftin decât în România, unde un litru de benzină a ajuns la 1,31 euro. Combustibilul este ușor mai scump în Italia, unde un litru de benzină se vinde cu 1,75 euro.

Salarii medii diferite, prețuri comparabile

În timp ce prețurile alimentelor sunt similare, există diferențe uriașe la veniturile medii încasate de fiecare locuitor al celor trei țări date ca exemplu. Salariul mediu net în Germania la sfârșitul anului 2014 era de 2.054 de euro. În același timp, salariul mediu net în Italia ajungea la 1.419 euro. Un român are un salariu mediu net de 395 de euro, de aproape patru ori mai mic decât al unui italian și de cinci ori mai mic decât al unui neamț.
Presupunem că fiecare cetățean european ar cumpăra câte un kilogram din fiecare produs sau câte un litru din lichidele enumerate sau o sticlă, calculele arată că italianul ar plăti cel mai mult pe produse, iar cel mai puțin ar achita neamțul. Paradoxal, românul va lăsa în supermarket și la benzinărie mai mult decât neamțul cu un euro, și aproximativ cinci euro mai puțin decât italianul. Așadar, dintr-un salariu mediu de 2.054 de euro, un neamț plătește 18,13 euro pentru toate produsele enumerate în tabelul următor, reprezentând 0,88% din venitul lui. Un italian plătește din salariul lui de 1,419 euro cam 25,57 euro pentru aceleași produse, însemnând 1,80% din venit. În același timp, din salariul mediu net de 395 de euro, un român achită în supermarket 19,76 euro pentru alimente (exemplul cuprinde și un litru de benzină, doar pentru facilitarea calculelor). Deci, 5% din venitul românului, al craioveanului implicit, este lăsat în supermarket la fiecare astfel de aprovizionare.

Salariul mediu net

Germania       2.054 euro
Italia               1.419 euro
România           395 euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS