2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima secţie muzeală pe lângă un teatru de păpuşi: Muzeul păpuşilor, în Regatul poveştilor

Prima secţie muzeală pe lângă un teatru de păpuşi: Muzeul păpuşilor, în Regatul poveştilor

Păpușile care au fost expuse la Casa Băniei se întorc la Teatrul „Colibri“ pentru a completa  un nou spațiu muzeal (Foto: Traian Mitrache)
Păpușile care au fost expuse la Casa Băniei se întorc la Teatrul „Colibri“ pentru a completa
un nou spațiu muzeal (Foto: Traian Mitrache)

Prima şi unica expoziţie permanentă a teatrului de păpuşi românesc, care a apărut în Craiova la inițiativa Asociaţiei Culturale „GAG“ și care și-a găsit locul timp de patru ani în incinta Casei Băniei, se mută în casă nouă, la Teatrul „Colibri“. Cele aproximativ o sută de exponate, păpuși, elemente de decor, se alătură altor marionete pentru a da naștere primei secții muzeale deschise pe lângă un teatru de păpuși din România.

În ianuarie 2011, cu ocazia redeschiderii Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, după lucrările de consolidare și restaurare, într-un spațiu expozițional se inaugura și prima expoziţie permanentă a teatrului de păpuşi românesc. Inițiativa de la acea vreme a Asociaţiei Culturale „GAG“, reprezentată de teatrologul Adriana Teodorescu și scenograful Eustațiu Gregorian, nu a trecut neobservată. În cadrul celei de-a XIX-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizată la București, proiectul a fost răsplătit cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Păpuși și elemente de decor donate de teatre fie din România (Alba, Braşov, Arad, Constanţa, UNATC Bucureşti – prin Catedra de actorie păpuşi-marionete), fie din Serbia (Subotica) şi Ungaria (Szeged), fie de artişti independenţi precum scenografa Cristina Pepino, regizorul Cristian Pepino şi marionetista Adela Moldovan, au încântat timp de patru ani vizitatorii Casei Băniei.
Astăzi ele se mută la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“, pentru a crea în regatul poveștilor prima secție muzeală deschisă pe lângă un teatru de păpuși din România.
„Păpușile venite din țară și străinătate, constituind această primă expoziție permanentă într-un muzeu, au stat vreme îndelungată la Casa Băniei, pentru că Teatrul «Colibri» nu avea sediu. Ea s-a născut într-o vreme în care nimeni nu acorda credit unui astfel de demers. Muzeul Olteniei a făcut-o și nu putem decât să le fim recunoscători și să le mulțumim. Dar acum având acest teatru atât de mare ar fi păcat să nu îl îmbogățim și cu o secție muzeală, unde istoria teatrului de păpuși românesc va fi în permanență la dispoziția curioșilor și vizitatorilor. Locul păpușilor este aici“, a precizat managerul Teatrului „Colibri“, Adriana Teodorescu.

În lumea poveștilor

La noua secție muzeală care se va deschide la Teatrul „Colibri“, celor aproape o sută de exponate care au putut fi admirate la Casa Băniei, li se vor alătura alte zâne, prințese, regi, prinți chipeși din donații sau marionete ce au fost cândva în lumina rampei teatrului de păpuși craiovean.
„Zestrea se va îmbogăți. De asemenea, spațiul muzeal va cuprinde și un soi de istorie vizuală a Teatrului de Păpuși din Craiova. Avem afișe de la primele spectacole, din 1948 – 1949. Ele stau într-o ladă pentru că nu am avut un loc de expunere. Le-am salvat o dată de la gunoi. Acum au nevoie de restaurare pentru a putea fi expuse. O să apelăm la ajutorul colegilor de la Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă să ne sprijine în acest demers. Sunt și păpuși vechi care vor trebui reparate. Vom încerca să nu le ștergem patina timpului, dar asta nu înseamnă că vor da senzația de neglijență sau de decrepit“, a mai adăugat Adriana Teodorescu. Muzeul Păpușilor de la Teatrul „Colibri“ își va deschide porțile cel mai probabil în cursul stagiunii 2015-2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS