România a primit marți aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, finanțarea totală din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Suma aprobată României prin PNDR 2014-2020 reprezintă 8,18% ca procent din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – n.r.), cel mai mare dintre cele 24 de programe aprobate marți.
„Astăzi, Comisia Europeană a aprobat 24 de programe de dezvoltare rurală (PDR-uri) suplimentare vizând îmbunătățirea competitivității agriculturii UE, protecția mediului rural și a climei, precum și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale în perioada de până în 2020. Se estimează că programele adoptate astăzi (marți – n.r.) vor crea peste 40.000 de locuri de muncă în zonele rurale și aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a încuraja inovarea, transferul de cunoștințe, practicile agricole mai durabile și întreprinderi mai puternice în mediul rural. Se pune la dispoziție o finanțare în valoare de 27 de miliarde de euro din bugetul UE, cofinanțată de alte fonduri publice la nivel național/regional și/sau de fonduri private“, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, modernizarea exploatațiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabilă a terenurilor și îmbunătățirea infrastructurilor de bandă largă se numără printre acțiunile prioritare ale programelor naționale și regionale adoptate. Programele aprobate au fost depuse de Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Irlanda, Italia, România, Spania, Suedia și Regatul Unit.
„(…) Programele adoptate astăzi oferă finanțare pentru o serie de proiecte dinamice, care variază de la proiecte de modernizare pentru agricultură și de încurajare a reînnoirii generațiilor în Croația și România, până la extinderea conexiunilor în bandă largă în zonele cu o densitate scăzută a populației din Emilia Romagna (Italia – n.r.) și la sprijinul pentru agricultura ecologică în Suedia sau consolidarea gestionării ecologice a terenurilor la un milion de hectare de teren agricol din Irlanda. Consolidarea bazei de cunoștințe a sectorului nostru agricol reprezintă un aspect important al programelor de dezvoltare rurală. Am plăcerea să constat că aproape toate programele aprobate astăzi vor sprijini proiecte de inovare din cadrul Parteneriatului european pentru inovare“, a declarat, marți, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.
Sprijinul pentru dezvoltare rurală este așa-numitul al doilea pilon al politicii agricole comune, care furnizează statelor membre un pachet de finanțare UE gestionat la nivel național sau regional în cadrul programelor multianuale cofinanțate.
În total, sunt prevăzute 118 programe în toate cele 28 de state membre, cu sprijin în valoare de 99,6 de miliarde de euro din fonduri UE în perioada 2014-2020 prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), aceste măsuri fiind cofinanțate de finanțări naționale, regionale și private suplimentare.
Programele adoptate marți cresc numărul PDR-urilor aprobate până la 51, ceea ce înseamnă că, până în prezent, au fost aprobate programe în valoare de peste 62 de miliarde de euro (aproximativ 62,4% din buget). Noul Regulament privind dezvoltarea rurală pentru perioada 2014-2020 abordează șase priorități economice, de mediu și sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizările urmărite. În plus, pentru a coordona mai bine acțiunile și pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale și de investiții europene (ESIF), s-a încheiat cu fiecare stat membru în parte un acord de parteneriat în care se prezintă strategia generală pentru investițiile structurale finanțate de UE.
România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru PNDR 2014-2020
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei