4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlaiul Călușului Oltenesc pe străzile Craiovei

Alaiul Călușului Oltenesc pe străzile Craiovei

Opt cete şi 80 de căluşari din judeţul Dolj s-au reunit astăzi, în Duminica Rusaliilor  în Piaţa „Mihai Viteazul” şi au pornit în alai spre Parcul „Nicolae Romanescu”, unde au prezentat craiovenilor dansuri ritualice .
La Alaiul Călușului Oltenesc au participat cetele de căluşari de la Basarabi – Calafat, Coţofenii din Dos, Dăbuleni, Giurgiţa, Goeşti, Pieleşti, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile).

Îmbrăcaţi în port popular cu opinci în picioare, încinşi la brâu cu bete la care erau atârnate fire de pelin şi usturoi, dar şi clopoţei, toate menite să înlăture duhurile rele, căluşarii s-au prins în joc. Fiecare ceată purta cu mândrie steagul căluşarilor. “ E un simbol al purităţii. E sfinţit la biserică. În vârful lui sunt prinse fire de usturoi şi pelin, căci aşa e tradiţia din moşi strămoşi”, ne-au explicat căluşarii de la Dăbuleni.

Despre importanţa steagului ne-au vorbit şi căluşarii de la Potmelţu. “La noi, la sfârşitul săptămânii Rusaliilor, steagul se rupe în trei bucăţi. Se aruncă pe apă dacă e secetă sau pe uscat dacă plouă. Firele de pelin şi ustutoi prinse în vârful steagului se iau de fiecare căluşar în parte”, ne-a explicat Petrea Podaru, căluşar din Potmelţu.

Din vremuri străvechi este şi obiceiul căluşului de la Giurgiţa. ”Se joacă din vremea dacilor. Când se băteau cu romanii şi câştigau bătălia, de bucurie jucau. Ciomagul pe care îl avem noi astăzi este simbolul armelor folosite de ei”, spun căluşarii. Ceata căluşarilor de la Giurgiţa a reuşit de multe ori să scape oameni luaţi din căluş, după cum se mândresc căluşarii noştri. “Cine lucrează în Zilele de Rusalii este luat din căluş, este bătut la tălpi, să-şi bage minţile în cap. Iepurele ăsta (o blană de iepure înfăşurată pe un băţ care semnifică iepurele – n.r.), pelinul şi usturoiul iau toate rele. Oamenii de ne întâlnesc trebuie să ia pelin şi usturoi jucat. Pentru copiii deochiaţi e bun pelinul jucat, căci are puteri vindecătoare. Usturoiul jucat aşezat în colţurile casei apără gospodăria de rele”, povestesc căluşarii din Giurgiţa,

Alaiul Căluşului oltenesc, care a poposit în Cetatea Banilor pentru a XVII-a ediţie, a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS